Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Można nazwać rzeczy po imieniu? Można. Choć nie jestem "fanem" Rosji ani tego, co rosyjskie, takie podejście do sprawy mi imponuje.

Mają ekstremistów? Aresztują 300 jednej nocy.
Podpływa motorówka z piratami somalijskimi? Strzelają bez ostrzeżenia.
Myślę, że taki brak (źle pojętej albo w ogóle) politycznej poprawności to jedyne wyjście dla dzisiejszej Europy.
Ale nie... to takie grubiańskie, prostackie i pierwotne... nie dla humanistów z przypudrowanymi noskami...
Skopiowane z tokfm.

Cytat:

Mer Moskwy Siergiej Sobianin sprzeciwił się planom budowy w stolicy Rosji nowego meczetu i zapowiedział, że władze miasta nie wydadzą na nią zgody. - Wzrastająca liczba ekonomicznych imigrantów jest szkodliwa - powiedział rozgłośni Echo Moskwy.

O decyzji mera donoszą rosyjskie media. - Okazuje się, że praktykujący muzułmanie wcale nie są ani mieszkańcami Moskwy, ani obywatelami Rosji. To imigranci, którzy przyjechali tu za pracą. Tylko 10 proc. z nich to mieszkańcy Moskwy. A budowanie meczetów dla wszystkich, którzy tego chcą, to za wiele - powiedział mer.

- Mieszkańców Moskwy irytują ludzie, którzy rozmawiają w innych językach, mają inne maniery i zachowują się agresywnie. Tu nie chodzi o sprawy czysto etniczne, choć mają one związek z etnicznym pochodzeniem - przyznał Sobianin. Dodał, że w Moskwie nie ma etnicznych gett i chciałby, by takie miejsca nie powstały, bo są to zamknięte dzielnice, w których panuje wyższa niż gdzie indziej przestępczość.

Jak podała telewizja Russia Today, władze Moskwy oceniają, że obecnie w tym mieście legalnie pracuje ok. 200 tys. obcokrajowców, w tym 35 proc. to specjaliści. Liczbę nielegalnych imigrantów pracujących w Moskwie ocenia się na ok. 2 mln, w zeszłym roku deportowano 16 tys. z nich. Władze miasta chcą przyciągnąć więcej wysoko wykwalifikowanych, legalnych pracowników spoza Rosji, a - wg mera - będzie to możliwe tylko wtedy, gdy zaproponuje się im większe płace.

Wypowiedź mera nt. meczetu nie spodobała się muzułmanom. - Jeśli będzie trzeba, zwrócimy się o pomoc do prezydenta Putina - powiedział wiceszef Rady Muftich Rosji Nafigulla Aszirow. Wg Rady Muftich cztery meczety, które obecnie stoją w Moskwie, to za mało, by obsłużyć wzrastającą liczbę wyznawców islamu.

To kolejna odsłona konfliktu o meczety w Moskwie. Podczas budowy nowych od lat dochodzi do protestów, obecnie Rosjanie sprzeciwiają się budowie piątego już, który miałby pomieścić nawet 60 tys. osób i być największym na terenie Federacji. W zeszłym roku rosyjscy mieszkańcy Moskwy wyszli na ulice, by protestować przeciwko tej budowie. Antymuzułmańskie nastroje są w Rosji coraz silniejsze.

W Rosji żyje około 20 mln muzułmanów. Islam jest najbardziej rozpowszechniony na Kaukazie Północnym, środkowym Powołżu i na Uralu, a także w Moskwie i Petersburgu. Muzułmanie stanowią większość ludności w Inguszetii (98 proc.), Czeczenii (96 proc.), Dagestanie (94 proc.), Kabardo-Bałkarii (70 proc.), Karaczajo-Czerkiesji (63 proc.), Baszkirii (54,5 proc.) i Tatarstanie (54 proc.).

źródło: tokfm.pl/Tokfm/1,103086,13495275,Mer_Moskwy__Nowy_meczet__Nie__Muzulma...

P.S.
Cytat:

- Jeśli będzie trzeba, zwrócimy się o pomoc do prezydenta Putina - powiedział wiceszef Rady Muftich Rosji Nafigulla Aszirow.

...Powodzenia
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 11:24 3
Wymieniane są rejony stref wojennych czy krajów opanowanych przez allach akbarów ?

Sorry, to to samo ...
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 11:42 1
powinniśmy się wzorować na nich
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 11:52 30
p🤬lone islamskie ścierwa... w każdym kraju powinno się tych sk🤬ysynów tępić... bierzmy w tej kwestii przykład z rosji...
Zgłoś
parolek 2013-03-04, 12:43 4
Pakuje się i wyprowadzam do Moskwy...

podpis użytkownika

lubie cycki
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 14:16 4
Dokładnie. Daleko mi do przyjaźni polsko-radzieckiej, ale nasze władze powinny brać przykład z mera Moskwy!
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 15:13 1
Właśnie dlatego kocham postsowiecką mentalność - mimo ograbienia duszy przez leninizm, mimo terroru antyczłowieka - Stalina, przetrwała w nich mądrość ludu.
Zgłoś
herbalix 2013-03-04, 16:47 19
Cytat:

Choć nie jestem "fanem" Rosji ani tego, co rosyjskie

no nie p🤬l, że nie lubisz filmików z ruskich kamekek samochodowych
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 17:19 8
Pozwolić na budowę tego wielkiego meczetu pojemnego na 60 tys. muslimów, zebrać komplet, zaryglować drzwi i wysadzić w p🤬du !!!
Zgłoś
IRONiczny 2013-03-04, 17:50 1
Popatrzyłem na tytuł i przeczytałem "maczety"
Zgłoś
cerastes 2013-03-04, 18:07 1
kiedy my się doczekamy prawdziwego premiera i prezydenta patriotę z jajami..

podpis użytkownika

¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehaw

Reduta Dobrego Imienia / Polish Anti-Defamation League
Zgłoś
bob26 2013-03-04, 18:29 3
Zmieszać c🤬tych z gównem! Moim skromnym zdaniem jeżeli chcą kultywowania starych tradycji to my też powinniśmy powrócić do swoich i palić ich na stosach czy publicznie wieszać. Religia czy nie religia musi panować porządek i prawo ustanowione przez rdzenną ludność, a skoro imigranci to zakłócają powinniśmy jakoś ich ustawić tak jak robią to sąsiedzi z Rasziji. J🤬 ich!

podpis użytkownika

Wolność słowa... Taki c🤬j
Zgłoś
Konto usunięte 2013-03-04, 18:40 1
i to jest k🤬a wspaniałe
Zgłoś
defcon1 2013-03-04, 20:04 5
Nie macie meczetów? To wyp🤬alać z powrotem do siebie, tam se budujcie ile chcecie. Jakby wam tam tak dobrze było to byście stamtąd, brudasy, nie przyjeżdżali do nas.

Wkrótce do Rosji i do Polski będą uciekać przed muzułmanami, jeśli tak dalej pójdzie.
Zgłoś
Camel_06 2013-03-04, 21:26 1
Mozna mowic co sie chce o rosjanach i federacji rosyjskiej - ze dyktatura, ze zacofanie, ze komuchy, ze sowieci. Zreszta co ja bede wymienial, to jest sadistic, tutaj ludzie sie na stereotypach znaja jak nigdzie indziej.

Ale jedno trzeba ruskim, z Putinem na czele, oddac - sie nie p🤬la, nie dadza sobie wejsc na leb imigrantom. Wladza do tego nie dopusci, bo sama siedzi na lbach obywatelom, dla c🤬tych nie ma miejsca. A jak sie beda muslimy stawiac, zaczna dymic na ulicach, to ich wladza najzwyczajniej w swiecie i zupelnie legalnie na tych ulicach wystrzela.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie