Polskie MIG-i musiały interweniować, gdy nad Bałtykiem pojawiły się dwa rosyjskie myśliwce – podało łotewskie ministerstwo obrony. Samoloty zostały poderwane, po tym jak rosyjskie Su-27 nie zgłosiły planu lotu i nie odpowiadały na pytania zadawane przez łączność radiową.
Cytat:
Potwierdzam, że wczoraj mieliśmy jedno poderwanie samolotów - przyznaje portalowi niezalezna.pl kpt. Marek Kwiatek rzecznik PKW ORLIK 5, który patroluje przestrzeń powietrzną Litwy, Łotwy i Estonii w ramach NATO Air Policy. - O szczegółach jednak nie mogę rozmawiać - ucina pytany, czy interwencję spowodowały rosyjskie myśliwce.
W środę również doszło do incydentu. Lecąc nad Bałtykiem rosyjskie śmigłowce wkroczyły w strefę ekonomiczną Łotwy. Na miejsce wysłano brytyjskie Typhoony i duńskie F-16.
Od 2004 roku polscy piloci rotacyjnie w ramach NATO monitorują przestrzeń powietrzną krajów nadbałtyckich. Wobec wojny na Ukrainie dyżurujący przed Polakami Amerykanie zwiększyli swój kontyngent. Obecna zmiana jest czterokrotnie liczniejsza: do czterech MiG-ów-29 z 22. Bazy Lotnictwa Taktycznego z Malborka dołączyły cztery myśliwce Eurofighter Typhoon z eskadr RAF. W Malborku do zakończenia dyżuru Polaków stacjonują cztery samoloty Rafale z Francji wspierające bałtycką misję, a w bazie Amari w Estonii dyżurują cztery duńskie F-16.
Ruskie myślą że wszystko im wolno.
(Sorry nigdy nie wstawiałem wiadomości, więc może wyglądać brzydko )
Zayebane z :
niezalezna.pl/55285-polscy-piloci-oko-w-oko-z-rosjanami-mig-i-przechwy...
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
KorwynMykke napisał/a:
Niezalezna! Jedyne niezależne źródło informacji! Tylko to czytam, no i NASZ Dziennik.
Równie dobrze mógłbyś czytać wyłącznie Asz Dziennik.
Aż mi się śmiać chce;D
Czy wy myślicie że wiecie wszystko na temat konfliktu NATO-Rosja? Odpowiadam gówno wiecie. To co można przeczytać usłyszeć w mediach to w większości bzdury są. Prawdy o tym jak blisko wybuchu wojny jesteśmy dowiemy się za kilka lat jak nie kilkanaście.
Bardzo często jestem w trasie i widać że wojska jest więcej niż zwykle
konto usunięte
2014-05-20, 11:18
konto usunięte
2014-05-20, 13:35
konto usunięte
2014-05-20, 13:58
@up Stąd, że jak wyzwalali Gruzję z Abchazji to świat obiegły zdjęcia obdartusów w mundurach zebranych z 5 wzorów od czasów Breżniewa i chińskich trampkach. I to nie była zebrana naprędce 30 milionowa hałastra, tylko część regularnej rosyjskiej armii.
dlatego idźcie do wyborów i rozgońcie lewackie ścierwa na 4 wiatry, pierwszy krok już w niedzielę
To oznacza że Polska już pokonała Rosję i jesteśmy mocarstwem? Hura!
konto usunięte
2014-05-20, 16:49
konto usunięte
2014-05-20, 23:21
Ta niezalezna.pl to taki drugi TVN tylko z drugiej strony barykady.