Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 9:14
Poszukiwania godnej pracy
konto usunięte • 2013-11-18, 21:28
Jako, że zauważyłam, że lubicie takie historie, a jest tu nawet dział ''absurdy dnia codziennego", to wrzucam.

Cytat:

Rodzicielka moja, kobiecina pięćdziesięcioletna, od dłuższego czasu nie ma pracy. Z poprzedniej zwolnili jakiś rok temu i od tego czasu poszukiwania trwają. Wyższego wykształcenia co prawda nie ma, ale zawsze była zaradna, z tych co to żadnej pracy się nie boją.

To tyle wstępem, bo chcę napisać o tych sk🤬ysynach, którzy najchętniej wróciliby do czasów niewolnictwa. Trzy szybkie przykłady. Ogłoszenie numer jeden, praca w zakładzie produkującym garmażerkę (pasztety, sałatki i inne pierdoły). Robota sprowadza się do obsługiwania maszyn mielących bądź siekających składniki w odpowiednich proporcjach. Nic ambitnego, ale cóż, robota jak robota. Idzie na rozmowę, wszystko ok, 8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu plus co druga sobota. Umowa o pracę? Ależ oczywiście, na pół etatu, płaca 700zł (Tak, k🤬a mać, 8 godzin obsługiwania sprzętu na full etat za 7 stów).

Ogłoszenie numer dwa, pomoc w plebsowatym, podrzędnym hoteliku w lokalnej "dzielnicy cudów". Praca również najprostsza i najmniej prestiżowa, ogarnianie pokojów, zmiana pościeli, pomoc za ladą, ogólnie rzecz biorąc sprzątanie i te rzeczy. No cóż, żadna praca nie hańbi, więc poszła na rozmowę. Blisko mieszka, sumienna jest. Ale pani kierowniczka oczekuje doświadczenia w sprzątaniu hoteli. Bo, k🤬a, posprzątać pokój i zmienić pościel to wyższa filozofia. Mimo, że robi to wiele lat we własnym domu.

Ogłoszenie od osoby prywatnej - opieka nad starszą osobą. Matuli bardzo pasuje, bo lubi pomagać innym i miała doświadczenie jako ''asystent osoby starszej". Po czym dowiaduje się, że córa seniorki z ogłoszenia chce opieki 24 godziny na dobę z zamieszkaniem, do tego wspaniałomyślnie dorzuci 600zł miesięcznie.

Kto tu jest pop🤬lony, ludzie mający sobie za nic innych, czy może to ja się zagapiłem i nie zauważyłem dokąd ten świat doszedł? Do c🤬ja no, ktokolwiek z tych pracodawców pomyślał przez chwilę co odp🤬la? Przecież to woła o pomstę do nieba. Wielki k🤬a hejt w ich stronę.

Nie moje, wygrzebane stąd (jest wincyj)
Zgłoś
Muzz 2013-11-19, 17:37 4
W każdym normalnym państwie obywatel ŻYJE, a w Polsce trzeba PRZEŻYĆ z dnia na dzień czy z miesiąca na miesiąc.
Żeby coś się zmieniło - ludzie muszą się zmienić. A na to IMO już za późno. Bez krwawej rewolucji i politycznych głów nabitych na pale - NIC SIĘ NIE ZMIENI. Za późno na rozmowy, za późno na dyplomację. Ten kraj oficjalnie już dawno przekształcił się w szambo.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 18:57
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 19:00
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
poprostuJeSteMsoba 2013-11-19, 19:14
A ja opiszę krotko co się dzieje na rynku pracy. Pracuję w branży finansowej i mam doczynienia z małymi firmami tzw. prywaciarzami. Często gdy pytam się dlaczego taki mały dochód to odpowiadają, że ucieka im roboto bo nie mają pracowników. Nikomu się nie chce przyjść i pracować. Lepiej na zasiłku. Myślałem, że mało płaci ale na dok. finansowych widać było że brutto każdemu 2500 płacił. to sporo.
druga sprawa to moja firma. potrzeba osób na call center. praca nie jest chlubna ale 2000 lekką ręką można do łapy dostać. Ciężko kogolowiek ściągnąć. Praca łatwa, w ciepełku i darmową kawa. nie chcą przyłazić. WTF?
Zgłoś
hello_world 2013-11-19, 19:56
Zgłoś
Tajulek 2013-11-19, 21:21
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 22:29 1
Zgłoś
Muzz 2013-11-19, 23:10
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 23:12
To jest wina państwa, bo gdyby podatki były normalne to i płace byłyby normalne.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 23:14
to są polskie warunki, zapomnieć można o idealnym modelu korwina - mentalność wyzyskiwacza nie pozwoli go wprowadzić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-19, 23:38
Matuus napisał/a:

Płacą, płacą - pracuje właśnie w restauracji, gdzie mamy ok. 30 kucharzy, 4 sous chef, 3 magazynierów, 8 zmywaków, 6 team leaderów i jeszcze więcej kelnerów. Francja to nie polska, gdzie walą pracowników w ciula prawie w każdej robocie, pracuje też w weekendy, za to wolne mam w środę i czwartek. Za to gdyby szef mnie spytał, czy mogę przyjść w tą środek czy czwartek, to płacą podwójnie. Nie obrażają się też gdy się odmawia. Nie zawsze pracuję w tych samych godzinach - czasami od 8 do 16, czasami od 11 do 19 lub od 15:30 do 23:30, reguła jest jedna - pomiędzy końcem a początkiem pracy zawsze musi być bodajże 12 godzin pracy.

Oprócz tego, każdego miesiąca mam ładny druczek za co dostaje pieniądze, gdzie zaznaczony jest także np. zwrot za transport, nadgodziny, święta itp.

Ostatnia oferta pracy w Polsce, gdzie po dwóch rozmowach kwalifikacyjnych do jednej z lepszych restauracji w mieście zaoferowano mi 8 zł netto za godzinę, taka sama stawka przy nadgodzinach, umowa o pracę (chyba jedyny plus?) ale ... ilość godzin w miesiącu to minimum 200, przeciętnie 220. Podziękowałem, bo szef kuchni pomimo tego, że jest znany, to ma chyba nie równo pod kopułą aby oferować takie warunki.

nie tłumacz mu bo i tak nie zrozumie że się za granicą lepiej żyje
Zgłoś
dareekk1994 2013-11-20, 0:28 1
szpila_forever co Ty pier*olisz ?! ostatnio zmienilem prace, bylem 6 dni w piekarni na nockach, dogadalem sie na 1800 na ręke pracując 6 dni w tyg, po tygodniu pracy 10godz w nocy poszedlem po tygodniowke bo akurat placili i dostalem 30zł za nockę BO SIĘ UCZĘ JESZCZE, no kur*wa mac ! 20zł dziennie szło mi na paliwo, ale przeciez ucze się nosić skrzynki. Robią z ludzmi co chcą i tyle, wszędzie praca bez umowy za grosze , jakby nie szkoła to już dawno by mnie tu nie było. Tusk nas zniszczył, moze nie wszystkich, ale w większości tak.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-20, 1:21
Zgłoś
!Timon 2013-11-20, 13:49
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-20, 20:36
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem