Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 9:14
Poszukiwania godnej pracy
konto usunięte • 2013-11-18, 21:28
Jako, że zauważyłam, że lubicie takie historie, a jest tu nawet dział ''absurdy dnia codziennego", to wrzucam.

Cytat:

Rodzicielka moja, kobiecina pięćdziesięcioletna, od dłuższego czasu nie ma pracy. Z poprzedniej zwolnili jakiś rok temu i od tego czasu poszukiwania trwają. Wyższego wykształcenia co prawda nie ma, ale zawsze była zaradna, z tych co to żadnej pracy się nie boją.

To tyle wstępem, bo chcę napisać o tych sk🤬ysynach, którzy najchętniej wróciliby do czasów niewolnictwa. Trzy szybkie przykłady. Ogłoszenie numer jeden, praca w zakładzie produkującym garmażerkę (pasztety, sałatki i inne pierdoły). Robota sprowadza się do obsługiwania maszyn mielących bądź siekających składniki w odpowiednich proporcjach. Nic ambitnego, ale cóż, robota jak robota. Idzie na rozmowę, wszystko ok, 8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu plus co druga sobota. Umowa o pracę? Ależ oczywiście, na pół etatu, płaca 700zł (Tak, k🤬a mać, 8 godzin obsługiwania sprzętu na full etat za 7 stów).

Ogłoszenie numer dwa, pomoc w plebsowatym, podrzędnym hoteliku w lokalnej "dzielnicy cudów". Praca również najprostsza i najmniej prestiżowa, ogarnianie pokojów, zmiana pościeli, pomoc za ladą, ogólnie rzecz biorąc sprzątanie i te rzeczy. No cóż, żadna praca nie hańbi, więc poszła na rozmowę. Blisko mieszka, sumienna jest. Ale pani kierowniczka oczekuje doświadczenia w sprzątaniu hoteli. Bo, k🤬a, posprzątać pokój i zmienić pościel to wyższa filozofia. Mimo, że robi to wiele lat we własnym domu.

Ogłoszenie od osoby prywatnej - opieka nad starszą osobą. Matuli bardzo pasuje, bo lubi pomagać innym i miała doświadczenie jako ''asystent osoby starszej". Po czym dowiaduje się, że córa seniorki z ogłoszenia chce opieki 24 godziny na dobę z zamieszkaniem, do tego wspaniałomyślnie dorzuci 600zł miesięcznie.

Kto tu jest pop🤬lony, ludzie mający sobie za nic innych, czy może to ja się zagapiłem i nie zauważyłem dokąd ten świat doszedł? Do c🤬ja no, ktokolwiek z tych pracodawców pomyślał przez chwilę co odp🤬la? Przecież to woła o pomstę do nieba. Wielki k🤬a hejt w ich stronę.

Nie moje, wygrzebane stąd (jest wincyj)
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 13:36
Małe sprostowanie do pierwszych postów:
Na dzień dobry masz przez pierwsze 2 lata jakieś 350 PLN ZUSu, a nie 900, a dokłądniej 1050

Zrobiłem jak Korwiniści, założyłem własną działalność i zarabiam po 5 latach działalności teraz brutto ok. 8-11 koła w miechu (zależy od obrotów w danym miesiącu), od tego płace ZUS (pełny już), 18% dochodowego i VAT (niestety z racji działalności (programowanie) praktycznie pełny podatek, bo nie am zwykle z czego odliczać, a państwo skutecznie zadbało, żeby działalność taka jak moją nie można było rozliczyć w innej formie, bo podatki wychodzą drożej.

Żeby nie było, zaczynałem biz mając ~2000 PLN w towarze i kasy na pierwszy ZUS w portfelu. Także nawet w ty kraju z takimi podatkami da się do czegoś dojść. Problem w tym, że trzeba robić jak dzika świnia w porównaniu do zachodu.

Tak pierwszy biz upadł, ale mam alternatywy i się przekwalifikowuję w razie potrzeby.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 13:38
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
modyf 2013-11-19, 13:43
Niedawno akurat moja starsza już nieco ciotka załatwiła sobie opiekę nad osobom starszą. Kobieta blisko 90-lat, w sumie zupełnie już nie kojarzy i różne szopki odwala (btw. żona znanego dawno temu w całym świecie skrzypka). Siedzenie z nią w domu 24/dobę wyceniono na...

...2 600 netto - bo nikt żadnej umowy przecież nie spisywał.
Czyli niby pieniądz całkiem całkiem, ale ciotka i tak tylko miesiąc wytrzymała, bo babka nie dawała żyć...
Zgłoś
troflix 2013-11-19, 13:51
HaSz23 napisał/a:

Wczoraj czytałem w gazecie opisywali oferte pracy na ochronie w Trójmiescie 2,40 brutto :/

chodzi o to, żeby nie płacić podatku dochodowego, tzn. zapłacisz, ale całość ci zwrócą w tym roku było to jakos 3100 zł na rok ja na papierku miałem 2zł/h netto, a w rzeczywistości miałem dyszkę
Zgłoś
Matuus 2013-11-19, 13:59 1
Ale jebie cebulą
Pracuję za 1450 euro w Paryżu, w zawodzie wyuczonym w technikum (kucharz), później praktykowanym w 5 krajach europy, wynajmuję własny pokój w mieszkaniu gdzie mieszkają jeszcze 2 osoby, 10 minut autobusem do pracy, za co zwraca mi pieniądze pracodawca, 8 godzin w robocie, w tym godzina przerwy. Nadgodziny płatne 150% (bardzo rzadko proszą aby zostać), praca w dni wolne (czyli jak mam pracować 6ty dzień lub święta) płatna 200%. Proszą o to także bardzo rzadko, bo wiadomo - dodatkowe dla nich koszta. Odłożyć mogę z minimalną krajową 500 euro luzem. Tylko, że za te 500 euro mogę sobie pozwolić na o wiele więcej niż za 1500 złotych w Polsce.

Nie wspominam już o tym, że gdybym miał żyć oszczędnie, to wszystko jest tutaj tańsze. Kilogram makaronu można kupić za mniej niż 1 euro, ryż także, butelka wody to koszt 19 centów, mleko to również taniocha, internet orange 20 mb - 20 euro.
Z resztą: wystarczy spojrzeć na katalog: auchan.webalogues.fr/1325Jours4/vu/6
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 14:04 1
Ale niektórzy co piszący komentarze mają ból dupy, jak tacy pracodawcy źli i niedobrzy to po co pracować, praca nie jest przyjemnością a smutnym obowiązkiem czasami.

Jeżeli ktoś zarabia najniższa krajową to jego pracodawca ponosi koszt około 1900 zł, czyli ponad 700 leci dla państwa, do tego dochodzi vat 23%, czyli nawet jeśli dostaniemy do rączki 1200 zł to nadal będziemy płacić państwu haracz, i wychodzi na to że zarabiamy nie 1200 zł tylko 900 zł. Obudzcie sie ludzie, to nie pracodawcy są winni ubóstwu, tylko nasze chore państwo, które nieudolnie wydaje nasze pieniądze i skazuje na emigracje oraz biedę. Nie atakujcie pracodawców, oni napewno mogliby wam płacić więcej gdyby nie płacili tyle państwu, nie zapominajcie o tym.
Zgłoś
!Timon 2013-11-19, 14:06
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 14:11 1
!Timon, co ma moj poglad na gospodarke wspolnego z rozdawnictwem darmozjadom? widac ze ciezko jest niektorym rozdzielic te dwie rzeczy i dalej jada te oklapane formulki przeczytane w jakis smiesznych broszurkach.

Piti1234555, przeczytaj jeszcze raz uwaznie, jak dalej nie zrozumiesz co napisalem to popros kolegow o zinterpretowanie, moze trafi sie tam ktos rozsadny...
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 14:21
mare30ks napisał/a:

szkoda ze wszelkiej masci gimnazjalni korwinisci ktorych pensja jest kieszonkowe od starych widza swiat bialo-czerwono i nie potrafia do czasu znalezienia pierwszej pracy ruszyc nieco mozgownica i dostrzec innych barw

mam już 3cią pracę przy czym drugą zmieniłem na trzecią zwalniając się samemu. Można? jednak można. i nic nie trzyma mnie w tej ktorą mam teraz i jak znajdę lepszą/lepiej płatną to pojdę dalej. Centrala(sejm) wcale nie musi nic kontrolować. A co do ludzi i pracy... powoli trzeba już inwestować w usługi, a nie produkcję. Maszyny zastąpią lakiernika czy blacharza, ale nigdy nie zastąpią fryzjera czy lekarza.
Zgłoś
kamil889 2013-11-19, 15:04
Koleżka mój serdeczny pracuje w jednej z sieciówek handlującej sprzętem RTV AGD. Pracuje 8 godzin dziennie, przez 5 dni w tygodniu. Zarabia UWAGA 920 zł na rękę. Oczywiście umowa śmieciowa, ale co zrobisz jak nic innego nie ma...
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 15:27
Piti1234555 napisał/a:

powoli trzeba już inwestować w usługi, a nie produkcję. Maszyny zastąpią lakiernika czy blacharza, ale nigdy nie zastąpią fryzjera czy lekarza.

zebys sie nie zdziwil ktoregos dnia
nie za rok dwa ale poczekaj jeszcze dekade-dwie

kamil889, cytujac "fachowcow" od rynku: zmien prace, sam zaloz firme zostan prezesem i zarabiaj miliony, itp madre rady
fajnie by bylo zestawic jego zarobki z obrotami, ale to wciaz nienaprowadzi niektorych na odpowiedni trop
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 16:01
Mój znajomy w wakacje chciał sobie zarobić trochę grosza więc zgłosił się do zbierania ogórków.
Facet który z nim przeprowadzał rozmowę o prace stwierdził, że nie może go przyjąć bo nie ma doświadczenia.
Zgłoś
jacek44 2013-11-19, 17:06
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 17:23
Zgłoś
Matuus 2013-11-19, 17:24
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem