👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:30

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Niech się nauczą wreszcie,że pisze się "perpetuum", przez 2 "u".

Nie wiem czy nawiazanie do perpetuum mobile miało tutaj tylko rozpocząć zacietą debacje na ten temat, czy po prostu autor w gimbasiarni nie nauczył sie tego, że w praktyce nie jest możliwe zrobienie takiego urządzenia?
A na fizyce w gimbazjach nie uczą już o polu magnetycznym? Przeziez to calkiem oczywista rzecz
Pola magnetyczne ulegaja slabnieciu, inwersji i kilku innym trudnym rzeczom.
A na fizyce w gimbazjach nie uczą już o polu magnetycznym? Przeziez to calkiem oczywista rzecz

Zbudowanie perpetuum mobile nie jest możliwe. Kłóci się to z podstawami prawami fizyki, chociażby z zasadą zachowania energii, a energia=materia. Z pustego i Salomon nie naleje,
androgenius napisał/a:
@up Perpetuum mobile musiałoby być układem energetycznie zamkniętym, to znaczy takim, z którego energia nie mogłaby być w żaden sposób wypromieniowywana. Poza tym koncept zakłada chyba "uruchomienie" go bez wkładu energetycznego, nie można włożyć pracy w jego zastartowanie, ale tego nie jestem pewien na stopro.Musiałby to być na pewno układ bezstratny.
Perpetuum mobile pierwszego rodzaju, to hipotetyczna maszyna, która wytwarza więcej energii, niż sama zużywa.
Tak więc perpetuum mobile nie jest układem zamkniętym, bo ma na celu odprowadzenia nadwyżkowej energii.
Jeśli wytwarza energię, to znaczy, że ją gdzieś oddaje, tzn umożliwia działanie sobie ( i ewentualnie dodatkowo na plus).
Pierwsze poruszenie zawsze musi być, nawet samo zbudowanie maszyny wiąże się z kosztami energetycznymi, więc pierwsze zakręcenie kółkiem nie ma znaczenia.
Jeśli chodzi o układ zamknięty, to jet to perpetuum mobile 2 rodzaju, to silnik, maszyna którego sprawność wynosi 100%, przykład hipotetyczny silnik Carnota

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie