Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
"O Shi Shi, który jadał lwy"
Eire • 2010-11-06, 17:55
Cytat:

"O Shi Shi, który jadał lwy" składa się z 10 wersów i 92 znaków, z których każdy wymawia się w języku mandaryńskim (puntonghua) identycznie - jako "shi". O ile da się to zrozumieć w formie pisemnej ze względu na sposób zapisu wyrazów, o tyle recytowane dla osoby trzeciej staje się kompletnym bełkotem.

Zapis :

Tłumaczenie :
Cytat:

Poeta Shi Shi mieszkał w kamiennym domu. Lubił jeść mięso lwów i poprzysiągł sobie, że zje ich dziesięć. Miał zwyczaj chodzić na targ w poszukiwaniu lwów i pewnego dnia o godzinie dziesiątej znalazł tam dziesięć okazów. Shi zabił lwy za pomocą strzał, pozbierał ciała i zaniósł do swojego kamiennego domu. Dom zaczął przeciekać, więc Shi rozkazał swym sługom osuszyć go.
Wtedy też spróbował zjeść ciała dziesięciu lwów. Dopiero wówczas zdał sobie sprawę, że tak naprawdę te lwy były zrobione z kamienia. Spróbujcie rozwiązać tę zagadkę.

A tak się to recytuje :
Zgłoś
z................2 2010-11-06, 18:29 1
haha, oni to odwiecznie mają naj🤬e
Zgłoś
mesiash 2010-11-06, 18:47 1
to jest profesjonalny gwizdajło!
Zgłoś
M................7 2010-11-06, 19:55
A co mnie k🤬a obchodzi jakiś poj🤬y język z poj🤬ej wiochy gdzieś w poj🤬ej dziczy!? k🤬a.
Zgłoś
firer 2010-11-06, 19:56
Zdaje się, że w drugim wersie od góry jest za mało SHI
Zgłoś
s................g 2010-11-06, 23:30
fajne, w miedzyczasie mogę obejrzeć pare fotek niżej i wiem, że nic nie stracę ;]
Zgłoś
bloodwar 2010-11-07, 7:39
Fajne fajne tylko że po krótkiej weryfikacji na Wikipedii okazuje się że FAKE! Jak widać moda na wymyślanie głupich historyjek z najdzieją, że nikt tego nie sprawdzi przeszła z demotów na Sadola wraz z falą gimbusów...

podpis użytkownika

"Multikulturowość jest dobra!" - Elin Krantz
Zgłoś
gumol 2010-11-07, 10:26
@firer bo jedno SHI było nieme

podpis użytkownika

Ludzie! Wrzućcie na luz!
Zgłoś
szefooo 2010-11-07, 14:23 1
shi shi shi shi shi shi shi shi
shi shi shi shi shi shi
shi shi shi
shi shi shi shi shi shi shi shi shi shi shi shi
shi shi shi shi shi shi
shi shi shi
shi shi shi
shi shi shi shi shi shi

No i se pykłem drugą część w 20 sekund.

podpis użytkownika

ironią w ryj
Zgłoś
Eire 2010-11-07, 15:11
bloodwar napisał/a:

Fajne fajne tylko że po krótkiej weryfikacji na Wikipedii okazuje się że FAKE! Jak widać moda na wymyślanie głupich historyjek z najdzieją, że nikt tego nie sprawdzi przeszła z demotów na Sadola wraz z falą gimbusów...

Znam to od kilku lat. Nie wiem gdzie na wikipedii znalazłeś informację jakoby był to fake, więc może jakiś cytat albo link ?
Zgłoś
Carisma 2010-11-07, 16:32
dzieki wam juz nie musze na joemonstera wchodzic...wszystko tutaj ląduje
Zgłoś
b................t 2010-11-07, 16:35 3
A ja myślałem, że jak mój stary był naj🤬y to tylko coś bełkotał, a on jednak recytował starą chińską zagadkę! Ja p🤬le, cool story.
Zgłoś
goregarg 2010-11-07, 18:28 8
Zgłoś
n................e 2010-11-07, 18:47 1
bloodwar napisał/a:

Fake? Zamiast się lansować na sceptyka zapytaj kogoś kto zna chiński.
Zgłoś
y................i 2010-11-07, 19:07
to już wiem co wybrać na recytacje na polski !
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie