Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:36
O piractwie
tds1974 • 2012-12-17, 18:48
Z książki Chrisa Andersona "Za darmo", którą właśnie czytam.

"Jeśli wydasz płytę, która następnie zostanie spiratowana, nie oznacza to, że piraci wzięli coś, co należy do Ciebie. Oni to zreprodukowali.

Nie ponosisz z tego powodu straty, co najwyżej MNIEJ ZYSKUJESZ.

Koszty to, co najwyżej ryzyko niezawarcia transakcji, ponieważ wersja legalna musiała konkurować na rynku z wersją piracką".
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
TheColt 2012-12-18, 10:32
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 10:37
No jasne niech kopiują co chcą moją pracę magisterską też niech kopiują możę się ktoś nie napoci tyle godzin co ja
Zgłoś
thoruus 2012-12-18, 10:43
@up: i dlatego pierwszym krokiem w walce z narkotykami jest ich legalizacja. To nie jest moje subiektywne zdanie, poszukajcie w sieci wypowiedzi na ten temat ludzi bardziej zorientowanych np. agentów fbi czy dea, to są wybiki badań i prowadzonych statystyk. Tylko zainteresowanym to się nie opłaca, bo wtedy spadłaby wartość chwastu rosnącego pod balkonem - cóż, nielegalne ziemniaki kosztowałyby 30 pln za kg. Ale na "wojnie z narkotykami", jak na każdej wojnie, wielu ludzi zarabia bardzo duże pieniądze...
Zgłoś
pkh 2012-12-18, 10:48
Z tego co wiem w świetle przepisów 'utracony zysk' może być rozumiany jako 'strata' więc tracą.
Zgłoś
mjr 2012-12-18, 11:41
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 12:13 1
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 13:31
Jak widzę, niektórzy nie potrafią zrozumieć pojęcia straty. Może tak:

uwaga wszystko przykładowe - nie czepiać się nieścisłości

1) masz pomysł na grę/muzykę
2) zaczynasz realizować swój pomysł
- zatrudnienie specjalisty 2000zł/m-c
- wynajęcie lokalu + opłaty(np. żeby ustawić kompy, albo instrumenty - nie każdy ma odpowiedni metraż) 1500zł/m-c
- poświęcony czas - np. 3 miesiące - bezcenny
- promowanie produktu 3000zł
- dystrybucja produktu 2000zł

W tym przykładzie daje nam to łączny koszt ok. 15500zł

Teraz wyobraźcie sobie, że poświęciliście 3 miesiące życia oraz 15tys złotych na stworzenie jakiegoś semi-pro projektu. A jakiś gnojek ściągnie sobie waszą grę/muzykę/cokolwiek za darmo. Nic na tym nie zarabiasz, a włożyłeś w to przecież swoje pieniądze. Utracony zysk w tym wypadku jest zwyczajną kradzieżą i doprowadzaniem cię do ruiny. Zysk zacznie się dopiero wówczas jak przekroczysz granicę włożonych w to pieniędzy. Zostajesz w plecy i np. stwierdzasz, że masz w żopie to wszystko i już więcej robić nie będziesz, żeby ci później na Internecie wytykali, że to przecież nie jakaś tam kradzież, tylko zwykłe powielanie, a ty jesteś pazernym na kasę gnojkiem, a tak w ogóle to idź się utop.

Mówię - to tylko przykład.

Sam nie jestem święty, ale jeżeli np. jest jakaś gra którą ściągnąłem mi się spodobała - kupuję ją. Nawet jeśli ją przeszedłem, to bez znaczenia. Po prostu widzę, że pieniądze dla twórców należą się jak psu buda.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 13:51 2
Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego biblioteki są nadal legalne? Te z prawdziwymi, papierowymi książkami. Zapisujesz się, wypożyczasz książkę za darmo ile razy chcesz (kopiowanie na ksero jest nielegalne) i czytasz ile razy chcesz. Tyle osób, ile daną książkę wypożyczyło to automatycznie jej nie kupiło -> spada zysk wydawcy i autora.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 14:18
Wujo_K napisał/a:

Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego biblioteki są nadal legalne? Te z prawdziwymi, papierowymi książkami. Zapisujesz się, wypożyczasz książkę za darmo ile razy chcesz (kopiowanie na ksero jest nielegalne) i czytasz ile razy chcesz. Tyle osób, ile daną książkę wypożyczyło to automatycznie jej nie kupiło -> spada zysk wydawcy i autora.

Pozwól, że Ci wytłumaczę: ustawa o prawach autorskich.

art. 28 pr.aut.:
Biblioteki, archiwa i szkoły mogą:
1) udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów rozpowszechnionych;
2) sporządzać lub zlecać sporządzanie egzemplarzy rozpowszechnionych utworów w celu uzupełnienia, zachowania lub ochrony własnych zbiorów;
3) udostępniać zbiory dla celów badawczych lub poznawczych za pośrednictwem końcówek systemu informatycznego (terminali) znajdujących się na terenie tych jednostek.

To oznacza udzielenie licencji ustawowej.

Dziękuję.

[edit:] żeby było jeszcze jaśniej - nie każdego stać na zakup różnych książek, a służą one przecież rozwojowi społeczeństwa - jak dziś powodem do chwalenia się jest "aaaa przeszedłem wszystkie klasy nie czytając ani jednej książki" no to błagam...
Zgłoś
sidian 2012-12-18, 14:22
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 15:29 1
No i co z tego? To tak samo jakby pisac, ze poprzez jazde autobusem bez biletu nie okradasz przewoznika, a jedynie sprawiasz ze mniej zarobi. Niby prawda, ale gdyby kazdy tak robil, to chyba by za duzo autobusow na swiecie nie jezdzilo.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-18, 15:38
Zgłoś
Stalovy 2012-12-18, 17:27
Piractwo to nie kradzież programów, tylko licencji na te programy, bo nie płaci się producentowi za program, tylko za licencję na jego używanie. Piracić to tak jak jeździć autobusem na gapę albo na lewych biletach.
Zgłoś
Incognito1984 2012-12-18, 18:07 2
Porównałbym sytuację piractwa do spisywania pracy domowej przed lekcją. Faktycznie autor nie traci (praca domowa dalej jest w zeszycie), ale jeśli nauczyciel sprawdzi spisaną pracę domową to osoba X dostanie np. ocenę (sprzedaż), a autor (wydawca) może jej nie dostać. To takie moje przemyślenia na gorąco, więc logika może być zaburzona
Zgłoś
bloodwar 2012-12-18, 21:34
Przykład z pracą domową jest świetny, a teraz wyobraźcie sobie że koleś który poświęcił kilka godzin na odrobienie tej pracy sprzedaje prawo do odpisania jej bardziej leniwym kolegom za, powiedzmy, 5 zł. Jest 31 osób w klasie, 30 nie ma pracy domowej, więc powinno być coś kolo 150 złoty na czyściocha. "Gotowca" kupuje jeden i... oddaje za darmo reszcie klasy, niby wszystko jest OK, "autor" pracy domowej powinen być zadowolony bo ma swoje 5 zł i może sobie kupić pół paczki szlugow ale... mógłby mieć przecież 150! Nawet jakby obniżył cenę o połowę to móglby mieć 75 zł! Nawet jakby obniżył do złotówki, to miałby 30!!! 30 tio jednak nie piątak... A on przecież włożył w tą pracę domową tylko swój czas, nieprzeliczalny na pieniądze, co by było jakby zainwestował kasę? Tak czują się dystrybutorzy praw autorskich właśnie, jeżeli tego nie rozumiecie - nigdy nie zrozumiecie podstaw ekonomii i prawa!
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem