W Ossuarium Douaumont (w języku francuskim Ossuaire de Douaumont) znajdującym się niedaleko Verdun przechowywane są kości ponad 130 tysięcy niezidentyfikowanych żołnierzy różnych narodów, którzy polegli w bitwie pod Verdun.
Ossuarium Douaumont zostało uroczyście otwarte w 1932 roku przez marszałka Pétain.
Pozostałe zdjęcia w komentarzu.
W................K
2012-11-15, 12:57
prosz
s................s
2012-11-15, 12:58
Cytat:
więcej kości !
Kości zostały rzucone:
M................q
2012-11-15, 13:30
Po co? Że niby lepiej pozbierać ich kości na kupe niż pochować w zbiorowym grobie?
l................e
2012-11-15, 14:50
Oj nagotował by zupki, oj nagotował
x................s
2012-11-15, 14:53
w Polsce musieli by ekshumacje robić bo jakaś k🤬a by sobie zażyczyła, że ktoś musi być pochowany. weź tutaj szukaj wszystkich kosteczek do jednego szkieletu
Ciekawe czy można zabierać kość na pamiątkę
podpis użytkownika
Wakacje to najgorszy czas dla Sadistic.pl
A................e
2012-11-15, 15:01
Mój Burek by zwariował ze szczęścia!
B................h
2012-11-15, 15:15
P🤬licie Panowie.. Budowla ma upamiętniać żołenirzy którzy zginęli w bitwie.. A widok tych wszystkich kości tym bardziej oddaje horror I Wojny Światowej, kto ma choć trochę wiedzy o tym jak wyglądała wojna pozycyjna, może sobie choć spróbować wyobrazić jak wyglądało życie i rzeź żołnierzy.. Zresztą jak dla mnie, IWŚ i to co się wtedy działo jest zdecydowanie za bardzo w cienu IIWŚ, a przecież pomiędzy obiema występuje związek przyczynowo-skutkowy..
Byłem, widziałem - robi wrażenie.
najlepiej zwiedzać okoliczne tereny rowerem. Ilość amunicji zużytej i innych środków podczas bitwy o te wzgórza robi wrażenie....
s................h
2012-11-15, 15:55
w Paryżu jest muzeum wrogów francuskiej rewolucji, wygląda dosyć podobnie tylko kości nie są ograniczone żadnym szkłem, spokojnie można wziąć czaszkę na pamiątkę. Idzie się podziemnym tunelem o szerokości metra i po obu stronach jest stos kości i tak się tunel ciągnie przez 400m:D
A................ł
2012-11-15, 16:15
alea iacta est
naprawde ladny budynek z zewnatrz. urzekl mnie