👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 17:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Hirons napisał/a:
I dlaczego to nie zostało wykorzystane?!
Tak w skrócie: bo nasi sprzymierzeńcy nas olali i polska była zbyt biedna, co za tym idzie bardzo mało sztuk karabinów. Niemcy jednak wykorzystali części ura do produkcji swojego karabinu przeciwpancernego - PzB 38.
Powtórzę się - Polacy jako tako sprzęt mieli porządny, lecz ilość ów sprzętu była za mała. Niestety ale sprzymierzeńców mieliśmy jakich mieliśmy, zamiast zapobiec wojnie woleli siedzieć w bunkrach i grać w karty...

Dlaczego nie zostało wykorzystane? Bo konstrukcja była tak tajna, że nie został karabin produkowany na bardzo dużą skalę (wyprodukowano ledwie ponad 3000 sztuk)

Nie można powiedzieć że nie był wykorzystany, otóż był wykorzystywany ale na stosunkowo małą skąlę. Karabin był eksportowany wbrew temu co słyszy się na filmie, stąd nawet w Afganie żołnierze zdobywają przedwojenne polskie URy w wersjach eksportowych. Znajdowała się również na wyposażeniu Wojska Polskiego, jednak mozolne marsze i "poręczność" URa powodowały że raczej zostawał on wrzucony do rowu niż targany godzinami po szlakach. Broń nie wymagała przeszkolenia, była skuteczna ale w określonych warunkach i przy przemyślanej taktyce.

polskie bronie...
Ruski AK-47
Polski KA-74
tylko nazwą się różni
Ruski AK-47
Polski KA-74
tylko nazwą się różni
Ten gościu i jego głos przypomina mi dzieciństwo - jeszcze brak tylko tej muzyki jak się film zaczynał

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie