Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
darek1234 2025-06-27, 20:02 1
JoSeed napisał/a:

Do czasu i oby nikomu nie zrobil krzywdy, czego szczerze życzę.

Ojciec jest wyjątkowo sprawny, do tego zasuwa fizycznie od rana do wieczora. Taki typ
Zgłoś
Pitok 2025-06-27, 20:38 1
edek_kotek napisał/a:

Odbierać prawo jazdy dziadkom w tym wieku.

Znam i takiego co w wieku 86 lat prawo jazdy zrobił za pierwszym razem
Zgłoś
elim 2025-06-27, 20:52
Dziadek się urodził w 1940 roku, to oznacza że się uczył jeździć w głębokim PRL kiedy na drogach było jak obecnie w Korei Północnej, czyli głównie pustka, a same drogi też nie były tak rozbudowane, to powoduje że po prostu nie radzi sobie na współczesnych drogach.
Zgłoś
edek_kotek 2025-06-27, 21:29 2
Pitok napisał/a:

Znam i takiego co w wieku 86 lat prawo jazdy zrobił za pierwszym razem

I na drugi dzień wjechał oplem do galeri
Zgłoś
Minnetou 2025-06-27, 22:43
Po osiągnięciu pewnego wieku powinny być robione jakieś testy. W marcu 90letni jegomość p🤬lnął mnie samochodem na ścieżce rowerowej. Trzy miesiące L4 i rehabilitacja.
Zgłoś
Kidl3r 2025-06-27, 22:44 2
Jasiek93 napisał/a:

Dziadek jechał po leki dla ciężko chorej żony, psy mu doj🤬y 4 tys mandatu. Ot kwintesencja polskiej milicji bohaterowie bo dziadkowi dali mandat (zatrzymali go świadkowie zdarzenia) Ale jak złodzieja pod biedronką trzeba było zatrzymać to sami się zagazowali, postrzelali, jeden podobno wypróżnił się w spodnie ze strachu a gość i tak zj🤬.

Po leki to mu się piętra poj🤬y. Lepiej mu było od południa dojechać. Na parking fioletowy trudno dojechać, a do tych drzwi trzeba się postarać. Bardzo mu k🤬a dobrze

podpis użytkownika

Nie wierzę w piekło widząc do czego jest człowiek na ziemi zdolny.
Zgłoś
majeńka 2025-06-27, 22:55 1
JoSeed napisał/a:

Do czasu i oby nikomu nie zrobil krzywdy, czego szczerze życzę.

Czy ja dobrze zrozumiałam że życzysz zrobienia krzywdy? To ja też!

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś
Tust 2025-06-27, 23:05
Szkoda że nie wjechał w jakiś sklep lub nie rozjechał kogoś.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-06-27, 23:29 6
Dlatego po 60-tce powinny być obowiązkowe badania co 3 lata, po 70-tce co dwa, a po 75, co roku. Takie same jakie muszą przejść zawodowi TIRowcy i autobusiarze.
W wiek emerytalny wchodzi pokolenie, które bez samochodu nie potrafi już żyć, więc będzie coraz gorzej.

[ Dodano: 2025-06-28, 00:16 ]
darek1234 napisał/a:

Mój ojciec ma 81 lat, a zap🤬la Lublinem aż miło. Ma do tego świetny refleks i nigdy nie dostał mandatu

O k🤬a, od lat nie widziałem Lublina. Szacun, że potrafi go utrzymać na chodzie i rdza mu go nie wj🤬a.
A co do wieku, każdy starzeje się inaczej, mój stary już po 70-tce przestał jeździć bo nie ogarniał, a trzy lata później kopnął w kalendarz. Dlatego, w pewnym wieku powinny być obowiązkowe badania.
Zgłoś
smc 2025-06-28, 1:09
Po 45-stym roku życia powinny być odbierane
prawa jazdy.

Jednocześnie limity prędkości mogłyby zostać podniesione o 50km/h, bo niebyłoby na drogach zamulających dziadów.
Zgłoś
M_A_X 2025-06-28, 1:41 1
A był tam chociaż jakiś zakaz wjazdu ?
W markerach ,, galeriach ", ,, tarasach" czasami stoją auta oferowane przez dealerów do sprzedaży i też jskoś nimi tam wjeżdzają i nikt mandatu nie wystawia . Nie jest to też droga publiczna tylko terdn prywatny więc może mandat za uszkidzenie mienia , czyli drzwi ???
Zgłoś
Bulbulator 2025-06-28, 6:47 1
edek_kotek napisał/a:

Odbierać prawo jazdy dziadkom w tym wieku.

Ludzie rożnie się starzeją.
Można byłoby odbierać po oblaniu specjalnych testów, a nie według granicy wiekowej. Tylko ja o takich testach nie słyszałem.
Jeżeli już według wieku, to w jakim wieku w takim razie?
Niejedna dwudziestopięcioletnia pinda za kierownicą jest bardziej niebezpieczna niż 65-cio letni dziadek.
Kto będzie przypuszczalnie bardziej niebezpieczny na drodze:
70-cio latek mający 50 lat praktyki za kierownica?
20-sto latek bez żadnego doświadczenia na drodze poza szkołą jazdy i wielkim przekonaniem, że jest dobrym kierowcą, bo ma szybszy czas reakcji niż ten dziadek?

[ Dodano 2025-06-28, 07:18 ]
JoSeed napisał/a:

Ja pitolę... należałoby ludziom w tym wieku obowiązkowe badania zapodawać ( po 65 roku życia: opóźniony refleks, postrzeganie, kojarzenie, gorszy sluch, wzrok, ogólna kondycja + choroby dodatkowe przewlekłe, w tym degeneracyjne OUN).
Ale jak znam życie... bylby to punkt do zarabiania kasy na lewo dla "uczciwych" specjalistów... 🤦‍♀️

Patologia z pewnością by powstała tak jak w innych obszarach życia, ale utworzenie specjalnego zestawu badan i testów pozwoliłoby wyeliminować przynajmniej część kierowców mogących być zagrożeniem.
Przechodzę regularne badania lotniczo-lekarskie i jeżeli lekarz wyda mi atest pomimo tego, że nie powinienem go otrzymać i zdarzy się coś złego, to odbije się to na lekarzu, który mi taki atest wydał.
Przepisy są takie, żeby luki były możliwe. Przykładem może być przypadek Andreas Lubitz, który wleciał samolotem pasażerskim w górę we Francji i zabił 150 osób. System umożliwiał mu manewrowanie pomiędzy lekarzami w ten sposób, że lekarz odpowiedzialny za całość nie miał szans na uziemienie tego pilota. Dopiero po katastrofie wyszło na jaw, że Andreas Lubitz miał w ciągu roku całkowicie stracić wzrok.
O tym wiedział jego okulista, ale nie wiedział lekarz lotniczy, a możliwe było to poprzez wadliwy system kontroli, który do dzisiaj jest nie zmieniony.
Sprawa została zapomniana i przyschła, a życie płynie sobie dalej. System jest w dalszym ciągu ten sam.
Zgłoś
skywalker75 2025-06-28, 8:24
elim napisał/a:

Dziadek się urodził w 1940 roku, to oznacza że się uczył jeździć w głębokim PRL kiedy na drogach było jak obecnie w Korei Północnej, czyli głównie pustka, a same drogi też nie były tak rozbudowane, to powoduje że po prostu nie radzi sobie na współczesnych drogach.

I zakładasz, że od czasu PRL do dzisiaj nie jeździł? Jesteś bezwzględnie inteligentny 😂

podpis użytkownika

czarna fortuna
Zgłoś
Maxilinexis 2025-06-28, 11:07
byluu napisał/a:

by Ci w dupie zaparkował, byś inaczej myślał

szkoda dziadka
Zgłoś
jjzz26 2025-06-28, 16:55 1
darek1234 napisał/a:

Mój ojciec ma 81 lat, a zap🤬la Lublinem aż miło. Ma do tego świetny refleks i nigdy nie dostał mandatu

Socjaluchów nie przekonasz. Te ludzkie sp🤬0liny z niewolniczą mentalnością same kręcą na siebie bata.
Jedna taka sytuacja na kilka lat w wielomilionowym kraju a te p🤬dy i cioty już chcą by wszyscy za to ponosili konsekwencje. Emerytów w tych czasach ledwo stać na jedzenie i lekarza to jeszcze im dowalić dodatkowe opłaty bo w Gdyni jakiś dziadek wjechał do galerii.
Tfu. Moja pogarda do ludzi nie może równać się z niczym innym. Serio.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie