Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:45
Parsknąłem śmiechem
mygyry • 2022-01-07, 23:25
Nowa Zelandia umożliwia eutanazję pacjentom z Covid-19
Nowa Zelandia rozszerzyła przepisy dotyczące wspomaganego samobójstwa dla pacjentów umierających z powodu Covid-19 albo "nieznośnie cierpiących" z powodu jego skutków.
Każdy człowiek, który taką świadomą decyzję podejmie, ma zagwarantowane otrzymanie śmiertelnego zastrzyku w ciągu 4 dni od złożenia wniosku. Eutanazji dokonuje lekarz, który zgłosił gotowość uczestniczenia w takim procesie

Zgłoś
merol 2022-01-07, 23:34 5
Co cię tak rozbawiło?
Zgłoś
Herhard 2022-01-07, 23:35 60
Przez pewien czas w cywilizowanym społeczeństwie życie ludzkie było wartością nadrzędną.Teraz to towar taki jak inne.Świat zszedł na psy a większość ludzi żyje ślepa w ułudzie wolności i spokoju.Ale już niedługo.
Zgłoś
Quassar 2022-01-07, 23:35 21
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
mygyry 2022-01-07, 23:41 7
Ja tylko powiem, że kac również powinien być przesłanką do eutanazji, bo dlaczego nie?
Zgłoś
konto usunięte 2022-01-07, 23:44 28
Bzdura.

Prawo dot. eutanazji w Nowej Zelandii weszło w życie w listopadzie 2021 roku, ale sama ustawa pochodzi z 2019 roku i przyjęta została w drodze referendum.
W ustawie nie ma szczególnych wyjątków czy zaleceń dotyczących Covid-19, który w momencie przygotowywania ustawy jeszcze nie istniał.
Jednak istnieją przypadku, w których pacjent chorujący na Covid może zwrócić się z wnioskiem o asystę w samobójstwie (Covid nie jest jedyną przesłanką)

Reuters (link)

edit

od grudnia z🤬by występujące przeciwko eutanazji rozpuszczają info w sieci, że nowe prawo ma być wykorzystywane do "zabijania" chorych na Covid
Zgłoś
mygyry 2022-01-07, 23:54 2
RRRRs napisał/a:

Bzdura.
Prawo dot. eutanazji w Nowej Zelandii weszło w życie w listopadzie 2021 roku, ale sama ustawa pochodzi z 2019 roku i przyjęta została w drodze referendum.
W ustawie nie ma szczególnych wyjątków czy zaleceń dotyczących Covid-19, który w momencie przygotowywania ustawy jeszcze nie istniał.
Jednak istnieją przypadku, w których pacjent chorujący na Covid może zwrócić się z wnioskiem o asystę w samobójstwie (Covid nie jest jedyną przesłanką)
[link]https://www.reuters.com/article/factcheck-newzealand-euthanasia-idUSL1N2TM0L5[/link]

Ponieważ nie umiesz czytać skrócę ci: Nowa Zelandia rozszerzyła przepisy dotyczące wspomaganego samobójstwa dla pacjentów umierających z powodu Covid-19 albo "nieznośnie cierpiących" z powodu jego skutków.

(Missing context. Representatives for the New Zealand Ministry of Health say New Zealand has not approved euthanasia for COVID-19 patients if doctors decide that the patient is unlikely to survive - but say in some circumstances, a person with COVID-19 may be eligible for assisted dying.)

Cytat właśnie z Reutersa, w skrócie, jeżeli lekarz uzna, że covid cię zabije to możesz poddać się eutanazji, łaskawcy.
Zgłoś
konto usunięte 2022-01-07, 23:56 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Heliar 2022-01-07, 23:59
Bo nikt tu nie napisał, że na eutanazję zezwalają tylko w przypadku choroby nieuleczalnej.
Zgłoś
bydmundo 2022-01-08, 0:11 6
Zgłoś
sothis 2022-01-08, 0:11 19
Herhard napisał/a:

Przez pewien czas w cywilizowanym społeczeństwie życie ludzkie było wartością nadrzędną.Teraz to towar taki jak inne.Świat zszedł na psy a większość ludzi żyje ślepa w ułudzie wolności i spokoju.Ale już niedługo.

Jesteś przykładem pokazującym dlaczego należy dbać o wychowanie dziecka, w tym do pilnować jego edukacji. Gdybyś choć trochę, tyci tyci uważał na języku polskim, to z lektur wiedziałbyś dlaczego nie masz racji. Albo z lekcji historii. Gdzie Ty się uchowałeś z taką wiedzą? Ja ledwo zdawałem z klasy do klasy bo lubiłem nie bywać w szkole a mimo tego >choćby że szkoły< wiem, że wartość życia ludzkiego to bajka dla dzieci.

Gdzie Ty miałeś choćby krótkie okresy jego cenienia przez władze i podchodzenie do niego jako do nadrzędnej wartości a nie towaru? Od rzymskich aren po rewolucję Robespierrea, czy tam inne łagry i chińskie obozy dla jugrów wszyscy bardzo skrzętnie ubierają to co robią w płaszcz cywilizacji. I tacy jak Ty mówią później o starych, dobrych czasach.

Matole Ty.
Zgłoś
mygyry 2022-01-08, 0:11
Zgłoś
konto usunięte 2022-01-08, 0:28 2
mygyry napisał/a:

Dalej nie rozumiesz.
Prawo do aborcji w referendum przyjęto w 2019r.
A następnie jedną z przesłanek przyjęto covid, który w opinii lekarza będzie śmiertelny w danym przypadku, czyli jak już pisałem rozszerzono kryteria o tę chorobę.
ROZSZERZONO.
Prościej będzie trudno.

Nic nie rozszerzono,. Treść ustawy nie uległa zmianie od 2019 roku.
Covid nie jest wymieniony w ustawie.

W wolnym tłumaczeniu tekst ustawy (art. 4.):
Osoba, która może poddać się eutanazji musi:
1) ukończyć 18 lat,
2) być obywatelem Nowej Zelandii lub zamieszkiwać w niej na stałe,
3) cierpieć na śmiertelną chorobę, która prawdopodobnie zakończy jej życie w ciągu 6 miesięcy,
4) jest w stanie nieodwracalnego pogorszenia czynności fizycznych organizmu,
5) odczuwa nieznośne cierpienie, które nie może zostac unsunięte w inny sposób jaki ta osoba uważa za znośny,
6) jest w stanie wyrazić oświadczenie woli dotyczące samobójstwa

Jedynym powodem eutanazji nie mogą być:
1) zaburzenia umysłowe lub choroba umysłowa,
2) niepełnosprawnosć,
3) podeszły wiek.

Tekst ustawy w oryginale (link)

Jeżeli pacjent ciepiący na Covid spełni powyższe warunki - państwo pomoże mu w samobójstwie. Jednak musi dostać zgodę 3 lekarzy, którzy muszą wydać zgodne oświadczenie w tym zakresie.

edit:

Ludzie, którzy umierają na Covid raczej nie spełnią przesłanek... raz, że najczęściej są w stanie wyłączającym świadomość - respirator, zewnętrzny obieg krwi, dwa, nie będą mieli czasu na konsultacje, w tym konsultacje psychiatryczną, bo śmiertelna wersja Covidu zabija w kilka dni. Nadal jednak w połączeniu z innymi schorzeniami - nie da się wykluczyć, że pacjent chory na covid, otrzyma taką zgodę.

Tak na marginesie ustawa przyjęta w Nowej Zelandii jest dość konserwatywna jeżeli chodzi o możliwość poddania się eutanazji. Wyłącza możliwość poddania się jej wyłącznie z przyczyn związanych z chorobą psychiczną lub schodzeniem psychicznym (co jest dopuszczalne w Belgii , Holandii i Szwajcarii), wymaga charakteru "śmiertelności" choroby i prawdopodobieństwa śmierci w okresie 6 miesięcy (czyli np. 4 faza raka).
Kwestia oświadczenia woli też jest mocno sprecyzowana i nie dopuszcza się tu domniemań, czyli osoby, które nie są w stanie się komunikować nie będą w stanie złożyć stosownego oświadczenia.
Zgłoś
radek225 2022-01-08, 0:34 16
Prawo do eutanazji powinien mieć każdy, kto bardzo ciężko choruje, choroba jest męcząca, uciążliwa, odziera człowieka z godności i nie ma szans na kogoś takiego wyleczenie. Co to znaczy, że zwierzę można uśpić, kiedy się męczy, a kiedy człowiek leży przykuty do łóżka miesiącami i się męczy, to należy stać i patrzeć na to kiedy umrze? Jak będę ciężko chory, albo zachoruje na raka i ten da przerzuty, a lekarz mi powie, że nie ma dla mnie nadziei, to chcę umrzeć na własnych warunkach, a nie bezczynnie czekać na śmierć.
Zgłoś
zbynekmaslanka 2022-01-08, 0:35
Dzisiaj się zaszczepiłem.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem