@
Vebb mój drogi, w 1944 w Armii Czerwonej poniesiono kolosalne straty i trzeba było czymś je uzupełnić. A jako, że Rosjanie, Ukraińcy i Białorusini byli wykończeni wojną, to sięgnięto po Kirgizów, Uzbeków i Kazachów (o których pewnie za dużo nie wiesz). I ci ludzie nawet dziś mieszkają na jałowej, gorącej pustyni i mało kto z nich ma kompa czy komórkę (w sumie w takim Kirgistanie to do tej pory mają komunizm z takimi przywilejami jak brak obowiązku płacenia za gaz i prąd do 2014) . Dlatego nie p🤬l i nie generalizuj, bo takie argumenty jak ten obalam na śniadanie. Książkę lepiej przeczytaj.
A co do gw🤬tów, to owszem były, a ci co nie gw🤬cili dostawali od dowódcy kulę w łeb. A dowódcy mieli rozkaz wymuszać gw🤬ty, a taki rozkaz dostali od Stawki (pewnie nawet nie wiesz co to jest). Ale o tym pewnie też nie słyszałeś, bo lekcje historii czerpałeś nie z książek, a od kolegów na trzepaku.
Na dodatek historycy policzyli, że gw🤬ciło tylko 10% RKKA, co oznacza, że był to jeden z najniższych odsetków w historii wojen, ale dziś nie pamiętamy, że Armia Czerwona wynosiła 20 000 000 żołnierzy, co oznaczało, że te 10% to duże liczby względne. Na dodatek nie rozumiem czemu "bronisz" niemców - Sowieci wprowadzili komunę itp, ale oprócz Katynia nie dokonali wielu zbrodni na terenie Polski, podczas gdy niemcy mieli coś co się nazywało
GENERALNY PLAN WSCHODNI i zakładało wybicie 75% populacji Słowiańskiej. Całe p🤬lenie co poniektórych, że lepiej było być pod niemcem niż pod Rosjaninem to szalony bełkot laika, który nie wie, że niemcy po ż🤬dach planowali zająć się twoją rodziną (no chyba, że uważasz, że twoja rodzina by przetrwała, a bycie w 25% niewolniczej masy robiącej na niemca jest nobilitujące).
Już nie raz nie dwa pisałem o tym jakie "wesołe" prawa i działania robili niemcy w Polsce (z zabronieniem ożenku przed 25 rokiem życia na czele), więc jeśli chcesz to znajdziesz jak porównywałem Sowietów do III Rzeszy i jak obalałem stwierdzenia o "strasznych" sowietach co nie wiedzieli co to kran do "szlachetnych" niemców co rozdawali cukierki i piekli ciasta dla polaków
Jedynym narodem, który ma prawo w pełni krytykować Sowietów są Rosjanie, bo to oni wycierpieli najwięcej i to co u nich się działo, do dziś jest niewyobrażalne w skali okrucieństwa... tyle że wchodzimy w strefę historii pt. "kto zrobił ZSRR" i wyjdzie, że winę za śmierć Rosjan, Polaków i całej reszty ponoszą Amerykanie, a konkretnie sk🤬iele z Wall Street co opłacali komuchów, Niemcy, bo opłacali ż🤬da Lenina i Austriacy i Brytyjczycy bo opłacali ż🤬da Trockiego. Czasem w sumie żałuję, że stworzono bombę atomową, bo tym c🤬jkom przydałoby się 70 lat realnego komunizmu (z uwzględnieniem ekspolatacji) żeby wiedzieli co urządzili Twojej i mojej rodzinie, a tylko bomba atomowa zatrzymała zwycięski pochód Armii Czerwonej, która miała już na tyle duże doświadczenie i taką przewagę technologiczną w sprzęcie (na IS-3 amerykanie odpowiedzieli dopiero 10 lat później), że w ciągu tygodni braliby Paryż (sugerowanie, że francuzy walczyłyby o swoją stolicę).
Teraz zarzucę statystyką porównującą niemców do Sowietów - w obozach jenieckich niemcy zabili 3 000 000 żołnierzy Radzieckich. Tymczasem jeńcy, którzy odbudowywali Związek, wrócili około 1955 do domu i tylko UŁAMEK z nich zginął.
Tak BTW: skoro już tak bardzo chcesz się uprzeć i generalizować o "tępych" sowietach co nie wiedzieli co to kran to dlaczego twierdzisz, że oni wprowadzili w Polsce komunę? Przecież jeśli ktoś nie wie co to kran, to już tym bardziej nie wie co to komunizm, a pewnie większość z nich nawet nie wiedziała jak rozwinąć skrót CCCP.