Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Nieprzekraczalne granice
Sinus • 2016-05-14, 17:43
Z cyklu sadol uczy sadol bawi. O tym jak daleko możemy zawędrować i o tym jakie wszechświat stawia przed nami ograniczenia.

Ogólne polecam cały kanał na YT. Świetne filmy z zakresu kosmologii i fyzyki kwantowej z łopatologicznym tłumaczeniem. Dla językowych patriotów polskie napisy
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ptoon 2016-05-14, 18:17 10
Jako Prawdziwy Polak mam mało pozytywnych skojarzeń z naszym zachodnim sąsiadem. Ich niewątpliwie wielka historia i kultura jest w mojej głowie degradowana przez "polski pryzmat" i naszą wspólną historię. Młodzi niemcy są bezczelni, głośni i pijani, a ich lewacka polityka napawa mnie obrzydzeniem. Ten kanał to jedna z niewielu dobrych rzeczy, która mi przypomina, że są tam jeszcze normalni ludzie.
Zgłoś
gurup 2016-05-14, 20:19 2
I pomyśleć tylko, że gdyby nie religie to nasza cywilizacja osiągnęłaby to samo już kilkaset lat temu...
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-14, 20:42
chyba ogladalem tutaj inny film niz wy wyzej :/
Zgłoś
Cyrk 2016-05-14, 20:54 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-14, 22:00 3
Jak ktoś lubi klimaty nauki to polecam jeszcze np: Veritasium, Sixty symbols, Minutephysics, Minuteearth, a z polskich np niestety wymarły już kanał Fermioninka
Zgłoś
lipnekonto258 2016-05-14, 22:04 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Tassadar 2016-05-14, 22:08 1

podpis użytkownika

All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Zgłoś
Davidzior 2016-05-14, 22:21
Ok. A co na przykład z hipotetycznym zakrzywieniem czasoprzestrzeni? Z taką technologią moglibyśmy przemieszczać się niemalże natychmiastowo niezależnie od odległości między punktami A i B.
Jest jeszcze splątanie kwantowe.
Zgłoś
gurup 2016-05-14, 22:34 4
Zgłoś
dth 2016-05-14, 22:37 3
@Davidzior
Splątanie kwantowe niewiele daje. A co do zakrzywiania czasoprzestrzeni to też się nad tym zastanawiałem w czasie oglądania. Chyba nie wzięli tego pod uwagę.
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-14, 22:48
Jezus jest ponad to.
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-14, 22:51
Zgłoś
stonefenix 2016-05-14, 23:00 4
To nie jest tak jak autor twierdzi. Tempo rozwoju podróży między poszczególnymi obiektami w stosunku do osiągnięć naszej cywilizacji rośnie wykładniczo a ekspansja przestrzeni przyśpiesza ale nie w tempie wykładniczym. Mamy realne szanse przy tym tempie panowania nad materią i prawom fizyki dotrzeć na krańce wszechświata w czasie mniejszym niż 100 milionów lat a nawet te krańce przekroczyć. Polecam w tym temacie lekturę Howkinga, który jest geniuszem i opisuje metody możliwości manipulacji czasoprzestrzenią za pomocą obiektów i wielkiej masie. Jedyny problem w całym temacie to co się stanie gdy za pomocą gwiazd neutronowych zakrzywimy czasoprzestrzeń i wpuścimy tam obiekt to co się z nim stanie ? Przetrwa ? czy zostanie zniekształcony i zniszczony ? Ponad to jest jeszcze wieloświat który przewiduje możliwości kontaktu grawitacyjnego między wszechświatami - a co za tym idzie - możliwości przemieszczania się pod pewnymi warunkami między nimi (fizyka kwantowa). A co do multiświata nie zdajecie sobie sprawy aczkolwiek istnieje taka kwantowa możliwość że gdy brany zderzą się nagle (czego nie jesteśmy w stanie kontrolować ani obserwować) możemy wszyscy po prostu zginąć.
Zgłoś
Davidzior 2016-05-14, 23:11
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem