Kolejny z serii, tym razem z nutką ryzyka zaaplikowanego nam przez Pana który nie wie, że siedzi się w koszu, a nie zwisa z niego
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:26
lm65 napisał/a:
To duże i szare to jakaś rakieta?
To jest żuraw ale większy, wolnobieżny pewnie o udźwigu grubo ponad 100 ton, to co zdejmują to przeciwwaga, uprzedzam kolejne pytanie, sam sobie tego nie zdejmie bo ramie ma od drugiej strony.
Błąd operatora czerwonego dźwigu polegał na tym że nie uniósł elementu w całości i część masy spoczywała na kolejnym elemencie. Każdy dźwig ma coś w rodzaju wagi i jeśli elektronika stwierdza że obciążenie przekroczyło bezpieczną wartość to blokuje wszystkie ruchy niebezpieczne. Kiedy już element zjechał z poprzedniego to się okazało że jednak jest za ciężki a efekty mamy na filmie
siwybis napisał/a:
Błąd operatora czerwonego dźwigu polegał na tym że nie uniósł elementu w całości i część masy spoczywała na kolejnym elemencie. Każdy dźwig ma coś w rodzaju wagi i jeśli elektronika stwierdza że obciążenie przekroczyło bezpieczną wartość to blokuje wszystkie ruchy niebezpieczne. Kiedy już element zjechał z poprzedniego to się okazało że jednak jest za ciężki a efekty mamy na filmie
![]()
Świetnie ale w tym przypadku, kiedy wiedzą dokładnie, ile waży taka przeciwwaga, taka sytuacja ani nawet zagrożenie nie powinno się zdarzyć chyba. Wystarczyło sprawdzić, czy da radę udźwignąć ?
Ciekawe czy się utrzymał na adrenalinie czy miał szelki i był do kosza przypięty.
skywalker75 -tak jak ktoś pisał - nie podniósł ciężaru równomiernie, tylko podniósł jedna stronę, a druga "zesmyknęła się" i przeważyła - na reakcje było z późno. Takie maszyny maja blokady przeciążeniowe, w przypadku przeciążenia blokują automatycznie całe urządzenie - co w przypadku "zesmyknięcia sie"? - patrz film
PS. operator dźwigu nie był właścicielem - właściciel nie podjąłby takiego ryzyka - taka moja dygresja
PS. operator dźwigu nie był właścicielem - właściciel nie podjąłby takiego ryzyka - taka moja dygresja
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie