Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Próba obrzucenia jajkami Prezydenta RP na Ukrainie
Konto usunięte • 2013-07-14, 13:35
W czasie wizyty w Łucku próbowano obrzucić Bronisława Komorowskiego jajkami. Prezydent poleciał na Ukrainę wziąć udział w uroczystościach związanych z 70. rocznicą zbrodni wołyńskiej. Opozycyjna, nacjonalistyczna partia Swoboda nie wykluczała protestów, a wizyta określana była mianem "niepożądanej".

Jak podaje TVN24, w czasie wizyty w Łucku próbowano obrzucić prezydenta jajkami. Do incydentu doszło po wyjściu prezydenta z katedry, w której wziął on udział we mszy świętej ku czci ofiar UPA. Zatrzymano osobę, która usiłowała tego dokonać.

Obchody bez Janukowycza

W obchodach nie bierze udziału prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz. Stronę ukraińską reprezentuje wicepremier Kostiantyn Hryszczenko.

Uroczystość wiąże się z lipcową 70. rocznicą kulminacji zbrodni popełnionych przez Ukraińską Powstańczą Armię na ludności polskiej na Wołyniu i w Galicji Wschodniej. Zbrodnia oddziałów UPA wspieranych przez miejscową ludność ukraińską z lat 1943-1945 pochłonęła ok. 100 tys. polskich ofiar: mężczyzn, kobiet, starców i dzieci.
Wizyta podzieliła ukraińskich polityków

Przeciwko wizycie Komorowskiego na Ukrainie wypowiadali się ostatnio przedstawiciele opozycyjnej, nacjonalistycznej partii Swoboda. Twierdzą, że przyjazd polskiego prezydenta może zaostrzyć stosunki z Ukrainą. Zapowiedzieli w sobotę, że podczas wizyty Bronisława Komorowskiego nie można wykluczyć protestów, bo uważają wizytę polskiego prezydenta za niepożądaną. Podtrzymali też swoją krytyczną opinię ws. przyjętych przez polski parlament uchwał w związku z 70. rocznicą zbrodni wołyńskiej.

Reprezentanci innych ugrupowań opozycyjnych podkreślali, że wizyta ta jest jak najbardziej pożądana zarówno ze względu na przeszłość, jak i przyszłość relacji ukraińsko-polskich.

źródło. www.tvn24.pl

[ Komentarz dodany przez: LegendarnyZiom: 2013-07-14, 17:58 ]
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 20:47
15 i niech leci na główną.
Zgłoś
luxik1988 2013-07-14, 20:52 5
Jak dla mnie, to mogą go nawet gównem obrzucić.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 20:55 14
A ja myślę że to był jakiś miłośnik S. Bandery. Ktoś tu jeszcze pisze że "we współpracy z NOP".
Super! Cóż za zajebiście skoordynowana akcja, mająca c🤬j wie czemu służyć, chyba tylko narobieniu szumu.
Prezydenta można nie lubić, ale biorąc pod uwagę sam charakter uroczystości, "z lekka" sk🤬iałe zachowanie i jednoznacznie wskazujące na czyjąś niechęć do Polaków. Chyba że w pojmowaniu nacjonalistów jebnięcie w polskiego prezydenta jajkiem przy okazji obchodzenia rocznicy ludobójstwa przeprowadzonego na Polakach to fajna, klawa i wesoła akcja, a wszelkie inne interpretacje to prowokacja tefałenu, czy czegośtam.

Natomiast jeśli faktycznie był to manifest antykomorowy, a nie antypolski, to trzeba było sobie znaleźć inny czas na takie zabawy.

Z drugiej strony pewnie był to jakiś gówniarz, niezwiązany z żadną grupą, po za noszeniem jakiejś tam naszywki. No ale zaskakuje mnie, że wiele osób nie widzi w tej całej sytuacji nietaktu ze strony owej jednostki, która powinna w ten jeden dzień trochę pokory zademonstrować i zdobyć się na jakieś refleksje.
Zgłoś
Magnus 2013-07-14, 22:15
W zasadzie, jakby miał nóż albo gnata to faktycznie mógł być z tego zamach.
Zgłoś
extremetube 2013-07-14, 22:17 2
C🤬j w dupę temu, kto sprzyja komoruskiemu!
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 22:22 1
jaka k🤬a probe? przeciez dostal jajkiem
Zgłoś
Jesuz 2013-07-14, 22:23 17
Chyba was poj🤬o doszczętnie matoły i polaczki.

To nie był atak na Komorowskiego ani PO czy inne partie czy ludzi. To był atak na Prezydenta Polski! Próba ośmieszenia NAS i NASZEGO prezydenta. Ich nie obchodzi kto nim jest i czy jest fajny czy nie i której sprzyja opcji. Jest z Polski i to im wystarczy.

Jakby to był Kaczyński, błogosławiony JKM albo nie daj boże święty Mariusz Max Kolonko to już połowa z was chciała by kary śmierci dla sprawcy.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 22:25 54
Komora nie lubię, ale UPA i Ukraince to inna sprawa.

Tak powinna wyglądać granica, przecież oni nie mają własnej historii, cały czas byli pod naszymi rządami albo Ruskich.
Zgłoś
andrewerty 2013-07-14, 22:25 3
dobrze mu tak
a swoją drogą dziś włączam tvp info chyba czy c🤬j wie co a tam bronek kazanie nap🤬la z ambony!!
jajo w pełni zasłużone za kolejną nędzną próbę zakłamywania historii i wybielenia oprawców naszego narodu.

podpis użytkownika

>CBR 929RR Fireblade
Zgłoś
Tomikchomik1 2013-07-14, 22:30 1
Szkoda że nie kamieniami/granatami/koktajlami mołotowa/ etc.etc.etc..
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 22:31 1
Oto już przynosi efekty przenikliwa polityka ministra Sikorskiego niedrażnienia Ukraińców przez nazywanie zbrodni wołyńskiej ludobójstwem. Wiekopomne dzieło Sejmu RP, który nazwał mordy na Polakach "czystką etniczną o znamionach ludobójstwa" z pewnością wpłynęło na tak gościnne przyjęcie Prezydenta RP. A na serio - niezmierzona jest polityczna ignorancja tego pseudodyplomaty Sikorskiego. Swoją drogą, można zadedykować Panu Prezydentowi jego własne słowa z 2008 roku: "Jaki Prezydent taki zamach". Można, ale trzeba by się wtedy zniżyć do poziomu zwolennika tuska czy palikmiota.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 22:34
przecież to są kuleczki noszące znamiona jajek
Zgłoś
Ookasz 2013-07-14, 22:35
Bierzmy przykład z sąsiadów!
Zgłoś
Konto usunięte 2013-07-14, 22:39 5
K🤬a to co niektórzy piszecie przyprawia mnie o cholerny ból dupy.Dobra ja też kładę c🤬ja na tego błazna i na prawdę nie mam nic przeciwko rzucaniu w niego czymkolwiek ale to nie chodzi o to kto w co i czym rzucał tylko JAKI BYŁ TEGO CEL.A ich celem był protest przeciwko temu,że nasz prezydent przyjechał upamiętnić LUDOBÓJSTWO wołyńskie.Na prawdę trzeba rozróżniać takie rzeczy,a za takie coś powinno się temu c🤬jowi urwać jaja i kazać zjeść.
Zgłoś
tranzystor 2013-07-14, 22:43
szer.Lucjan napisał/a:

ukraińcy lepiej przeprowadzą rewolucję w naszym kraju niż my sami

Wiadomo, lepszy mlaskacz był
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie