👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
6 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

karkry123 napisał/a:
I jeszcze mówi o tym Tadzik z firmy, naczelny propagator JP i współtwórca rzeszy półmózgich drechów w ortalionach najgorszej jakości za najwyższą cenę.
Ale być może dzięki takim akcjom, półmózgi dres w ortalionach bedzię bardziej świadomy historii od Ciebie, człowieka w jeansach najwyższej jakości za najniższą cenę

Wszystko zgoda, ale pomyślmy trzeźwo i zastanówmy się.
Kto tak naprawdę nas zdradził.
Rozumiem, że nie można o historii mówić bez emocji i sentymentów - to naturalne. Ale żywienie urazy do Anglików, Francuzów czy nawet Rosjan jest bezcelowe. To, że realizowali rację stanu swego państwa to naturalny stan rzeczy. Dopóki Polska była potrzebna, byliśmy wykorzystywani. Pytanie brzmi - jak nasi przywódcy wykorzystali dany im czas, i jak rozegrali Polska kartę. Historia uczy, że dość słabo. Wiem, nie sprzedaliśmy nigdy honoru, nie zdradzilismy sojuszy, ale co tak naprawde z tego mamy? Czy jestesmy w lepszej sytuacji niż Węgrzy czy Rumuni którzy byli sojusznikami Hitlera? Nie. O ile my - zwykli ludzie możemy kierować się emocjami, to nasi przywódcy powinni chlodno kalkulowac. Dla mnie to własnie oni są zdrajcami, bo to własnie oni przysięgali chronić Polskę i doprowadzić ją do wielkości.
Kto tak naprawdę nas zdradził.
Rozumiem, że nie można o historii mówić bez emocji i sentymentów - to naturalne. Ale żywienie urazy do Anglików, Francuzów czy nawet Rosjan jest bezcelowe. To, że realizowali rację stanu swego państwa to naturalny stan rzeczy. Dopóki Polska była potrzebna, byliśmy wykorzystywani. Pytanie brzmi - jak nasi przywódcy wykorzystali dany im czas, i jak rozegrali Polska kartę. Historia uczy, że dość słabo. Wiem, nie sprzedaliśmy nigdy honoru, nie zdradzilismy sojuszy, ale co tak naprawde z tego mamy? Czy jestesmy w lepszej sytuacji niż Węgrzy czy Rumuni którzy byli sojusznikami Hitlera? Nie. O ile my - zwykli ludzie możemy kierować się emocjami, to nasi przywódcy powinni chlodno kalkulowac. Dla mnie to własnie oni są zdrajcami, bo to własnie oni przysięgali chronić Polskę i doprowadzić ją do wielkości.
Muahaha...a to co to jest:
pl.wikipedia.org/wiki/Goralenvolk
pl.wikipedia.org/wiki/202_Batalion_Schutzmannschaft
Jaka chorwacja!!! JEJ JESZCZE NIE BYŁO. Jak czyta się książki o krajach których nie ma to informacje muszą być, na pewno rzetelne...

To jest ten Tadek z Firmy? Teraz się przerzucił na patriotyzm, a jeszcze kilka lat temu jedyną książką jaką by kupił, to by był poradnik o paleniu marihuany...
Jak przeczytał "I dochodzimy do Polski.. Liczba ochotników - 0" to pierwsza myśl jaka przyszła - "inne kraje to cioty" ;D

maddog77 napisał/a:
(nie mogę wstawić postów z twoimi linkami, ale sam wiesz co wrzuciłeś...)
Goralenvolk to organizacja polityczna, która miała kolaborować z niemcami, nie ss, więc nie wiem o co ci chodzi. Tak samo 202 batalion to była "policja", a nie oddział ss (Schutzstaffel, a nie Schutzmannschaf) jak już cokolwiek wrzucasz z tej wikipedii to chociaż to przeczytaj. Owszem były to organizacje kolaboranckie, ale mimo to nie byli w większym stopniu powiązani z ss, o którym mowa w filmiku...
surojak napisał/a:
Jaka chorwacja!!! JEJ JESZCZE NIE BYŁO. Jak czyta się książki o krajach których nie ma to informacje muszą być, na pewno rzetelne...
Za wikipedią: "W czasie II wojny światowej w roku 1941 faszystowskie ugrupowanie ustaszy na czele z Ante Paveliciem przejęło władzę, ogłosiło niepodległość i powstało Niepodległe Państwo Chorwackie (NDH). Terytorium Chorwacji sprzymierzonej wówczas z Niemcami obejmowało Chorwację właściwą (choć nie całą, część terytorium przyłączono do Włoch) oraz tereny dzisiejszej Bośni i Hercegowiny."

maddog77 napisał/a:
Goralenvolk podpisane listy ochotnicy nie wstąpili ostatecznie do SS
202 batalion - gdzie tu masz SS ?
surojak napisał/a:
Nie było Chorwacji powiadasz ?!
Miałem wujka w SS i z tego co wiem po wojnie kilka dobrych lat musiał się ukrywać.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie