Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 59 minut temu
Prawdziwa motop🤬deczka
pierdolnik • 2017-10-27, 18:35
Może nie nowość ale wpadła mi w ucho taka wiadomość w jakiś tam wiadomościach i stwierdziłem, że się podzielę. Artykuł zaj🤬y z Newsweek - niestety (fotka z kampanii reklamowej)

Data publikacji: 26.10.2017
„Matka Polka Motocyklistka” to kampania, która ma skłaniać wielbicieli dwóch kółek do uwagi na drodze. Po tym, jak Marzena, która była twarzą akcji, naprawdę zginęła w wypadku motocyklowej, kampania daje jeszcze więcej do myślenia.

Spot nakręcono pół roku temu. Ma pokazywać, że motocykliści to nie anonimy w kaskach, ale prawdziwi ludzie, którzy mają rodziny, przyjaciół i marzenia. Taką postać przedstawiała właśnie Marzena, która na nagraniu ulega wypadkowi: na telefonie wyświetla się „Synuś”, ale matka nie jest już w stanie odebrać.

Historia, która ma ostrzegać o bezpieczeństwie na motocyklach, tydzień temu rozegrała się w prawdziwym życiu. Marzena, która była twarzą kampanii, zginęła w wypadku na motocyklu w centrum Szczecina. I naprawdę osierociła syna Kubę.

Do tragicznego wypadku doszło 17 października. Grupa motocyklistów, wśród nich Marzena, jechała aleją Jana Pawła II w Szczecinie. Kobieta zderzyła się z samochodem osobowym. Przyczyny wypadku bada teraz prokuratura.

Tragedia wstrząsnęła nie tylko bliskimi Marzeny, ale też odbiorcami spotu i organizatorami kampanii. Jak przyznają organizatorzy, w pierwszej chwili po tym, jak dowiedzieli się o śmierci motocyklistki, pomyśleli o zdjęciu reklamy społecznej. Decyzję zostawili rodzinie.

Okazało się jednak, że najbliżsi Marzeny chcieliby, aby jej twarz ciągle promowała akcję. Motocykle były jej pasją, wyrażała jednak obawę o swoje bezpieczeństwo, dlatego wzięła udział w kampanii.

Organizatorzy starają się teraz wesprzeć finansowo syna Marzeny. Prowadzą zbiórkę pieniędzy, do których chłopiec będzie miał dostęp po osiągnięciu pełnoletności.

W ubiegłym roku motocykliści w Polsce uczestniczyli w 2299 wypadkach drogowych, w których zginęło 232 kierujących i 12 ich pasażerów.

Zródło: newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/byla-twarza-kampanii-o-bezpieczenstwi...

drugie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22570053,szczecin-byla-twarza...
W sumie nie ma co zaśmiecać tematu samym wideo o kampanii gdyby ktoś miał jakieś fotki z wypadku to mile widziane w komentarzu
w sumie a to k🤬a peszek
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
~Velture 2017-10-29, 16:46
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
noir 2017-10-29, 16:51 3
Jakby wyżej przytoczona statystyke ubogacic np prez ilość km jaka jest przejezdana średnio przez samochody/ciezarowki na ilość wypadków to bylby pogrom.
Zgłoś
konto usunięte 2017-10-29, 18:50
a propo statystyk, czy uwzględniliście tak zwanych niedzielnych kierowców,
bo znam takich, którzy mają auto, zarejestrowane na siebie, a jeżdzą nim sześć razy do roku,
to emeryci
jeden z tych których znam, niedawno lekko potrącił kobietę na przejściu, nadmieniam że nie ujęte w statystykach,
całe szczęście że lepiej widząca , jego żona , zdążyła go wcześniej uprzedzić,
albo takich , którzy ze wsi , raz na tydzień wybierają się do miasta w niedzielę na zakupy
Zgłoś
The_Generat 2017-10-29, 19:01
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
.Piotrek 2017-10-29, 19:06 4
Zgłoś
ellsworth 2017-10-29, 19:15 2
Zgłoś
Bedgar 2017-10-29, 19:35 2
Zgłoś
gregor40 2017-10-29, 20:07 3
Bedgar napisał/a:

Ktoś tu ma chyba problemy z liczeniem,

I z logiką. Żeby takie wyliczenia miały sens, trzeba przeliczyć nie na pojazd, a na przejechany kilometr w roku. Konkretne dane ma eurotax i ubezpieczyciele. Ale myślę, że można założyć 5kkm na motor, 20kkm na samochód i 100kkm na dostawczaka. Więc w stosunku do osóbówek - wynik dla motocykli trzeba pomnożyć x4 a dla ciężarówek - podzielić przez 5.

EDIT - i trzeba brać nie sprawców, a uczestników. Jak motocyklista gna 200km/h i wymusi na nim traktor to sprawcą jest traktorzysta, a nie pan dżem.
Zgłoś
kapadocja 2017-10-29, 21:31
Rebeliant_ZPF napisał/a:

Wszystko jest podane w źródle podanym przez Sokole_Oko.

Otworzyłem plik PDF z danymi za 2016 rok, który zawiera dane dot. liczby pojazdów za rok 2015.

Z racji metody uporządkowania danych przez KGP w źródłowym pliku PDF zakładam, że motocykle to tylko te o pojemności silnika pow. 125cm3, gdyż w innych tabelach dane zostały rozdzielone na motorowery, motocykle do 125cm3 i motocykle.

Oto suche wyliczenia:

Liczba samochodów osobowych: 20 723 423
Liczba motocykli: 1 272 333

Liczba wypadków wg pojazdu sprawcy wypadku:
Samochody osobowe: 22134
Motocykle: 823

Stosunek liczby wypadków do liczby pojazdów sprawców wypadku:
Samochody osobowe: 22134 / 20 723 423 ~ 0,00107
Motocykle: 823 / 1 272 333 ~ 0,00065

Stosunek zgonów do liczby wypadków wg typów pojazdów sprawców wypadku:
Samochody osobowe: 1657 / 22134 ~ 0,07486
Motocykle: 132 / 823 ~ 0,16039

Komentarz:

1) Po Polsce jeżdżą także samochody z krajów UE jak i spoza krajów UE. Ten fakt czyni suche wyliczenia mało realistyczne.

2) Liczba zarejestrowanych pojazdów to nie jest liczba jeżdżących pojazdów. Pewien ich procent stoi i gnije od lat. Warto by było mieć dane dot. liczby ubezpieczonych pojazdów, byłyby bliższe realiom.

Wolne wnioski i moje własne zdanie:

Brakuje w pliku PDF zestawienia pokazującego płeć sprawcy, wiek sprawcy i czas posiadania uprawnień do kierowania pojazdem. Możliwe, że okazałoby się, że najczęściej wypadki powoduje kobieta w wieku 35-45 lat z prawem jazdy powyżej 10 lat.

@Velture: Przeprosisz za zmanipulowane/zakłamane dane?

@kapadocja: Czy w/w zestawienie suchych danych wystarczy?

----------

Napisałem komentarz po wielu miesiącach abstynencji. Zrobiłem to dlatego, że jestem ze Sz-na, Velture skłamał, kapadocja nie umie cytować. Do kiedyś tam.

Jesteś moim bohaterem i rycerzem na białym koniu, o to chodziło
Zgłoś
konto usunięte 2017-10-30, 3:03
Zgłoś
miken1200 2017-10-30, 8:15
Zgłoś
ZajętyPelikan 2017-10-31, 9:45
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem