To prawdopodobnie pierwszy kierowca, który stracił prawo jazdy na nowych przepisach. 51 minut po północy, kierowca jechał 121 km/h na moście Pionierów w Szczecinie gdzie obowiązuje ograniczenie do 70 km/h. Aby dojechać do domu, dostał na dobę pozwolenie na jazdę samochodem.
(nie mogę uploadnąć filmiku więc łapcie link)
KLIK
Uważam, że w takiej sytuacji gdzie jest środek nocy i są 2/3 pasy jezdni i dookoła nie ma ani żadnych pojazdów ani tym bardziej pieszych, zabieranie prawa jazdy za takie coś jest nieuzasadnione.
[ Komentarz dodany przez: Angel: 2015-05-18, 15:07 ]
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
ayawaya napisał/a:
Uważam, że w takiej sytuacji gdzie jest środek nocy i są 2/3 pasy jezdni i dookoła nie ma ani żadnych pojazdów ani tym bardziej pieszych, zabieranie prawa jazdy za takie coś jest nieuzasadnione
czyli jak ktos ci zajebie w ryj na pustej ulicy to jest ok ?
konto usunięte
2015-05-18, 12:36
konto usunięte
2015-05-18, 12:46
Według mnie ten przepis jest jak najbardziej na "tak" tylko jest delikatnie nie dopracowany ,aczkolwiek jak mielibyśmy iść tokiem rozumowania "ayawaya" to każdy mógłby się tłumaczyć "ale ludzi o tej godzinie tutaj nie ma i nikt nie jeździ tutaj teraz , więc moge"
Dla mnie ten przepis jest ok , bo żaden mandat 1000 czy 2000zł nie zmusi kogoś do nie przekraczania prędkości ,a odebranie mu praw do kierowania samochodem raczej pohamuje zapędy co niektórych.
konto usunięte
2015-05-18, 12:51
Każdy uważa inaczej, przepisy są żeby je przestrzegać, ale wg mnie odbieranie prawka powinno być stosowane gdy narażeni zostaną inni uczestnicy ruchu, lub osoby postronne. W tej sytuacji koleś narażał tylko siebie.
Wydawało mi się, że zabierają prawko, jeśli dwukrotnie przekroczy się dozwoloną prędkość... czyli jeśli było ograniczenie do 70 km/h, to musiałby cisnąć co najmniej 140 żeby mu prawko zabrali?
konto usunięte
2015-05-18, 12:54
Ten przepis miałby sens, gdyby ograniczenia prędkości były odpowiednio ustawiane. A nie droga na zadupiu, po 2 pasy w każdą stronę, dookoła żadnych domów, a ograniczenie do 50 ... (tak jest niedaleko mnie, na takiej drodze spokojnie mogli by dać ograniczenie do np. 80)
konto usunięte
2015-05-18, 13:03
konto usunięte
2015-05-18, 13:03
konto usunięte
2015-05-18, 13:09