Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
"Polskie obozy śmierci"...
Mr.Drwalu • 2013-02-18, 17:31

"Polskie obozy śmierci", czyli polityka historyczna ma znaczenie.

Największa agencja prasowa w Niemczech użyła sformułowania "polski obóz zagłady". Za nią powtórzyły kolejne gazety i portale internetowe...

Na marginesie warto się zastanowić kto i kiedy wymyślił ten sugerujący, że niemieckie obozy śmierci były polskie, zbitek słów? Otóż był to... Niemiec, Adolf Benzinger - członek zachodnioniemieckiego kontrwywiadu. W 1956 roku, z uwagi na trwający od końca II wojny światowej bojkot niemieckich towarów na światowych rynkach, postawiono mu zadanie wymyślenia sposobu na zdjęcie z narodu niemieckiego choć części odium odpowiedzialności za Holocaust. Benzinger wpadł na pomysł rozpowszechniania informacji o "polskich obozach koncentracyjnych", które jak twierdził: "mogą się przyczynić do wybielenia historycznej odpowiedzialności Niemiec za Zagładę".

Niemieckie zakłamywanie historii trwa w najlepsze. Największa tamtejsza agencja prasowa użyła sformułowania "polski obóz zagłady".
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-02-18, 17:35 6
A nie zostało w tych "Polskich" obozach trochę Cyklonu? Z chęcią odesłał bym go "prawowitym" właścicielom. Oczywiście z dziurkami w puszkach
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 18:03
Polacy robacy...
Zgłoś
Rejtan 2013-02-18, 18:21 103
Shatter napisał/a:

Polacy robacy...

Hehe... Jakie to smutne, nienawidzić jakiegoś narodu, ale być zmuszonym do posługiwania się jego językiem, gdyż żadnego innego się nie zna. Powiedz, to może zrzucimy się na kurs hebrajskiego dla ciebie...
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 18:24
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
gupichuj 2013-02-18, 18:42 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 18:44 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 18:53 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 19:44 1
Nie śmiejcie się z tego! Mój pradziadek zmarł w Polskim obozie śmierci...

Spadł z wieży wartowniczej :<
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 19:57
Zgłoś
Rejtan 2013-02-18, 20:24 15
Shatter napisał/a:

Znam kilka języków

Ta, chyba jeden swój i dwa w butach
Jakbyś znał jakikolwiek język obcy, to byś stąd wyjechał i nigdy nikomu się nie przyznawał, że masz cokolwiek wspólnego z Polską. No ale jesteś podręcznikowym przykładem zakompleksionego, biednego, śmierdzącego cebulą polaczka, który wstydzi się tego kim jest i obwinia wszystkich dookoła za swoje nędzne życie.

Wiesz jaka jest między nami różnica? Ja jestem Polakiem i jestem z tego dumny, a ty jesteś polaczkiem wylewającym swoją frustrację w internecie
Zgłoś
Suka_Blyat 2013-02-18, 21:00 10
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 21:02 8
Zgłoś
Nabs 2013-02-18, 21:09 3
Wystarczy zobaczyć na posty tego shattera, szkoda słów na kojenego napinacza.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-18, 21:16 3
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem