
👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
8 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

@NadDave, jebiesz głupoty. Może najpierw poczytaj sobie jak się robi oryginalne japońskie wasabi o potem będziesz sam mógł się domyslić co jest ostrzejsze. Bo wychodzisz na nieduoczonego buca.
Wasabi to nie robione jak nasz chrzan, bo jest zbyt gorzkie. Z tej rośliny robi się pastę (którą się nazywa wasabi) dodając różne składniki, która jest w efekcie łagodniejsza w smaku niż świeżo starty chrzan. Zapytaj się pierwszego z brzegu japończyka, bucu jeden.
Wasabi to nie robione jak nasz chrzan, bo jest zbyt gorzkie. Z tej rośliny robi się pastę (którą się nazywa wasabi) dodając różne składniki, która jest w efekcie łagodniejsza w smaku niż świeżo starty chrzan. Zapytaj się pierwszego z brzegu japończyka, bucu jeden.

@smutas jesteś niedouczonym bucem, co ciągle się kłóci, a nie ma racji. Tak, domowy chrzan jest ostrzejszy od sklepowego, bo sklepowe zawierają nawet ok 60% chrzanu i więcej. Jednakże:
"wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan. Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, często używa się proszku o nazwie "wasabi", w którego składzie nie występuje chrzan japoński, a jedynie chrzan pospolity i gorczyca oraz barwniki. Występuje też w tubce, w postaci pasty gotowej do użytku, zawierającej do kilku procent oryginalnej rośliny. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym"
Czyli utarty chrzan japoński jest ostrzejszy od naszego. Faktów nie zmienisz, przyznaj się do błędu.
"wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan. Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, często używa się proszku o nazwie "wasabi", w którego składzie nie występuje chrzan japoński, a jedynie chrzan pospolity i gorczyca oraz barwniki. Występuje też w tubce, w postaci pasty gotowej do użytku, zawierającej do kilku procent oryginalnej rośliny. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym"
Czyli utarty chrzan japoński jest ostrzejszy od naszego. Faktów nie zmienisz, przyznaj się do błędu.

SteelMike napisał/a:
"wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne:[...]
Jesteś tak samo kumaty haj ta wikipedia, z której przeklejasz definicje.





Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie