Sąd Najwyższy w Warszawie przemówił: naród śląski nie istnieje i basta, a Ślązacy są zagrożeniem dla integralności Rzeczpospolitej. W uzasadnieniu SN powołuje się m.in. na… publikacje w portalach internetowych.
Dziś swój finał miała sprawa skargi kasacyjnej ws. rejestracji Stowarzyszenia Osób Narodowości Śląskiej. Niezorientowanym przypominam: sądy dwóch instancji orzekły, że SONŚ może legalnie działać. Dziś Sąd Najwyższy orzekł, że rejestracja SONŚ jest niemożliwa i uchylił decyzję o wpisie do rejestru stowarzyszeń.
Ja moge dodać, że "będzie sie działo"
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
Tak orzekli bo się zwyczajnie boją. Kosowo też nie jest uznawane przez Serbię. Tak było, jest i będzie. Gloria Silesia!
konto usunięte
2013-12-07, 19:28
konto usunięte
2013-12-07, 20:09
Jednak miou racja opa ftory mi zawsze godou pamiyntej synek cale zycie nie ufej gorolom.
konto usunięte
2013-12-07, 20:29
popularny ślunzki mit, że to oni płacą na Warszawę, kiedy to Mazowieckie jest jedynym województwem płacącym janosikowe. Inne w tym Śląskie tylko na nim zarabiają.Zresztą należy odróżnić porządnych Ślązaków-Polaków, od szlesienów czy innych pruskich gadzin.
konto usunięte
2013-12-07, 21:01
Rozumiem Ślązaków. Jeśli byłbym jednym z nich to też bym robił wszystko aby się od tuska i komorofskiego uniezależnić.
konto usunięte
2013-12-07, 22:13
Dla mnie mogliby nawet stworzyć państwo Śląskie. Tylko, żeby potem Rzeczpospolita Polska pobierała sowite myto za przewóz węgla na eksport ;]... i za udospoępnienie przestrzeni powietrznej, i wprowadzić wizy dla Ślązaków, itp itd

.
Jak tak dalej będzie to my wam pokażemy że Ślązacy istnieją...
konto usunięte
2013-12-08, 1:36
konto usunięte
2013-12-08, 2:47
konto usunięte
2013-12-08, 6:26
Od razu mówię, że jestem z pomorza. Dziwi mnie taka nerwowa reakcja na ruchy autonomiczne. Czy nie lepiej, żeby powstała konkurencja w stosunku do państwa polskiego? Jeżeli Śląsk okazałby się lepiej zarządzany niż Polska, sam z chęcią bym się tam przeprowadził. Bardzo dobrym przykładem może być Specjalny Region Administracyjny Hongkong- kto nie wie, niech doczyta.
Czy chęć odrębności od tworu państwowego naprawdę tak Was boli?
Prawda jest taka, że Śląsk nigdy nie uzyska autonomii a Ślązacy miana mniejszości narodowej, ponieważ jednym z warunków przyznawania statusu mniejszości jest: Mniejszość narodowa musi się utożsamiać z państwem narodowym istniejącym obecnie na świecie.
Zeby Polska była Polska trzeba wybic mniejszosć sląską!
A Stowarzyszenie osobowości pedalskiej sądy zarejestrują pewnie bez problemu.