konto usunięte
2014-01-08, 7:31
Komunizm nie wypalił i po co ta debata.
Świat nie jest gotowy na komunizm i nigdy nie będzie. Natura nie akceptuje komunizmu. Musielibyśmy opuścić nasze ciała, które nas ograniczają i są zbyt związane światem przyziemnym, wtedy dopiero można próbować.
Komunizm będzie w raju.
@wladek95
Śpieszę z szybkim wytłumaczeniem jak normalni ludzie postrzegają podział na prawicę i lewicę.
Prawo = minimalny interwencjonizm państwowy
Lewo = maksymalny interwencjonizm
Oczywiście można być w dowolnym punkcie pomiędzy jednak zawsze jest się po którejś stronie "bardziej".
I naprawdę żadnych innych wydumanych podziałów. To bardzo prosty sposób myślenia - nawet Ty go zrozumiesz.
konto usunięte
2014-01-08, 17:26
@!Timon
Doskonale rozumiem ten uproszczony do granic możliwości podział. Napisałeś że normalni ludzie tak postrzegają obpcje polityczne, ale normalni ludzie nazywają też wszystkie buty sportowe Adidasami. A te ,,wydumany podziały" wymyślili ludzie znający się na nich dużo bardziej niż ty i ja a także 90% użytkowników tego serwisu, i doskonale oddają one sytuacje.
Z tego miejsca chce też odrazu skomentować mój ostatni post. Nie sądze że za PRL-u żylo się lepiej ( ale z kolei nie żylo się tak żle jak piszą niektórzy- dowód: żyjemy my pokolenie które urodziło się po transformacji, a to nie było by raczej możliwe gdybyna półkach w sklepach byl sam ocet, oraz to że przez dwadzieściapare lat ,,kapitalizmu" i ,,demokracji" było co rozkradać i sprzedawać za granice ( fabryki, stocznie, huty, kopalnie itd ) a pod względem produkcji zwlaszcza w przemyśle ciężkim i wydobywczym Polska zajmowała wysokie miejsca (pierwsza pietnastka).
Durzo latwiej mi jednak uwierzyć że możliwe jest stworzenie SPRAWNIE działającego aparatu zarządzającego gospodarką i zapleczem socjalnym niż w to że zarządzanie tymi ma się odbywać ,,automatycznie" za sprawą zależności wolnorynkowych, ponieważ zakladamy wtedy że nie istnieją spekulacje cenowe, sztuczne zawyżanie lub zanirzanie sily nabywczej pieniądza , dumping, i inne zjawiska o których wy kapitaliści powinniście mieć doskonale pojęcie.
konto usunięte
2014-01-09, 2:32
@DUST DEVIL było tak dobrze, że aż mur berliński trzeba było zbudować, aby przybyszów z RFN'u nie mieć... Biedni zachodni sąsiedzi, tyle stracili...