To jest akurat bielik amerykański, czyli sugerujesz, że powinni nas wyswobodzić nasi najwięksi sojusznicy zza wielkiej wody? Nic z tego. Nawet gaz z łupków nie pomoże.
ktbffh napisał/a:
Tylko, że nasz bielik nie jest orłem tylko pochodzi od sępowatych.
Tyś głupi jak but. Każdy Orzeł należy do rodziny jastrzębiowatych, tak samo jak i Sępy. Orły dzielą się jeszcze na podrodzinę myszołowów a sepy po prostu na sępy. Tutaj kończy się podobieństwo, jednak takson dla obu grup pozostaje ten sam. Na szczęście jestem ekspertem.
Proszę bardzo.
I bielik nie jest orłem. Należy do rodziny jastrzębiowatych, podrodzina - orłany a nie orły. A orzeł przedstawiony na naszym herbie (z ornitologicznego punktu widzenia) to orlik krzykliwy albo orlik grubodzioby. Pozdro.

I bielik nie jest orłem. Należy do rodziny jastrzębiowatych, podrodzina - orłany a nie orły. A orzeł przedstawiony na naszym herbie (z ornitologicznego punktu widzenia) to orlik krzykliwy albo orlik grubodzioby. Pozdro.
Pepe89 napisał/a:
Proszę bardzo.
Obrazek
Zdania są podzielone, naukowcy nadal spierają się o tą kwestię. Ja w swojej wypowiedzi miałem na myśli Orła ze zdjęcia, czyli Bielika amerykańskiego i Bielika zwyczajnego, występującego między innymi w naszym Państwie. Pewne jest natomiast to, że żaden Orzeł nie należy do podgrupy sępowatych.