Pluton
J................W
• 2014-02-27, 15:34
Skoro Pluton nie jest planetą, bo jest za mały, to czy karły można nazywać ludźmi?
jeśli karły są białe to chyba tak...
Może i nie, ale na bank można stawiać karły przed plutonem
podpis użytkownika
Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza.
Pluton nie jest planetą, bo jest gazową kulą... młotki
Izmael, a co z np Jowiszem, który jest gazowym olbrzymem?
JayW
mi sie tak przez całe życie zdawało. Właściwie Bardzo wysokie osobniki to chyba też raczej nie ludzie.
podpis użytkownika
Rzeczpospolito Ślónsko
spece...
Pluton należy do szerszej grupy obiektów transneptunowych. Płaszczyzna, po której się porusza, jest mocno nachylona do płaszczyzny ekliptyki, z silnie ekscentryczną orbitą, która częściowo przebiega wewnątrz orbity Neptuna. I z tego właśnie powodu, z racji przecinania się orbit oraz faktu niemieszczenia się w kwestii masy w ramach nowej definicji planety od 2006r nie jest zaliczany do planet. I jaka k🤬a kula gazowa, skoro zbudowany jest głównie z lodu i niewielkiej ilości skał oraz metali.
Aktualnie jest on zaliczany do planet karłowatych.
@Izmael
Czasem lepiej nic nie mówić, żeby nie wyjść na idiotę.
Pluton nie jest zbudowany z gazu, chyba, że podasz nam jakiś o gęstości 2,0 g/cm3 o Panie ?
A co do tematu to Białe karły to gwiazdy mimo, że są małe. I mam ciekawostkę, może niektórzy nie wiedzieli, ale białe karły i gwiazdy neutronowe są zbudowane z gazu, ale mają taką grawitację, że czas na nich płynie okkoło 1,5 raza wolniej niż na Ziemi.
C................e
2014-02-27, 18:16
To tak jak z Brązowymi Karłem, ni to gwiazda, ni planeta.
h................2
2014-02-27, 18:19
przeczytałem Putin zamiast Pluton... coś się dzieje
y................u
2014-02-27, 18:44
K🤬a, teraz już nie wiem jak mam mówić na mojego penisa...
kkndkkndkknd napisał/a:
jeśli karły są białe to chyba tak...
Aż mi się przypomniał czarny karzeł kupidyn z harda
podpis użytkownika
"Boże, broń mnie przed przyjaciółmi, z wrogami sam sobie poradzę"
Jeśli Pluton jest planetą karłowatą, to karły są ludźmi karłowatymi. A nie, czekaj...
@kkndkkndkknd
pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82y_karze%C5%82
"składający się ze zdegenerowanej materii"
Moja mama cały czas powtarza, że jej zdaniem karły i inne wynaturzenia to nie są ludzie. Wpadła we wściekłość kiedy w jakimś programie karzeł wyrwał dwie laski w barze a później je grzmocił. "To jest ohydne, no kurde, ohydne!".
Żeby nie było - jej humor się poprawił kiedy okazało się, że laski wiedziały o jego grubym hajsie i go zamordowały i że tak naprawdę też się nim brzydziły