Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:27
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-10-16, 18:25
obadaj troche odcinków wiecej to dowiesz sie ze mial przypał od rodziny za ten mundur
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-16, 18:45 11
Szukam dalej, bo coś mi się kojarzy, tylko muszę przejrzeć parę książek.

Kiedyś pewien AK-owiec opowiadał mi, że w LWP była tajna zasada, że jeśli ktoś nie był zbyt dumny z danego odznaczenia lub np. chciał podkreślić przynależność do AK, a nie LWP, to ucinał baretkę z prawej strony (widzianej po lewej - sic!) i tak ją nosił. To wskazówka, która może pomóc w identyfikacji. Dlatego m.in. dwie radzieckie baretki w prawym dolnym rogu są ucięte.

Jedziemy od dołu, od prawej do lewej.

Dolny rząd:
1) Medal "Za zwycięstwo nad Niemcami w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej 1941-1945" (radziecki, ucięty)
2) Medal "Za zdobycie Berlina" (radziecki, ucięty)
3) Medal Zwycięstwa i Wolności 1945 r. (ten już polski, cały)
4) Medal Za udział w walkach o Berlin (polski, cały)

Środkowy rząd:
1) Za cholerę nie wiem, co to jest... Stawiałbym na jakieś odznaczenie wojewódzkie z czasów PRL (ucięty z lewej strony). Ta baretka może mieć kluczowe znaczenie dla zidentyfikowania właściciela munduru i określenia powodu, dla którego mundur został wyrzucony.
2) Medal za Warszawę 1939-1945
3) Nie wiem, czy to jest "Medal za Odrę, Nysę, Bałtyk". To może być też Medal Morski.
4) Order Odrodzenia Polski – Krzyż Kawalerski (cały)

Górny rząd:
1) Brązowy Krzyż Zasługi (żaden tam złoty)
2) Order Virtuti Militari – Krzyż Srebrny (nie jestem pewien)
3) Krzyż Walecznych (albo nawet Krzyż Walecznych nadany dwukrotnie - środek jest wyciągnięty i wypłowiały, ale może tylko mam zwidy)

Ogólnie po tych baretkach i stopniu można zidentyfikować człowieka w IPN - to taka wskazówka dla autora filmiku.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-16, 22:39
@Up dobra robota W.S.N.R
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-16, 23:20
Cieszę się, że pomogłem, aczkolwiek mam ochotę zrobić więcej. Czy mogę poprosić o informację, gdzie ten mundur został zdobyty?

Wrocław? Która dzielnica?
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-17, 11:10
@up Ja tylko wkleiłem filmik autora z yt. Gościł jest chyba ze świętokrzyskiego.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-17, 17:28
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-24, 21:57
za kontuzje rany i cierpienie - środek pierwsze z prawej potem wybitny słuchasz uczeń uczestnik szkolenia obozu etc.
Zgłoś
Nocturno 2015-10-27, 17:48 1
Gdy jeszcze uprawiałem UrbEx znajdowałem takie rzeczy nawet w rozdupconych budynkach i zbutwiałych składzikach na miotły i grabie. Moje największe odkrycia to:
1. Znalezienie przez przypadek pod Biskupinem oryginalnej odznaki Hitlerjugend.
2. Znalezione 2/3 munduru milicyjnego w opuszczonym domu, którego właściciel zmarł wiele lat szybciej. Jako ciekawostkę powiem, że poza niebieską marynarką, butami, beretem i wpinanym orłem bez korony - znalazłem tam także łuski kalibru 9mm (tak, w domu). Broni, kabury ani jej elementów, niestety, nie znalazłem.
3. Monety rosyjskie (do dziś nie rozszyfrowałem, co jest napisane na jednej, gdzie na awersie jest Stalin machający i napis CCCP, a z drugiej symbol ZSRR i rysunek globu z sierpem i młotem)
4. Oryginalna wpinka "Tag der arbeit" z 1935 roku.
5. Kilka medali i odznak (w tym: "Za pracę" i "Wzorowy Żołnierz").
6. Dość sporo dokumentów, legitymacji pracowniczych i weksli.
7. Trochę starych talii do gry w karty (najstarszy, pełen zestaw ma nadrukowaną datkę 1965).
8. Oficerki poznańskie (te akurat dostałem, poprzez zamianę na inne buty, milicyjne z opinaczami).
9. Trochę sprzętu wojskowego (manierki, "łyżelce", stare nierozpakowane opatrunki).
10. Książki.
11. Coś podobnego do wisiorka (wykonane z.. drewna?) z porcelanowym zdjęciem jakiegoś miasta (napis Apolda), a z drugiej strony z wyrzeźbionym myśliwym i napisem ULLR - najpewniej pamiątka z niemieckiego miasta.
12. Trochę starych medalików, figurek i obiektów kultu - głównie prawosławnego i katolickiego.
13. Kilka starych, niemieckich marek i polskich złotówek z okresu II Rp z facjatą Piłsudskiego.
Część najcenniejszych rzeczy oddałem do muzeum, bo nie czułem się na siłach, by je odrestaurować, a nie chciałem ich zrujnować moimi ówczesnymi umiejętnościami.

Co do samej treści filmiku zaś - patrioci, którzy chodzą na Marsze i krzyczą "Raz sierpem, raz młotem" są zazwyczaj dość dobrze zaznajomieni z historią i nie wywalają takich rzeczy. Sam jestem tego przykładem, a znam co najmniej paredziesiąt osób z tego środowiska, które też kitrają po pokoju medale i inne ciekawostki. Przecież to nie oni wywalają do śmieci te mundury, drogi Panie vlogerze. Robi to przeważnie reszta społeczeństwa, która ma w dupie tak Powstanie Warszawskie, jak i dobro narodu. Proponuję więc trochę pokory.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem