Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 19:25
Potęga dwuraka
konto usunięte • 2010-05-15, 22:51
Z dedykacją dla fanów broni białej.

P.S. Aex, pokaż co potrafi buzdygan!

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2010-05-15, 22:58
Mam suba na ich koncie na YT fajne zabawki maja ale to nijak do sadola sie nadaje. Chyba że mamy dział "co dobrego na teściową?"
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-15, 23:04 2
mam taki w kuchni.
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-15, 23:05
@up

Gotycka żona?
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-15, 23:08
Hatch mało powiedziane, kobieta nie jest w gotyckim klimacie, miecz jest po to żeby nie było jej tak lekko.
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 0:42 1
Lashlo, pierwsze primo nie dwuraka
tylko miecza dwurecznego

a to co widzicie na filmiku to amerykanska parodia miecza znanego bardziej jako Flamberg
Dlaczego parodia ?? Glownia po pierwsze , po drugie material, po trzecie technika uzywania

Buzdygan dobra zabawka, ale przy morgensternie wysiada albo kiscieniu

a co potrafia inne zabawki z tamtej epoki
Moja ulubiona hakownica w latach 2002-2007 podczas jednego z oblezen zamku w Ostrodzie

Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 8:08
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
xoludus 2010-05-16, 14:05
To juz chyba wiem kto takiego murzyna z 4chana pocial na twarzy.
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 14:14
hmmm mieczyk jak mieczyk ja tam wole japońską katene......
Zgłoś
vontariel 2010-05-16, 14:19 3
@l00ney
Cytat:

pierwsze primo

masło maślane...
Cytat:

nie dwuraka tylko miecza dwurecznego

na miecze dwuręczne bez problemu można mówić dwurak, bo to była nazwa stosowana, podobnie jak półtorak na bastarda.
Cytat:

a to co widzicie na filmiku to amerykanska parodia miecza znanego bardziej jako Flamberg

A to co widzimy na filmiku to "great sword" czyli...miecz dwuręczny. Produkcji amerykańskiej.
Cytat:

Dlaczego parodia ?? Glownia po pierwsze , po drugie material, po trzecie technika uzywania

Wiesz, że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele. Fakt, flamberg ma zupełnie inną głownie - bo w flambergu ostrze jest nie proste tylko całe pofalowane jak u krisa (przypomina kształtem płomień). Jeśli masz na myśli podkrzyże (ricasso) to i tu się mylisz; w każdym typie miecza stosowano, jednak nie było zbyt popularne. We flambergu jest niemal zawsze, więc może dlatego ci się skojarzyło.
Nigdzie nie jest powiedziane, że ten miecz to historyczny, czy z historycznych materiałów. Więc czy jest robiony z utwardzanej stali nierdzewnej niskowęglowej wytapianej w zwykłej hucie a nie u kowala, który kuje go na gorąco, to nie ma tu znaczenia. To jest masówka więc ma być twarda i wytrzymała, a nie zgodna z jakimkolwiek kanonami historycznymi.
Co do techniki używania...co jest złego? Postawa nieco, ułożenie nóg, ale ogólnie się zgadza; mocne cięcia znad barku ew. równoległe do ziemi - normalny sposób używania tej broni w takich warunkach.

Cytat:

Buzdygan dobra zabawka, ale przy morgensternie wysiada albo kiscieniu

Buzdygan jest dobry, bo jest szybki. A jeśli chodzi o siłę, sięgnąłbym po kafar.

Cytat:

a co potrafia inne zabawki z tamtej epoki
Moja ulubiona hakownica w latach 2002-2007 podczas jednego z oblezen zamku w Ostrodzie

Hakownica jest fajna, bardzo efektowna. Szkoda, że średnio efektywna.

I fajnie, że na sadolu są ludzie, co się historią interesują...
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 14:21
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 14:48
Dzieci w afryce gloduja, a ten sie bawi swiniami. Powinni zamienic te dzieci z tymi swinkami, bylo by po problemie
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 15:43
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 15:54
Idealny nóż do pokrojenia chleba

BTW. to jak by ktos chciał sobie taki sprawic
militaria.pl/cold_steel/miecz_cold_steel_two_handed_great_sword_(88wgs...
Zgłoś
konto usunięte 2010-05-16, 19:27
Fajny
wolałbym zobaczyć takie coś na filmie niż te pedalskie katany
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem