Teraz pytanie dla mózgowców:
W jakim języku myślą niesłyszący ??
Czekam na naukowca, który to rozkmini
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
migowym, co wygrałem?
@up
Od autora tematu nie wiem co dostaniesz.
Ode mnie masz piwko
konto usunięte
2013-01-05, 11:49
@up
od urodzenia
To ciekawe zagadnienie, bo nam obrazy i gesty tworzą w głowie jakieś słowne myśli. Trudno mi sobie wyobrazić myślenie bez słow.
Chociaż wydaje mi się że mogą nauczyć się alfabetu i słów i całego języka polskiego. Oczywiście nigdy nie usłyszą wyrazu ale potrafią juz wtedy nazwać jakaś rzecz w formie pisemnej. Mogą nauczyć się wszystkich części mowy i normalnie konstruować zdania tak że na czacie nawet nie będziesz wiedział że piszesz z niesłyszącym od urodzenia.
konto usunięte
2013-01-05, 12:39
Zapewne myślą obrazami.
konto usunięte
2013-01-05, 13:01
Może jakiś niesłyszący się wypowie?
konto usunięte
2013-01-05, 13:32
niesłyszący myślą w języku ojczystym, czytać umieją prawda? nie wiążą liter z określonym kształtem fali dźwiękowej jak my lecz z ruchem warg bądź gestem w języku migowym
@up
Ale myślenie to nie to samo, co mowa, której nie słyszą. Tak przynajmniej mi sie wydaje :/
Brajlem to się posługują niewidomi kretynie..
konto usunięte
2013-01-05, 20:45