"Jak widzę kolejną batalię Ślązacy kontra reszta Polski to płakać aż się chce... Polak Polakowi Polakiem."
"Brawo dzielmy się dalej ku uciesze wrogów, brawo k🤬a, brawo "
Tymi słowami Panowie Sadole Muzz i Zawulon trafnie podsumowali bezsensowny atak w komentarzach na Ślązaków pod filmem z o zgrozo...naszym Hymnem, Mazurkiem Dąbrowskiego.
Sadolki i Sadole nigdy nie zapominajcie krzywd, ale pamiętajcie o zasługach i bohaterskich czynach ludzi z Górnego Śląska!
"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości" J. Piłsudski.
A oto trochę zdjęć z Katowic:
pomnik Józefa Piłsudskiego znajdujący się na placu Bolesława Chrobrego, przed frontonem gmachu Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach
Pacyfikacja kopalni „Wujek” miała miejsce w KWK Wujek w związku z wprowadzeniem w Polsce stanu wojennego.'Pomnik.
Pomnik Powstańców Śląskich w Katowicach − pomnik upamiętniający trzy wystąpienia zbrojne ludności śląskiej przeciwko władzom niemieckim, mające na celu wywalczenie powrotu Śląska do Polski.
Pomnik Żołnierza Polskiego
Pomnik Ofiar Katynia w Katowicach
Za wolność "Naszą" i "Waszą" ginęli...na Wasze durne komentarze nawet by nie spojrzeli.
Cześć i Chwała Bohaterom.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2013-10-26, 9:41
My na kaszubach też gineliśmy za wolność i suwerenność naszej Polski,ale jakoś nie przypominamy o tym wszystkim na każdym kroku.
SQT napisał/a:
Mam nadzieję że dożyję dnia kiedy Śląsk otrzyma autonomię i będziemy mieli na Śląsku trochę więcej swobody i niezależności od cebulandu.
Jako Zielonogórzanin ( czyt. Gorol ) mam wielka nadzieje, iż gdy już sie od Polski odłączycie to sprawicie by wiatr u was wiał w kierunku Czech co by kwaśne deszcze w Polsce nie padały.
Obrażasz Polske to żegnam. Tęsknic nikt nie bedzie.
Jestem Ślązakiem lecz wpierw Polakiem.
konto usunięte
2013-10-26, 9:53
Autonomia dla Śląska to najlepsza rzecz która może się Polsce przytrafić. Bo rządy Warszawy i zakompleksionych ludzi nic nie wnoszą w rozwój kraju. Śląsk ma najlepsze szkoły w Polsce ma najlepsze i najbardziej innowacyjne firmy w środkowej europie. I przez śląsk mam na myśli zarówno Górny Dolny oraz Opolski. Te trzy rejony trzymają jeszcze jako tako ten kraj kupie. Bez nich ekonomicznie i technologicznie Polska przypominała by Białoruś.
Ślązak to taka kanalia, że jak dobrze było w Polsce to on jest Polakiem, teraz jak jest dobrze w niemczech to on jest szwabem, jestem z Opola i do tego ewangelikiem, więc proniemieckich ślązaków to znam całą mase
Śląsk -górny dolny ,
Pomorze czy Zachodniopomorskie
Mazowieckie czy Podkarpackie
To jest Polska !
Nasi dziadowie walczyli o nią nie patrząc czy to Śląsk czy to Pomorze a może Mazowsze !
Jesteśmy POLAKAMI .
uNia eUropejska nas łajdaczy a chcemy się dzielić ?!
Muslimy nadciągają chińczycy już nas chcą kupić a my dyskutujemy nad przynależnością Śląska do Polski ?!
Troche-nie dużo ale troche-racjonalizmu i patriotyzmu.
Chwała bohaterom ! Nie rozumiem was,spinacie dupy o byle co.POLAK dla POLAKA zawsze będzie bratem,nawet jak za chlebem wyjedzie.Dzieci z kwejka i innego chu*ostwa odnalazły nasz portal i trollują jak tylko się da,olejcie ich.
Dziel i rządź (łac. divide et impera) – stara i praktyczna zasada rządzenia polegająca na wzniecaniu wewnętrznych konfliktów na podbitych terenach i występowaniu jako rozjemca zwaśnionych stron. Jako pierwsi zastosowali ją Rzymianie na Półwyspie Apenińskim (podpisywali umowy między podbitymi ludami, zwanymi odtąd "sprzymierzeńcami", a sprzymierzeńcom nie wolno było podpisywać umów między sobą, przez to prowincje nie mogły się zjednoczyć, aby pokonać Rzymian).
Mamy taką współczesną odmianę tej zasady w Polsce, chodzi właśnie oto żeby Polacy nie mogli się zjednoczyć, od wielu lat mamy zasady: młodzi przeciwko starszym, rolnicy przeciwko przedsiębiorcom, pis przeciwko po, sztuczne podziały terytorialne itd.
sard
2013-10-26, 10:42
Jesteśmy narodem tak skłóconym że tylko czekać na rozbicie dzielnicowe. Każde województwo będzie oddzielnym Państwem. Z czasem inne państwa zaczną nas wchłaniać. Powstanie 4 rozbiór polski lecz z niego już się nie odrodzimy. Staniemy się narodem bez państwa tak jak kurdowie. Utracimy naszą historię, dumę, Honor. Stopniowo tracimy naszą Polskość. Jeśli tego nie zatrzymamy, śmierć naszych przodków w wielu wojnach pójdzie na marne. Odparliśmy krzyżaków pod grunwaldem, odparliśmy szwedów, pokonaliśmy turków pod wiedniem. Nasza husaria siała postrach w europie. Przetrwaliśmy rozbiory z których się odradzaliśmy. Przetrwaliśmy obie wojny. Udało nam się pokonać komunizm. Teraz nie potrafimy się zjednoczyć. Kiedys byliśmy potęgą "od morza do morza", teraz jesteśmy nic nie znaczącym w europie krajem.
Czy o taką polske walczyli nasi przodkowie?