Cytat:
Polska nastolatka, która w 2008 r. w wieku 14 lat zaszła w ciążę w wyniku gw🤬tu i której szpital w Lublinie odmówił aborcji, wygrała we wtorek w Europejskim Trybunale Praw Człowieka. Polska będzie musiała jej wypłacić zadośćuczynienie w wysokości 30 tys. euro.
Trybunał w Strasburgu orzekł jednogłośnie, że Polska naruszyła trzy przepisy europejskiej konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności: zakaz nieludzkiego i poniżającego traktowania, prawo do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego, a także prawo do wolności i bezpieczeństwa osobistego.
Z tego powodu Polska będzie musiała wypłacić dziewczynie zadośćuczynienie w wysokości 30 tysięcy euro, a jej matce, która również była skarżącą w tej sprawie, 15 tysięcy euro. Oprócz tego Polska ma im zapłacić 16 tysięcy euro na pokrycie poniesionych kosztów i wydatków.
Dziewczyna zaszła w ciążę w wieku 14 lat. Wraz z matką twierdziły, że została zgw🤬cona, a sprawcą był jej rówieśnik.
Skoro Polska przyjęła rozwiązania pozwalające w pewnych sytuacjach na aborcję, to nie może następnie ograniczać realizacji tego prawa - orzekł Trybunał.
I słusznie. Ktoś uważa, że nie?
konto usunięte
2012-10-30, 18:29
konto usunięte
2012-10-30, 18:38
Nie zamierzam dyskutować tutaj o tym czy aborcja jest good czy beee. Mnie rozbawił fakt że wg. Trybunału naruszona została "wolność" nastolatki. Szkoda tylko że nie wspomnieli nic na temat wolności poczętego dziecka do życia
konto usunięte
2012-10-30, 18:43
@ Obaj up
Zdefiniuj kiedy połączenie 2 komórek zaczyna być dzieckiem. Jak zaatakuje mnie wirus to tez łączy się z moimi komórkami i zaczyna żyć własnym życiem. Moim zdaniem połączenie 2 komórek nie jest dzieckiem dopóki ten twór nie wykształci sobie mózgu. Tylu myslicieli jest tutaj, chętnie posłucham Waszych opinii - kiedy człowiek staje się człowiekiem(i dlaczego).
Aborcja powinna być legalna - w każdym przypadku. To czy ktoś się na nią decyduje powinno zależeć tylko od rodziców, a zabiegi powinny być wykonywane przez specjalistów.
Nie każdy spust to od razu człowiek.
Uważam, że aborcja to morderstwo. Największa zbrodnia jaką ludzie ludziom mogą wyrządzić.
Zobaczcie galerię tych wspaniałych paraolimpijczyków! Żyją normalnie, mają znajomych, hobby, przyjaciół...
harmless.muvc.net/babe_01.html
konto usunięte
2012-10-30, 19:03
@up
z tym, że olimpijczykami zostaje może promil
I dobrze. Może w końcu ludzie się nauczą, że aborcja jest normalnym czynem i że powinna byc legalna. Pieprzyć to, co mają do powiedzenia na ten temat poszczególne kraje. Prawo do aborcji powinno być narzucone, a nieprzestrzeganie go karane. Nie wiem, co za debil wymyślił, że embrion to człowiek. Człowiek jest człowiekiem po urodzeniu i tyle. Wyskrobanie tego wcześniej to żadna zbrodnia.
Nefario napisał/a:
Nie zamierzam dyskutować tutaj o tym czy aborcja jest good czy beee. Mnie rozbawił fakt że wg. Trybunału naruszona została "wolność" nastolatki. Szkoda tylko że nie wspomnieli nic na temat wolności poczętego dziecka do życia
Stary, kilka komórek to nie jest DZIECKO. Idąc tym zapyziałym tokiem myślenia golenie się albo obcinanie paznokci to też aborcja?
Bronisław_Komorowski napisał/a:
Aborcja likwiduje życie innego człowieka, wiec jednak wpływa.
hehehe, niestety to jeszcze nie człowiek
konto usunięte
2012-10-30, 20:09
tds1974 napisał/a:
hehehe, niestety to jeszcze nie człowiek
A kiedy to już człowiek?
Pan Mularz napisał/a:
A kiedy to już człowiek?
Jak się urodzi.
konto usunięte
2012-10-30, 20:27
Ja wciąż nie rozumiem czemu aborcja jest takim wielkim tematem... urośnie ci pypeć na czole idziesz i go usuwasz bo Ci przeszkadza, urośnie ci w macicy gówno które zrujnuje Ci życie, to co w tym takiego katolickiego?!
konto usunięte
2012-10-30, 20:29
konto usunięte
2012-10-30, 20:48
rusofil napisał/a:
Jak się urodzi.
A minutę przed urodzeniem?
konto usunięte
2012-10-30, 20:55