Jak wiadomo o miejsce do parkowania w polskim mieście trudno. Na szczęście u nas nie mają jeszcze na wyposażeniu takiego sukinsyna, no ale jeśli fotoradary mamy na najwyższym światowym poziomie to może też wkrótce holowniki...
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
2025-12-08, 18:26
Na discovery byl anwet program o tych hamerykanskich spaslakach co te wozy odstawiali holownikami
W Krakowie mają całkiem podobne i samo odholowanie nie trwa wcale tak prędko, ze względu na oświetlenie, które trzeba zamontować tymczasowo na masce samochodu (stop, pozycyjne i kierunki, podłączone do holownika).
Automatów nie można holować, na sto procent holowanko skończy się uszkodzeniem skrzyni biegów. A na popych nie powinno się palić żadnego samochodu, bo rozrząd może przeskoczyć.
Ale o co takie halo? W Polsce mają taki sprzęt, choć pewnie używają tylko z wyraźnego polecenia. Jakieś trzy lata temu w Lublinie widziałem jak podjechała laweta z takim chwytakiem na ramieniu i podniosła Opla za koła po czym odjechała. Trwało to góra 3 minuty. Ktoś z innego miasta niechcący zastawił jedyny i wąski wyjazd spod ważnego urzędu pewnie dlatego taka szybka akcja.
menelreoot napisał/a:
A co jeśli to by była stara astra z zapiętym biegiem i zaciągniętym ręcznym?
W dodatku moja stara astra po podniesieniu o 5 cm włącza alarm. A tu auto za tyle kasy i milczy.
Odpowiadając na pytania. Jeśli to USA to tam nikogo nie obchodzi, że coś się zepsuje. Jeśli koła są zablokowane (sprzęgło/ręczny czy inne automatyczne blokady) to ciągną na siłę szorując po asfalcie. Łamiesz prawo parkując w niedozwolonym miejscu to Twój problem
Często uszkadzane jest też zawieszenie, pourywane wydechy, popękane miski olejowe itd. Odholowywaniem zajmują się tam prywatne firmy, które wcześniej muszą sporządzić dokumentację fotograficzną wykroczenia, a potem otrzymują % od każdego samochodu. Do tego doliczają sobie opłaty za odholowanie (są limity, ale "obchodzi" się je lokując firmę na zadupiu i licząc słono za paliwo) + oczywiście mandat
Oby tak kiedyś w Polsce.
Oby tak kiedyś w Polsce.
Dlatego warto zostawiać samochodzik na biegu, na ręcznym i na skręconych kołach
Ja nie czaje czemu w aucie holowanym się nie skręcają przednie koła i np nie jedzie bokiem?
Najłatwiejszym sposobem na te wszystkie holowniki to stanąć jednym lub dwoma kołami w jednej linii na krawężniku i nic nie mogą zrobić.
Pawulon89 napisał/a:
Ha pewnie pierwsi w Polsce to złodzieje będą miały taki sprzęt.
No, będą miały. A my wszystkie będą dumne z tego
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie