👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 10:59

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

@up
Biorąc pod uwagę to, że w rowerze trzeba mieć przynajmniej jeden sprawny hamulec, a w przepisach nie jest uwzględniony który to ma być - więc może to być tylko tylny. Przy prędkości 20km/h(taką miały oba pojazdy mniej więcej), szybciej zahamuje samochód, niż rower hamujący hamulcem tylnym.
Biorąc pod uwagę to, że w rowerze trzeba mieć przynajmniej jeden sprawny hamulec, a w przepisach nie jest uwzględniony który to ma być - więc może to być tylko tylny. Przy prędkości 20km/h(taką miały oba pojazdy mniej więcej), szybciej zahamuje samochód, niż rower hamujący hamulcem tylnym.

@SQT
nie wiem skąd wziąłeś ten przepis o możliwości jazdy środkiem pasa. Mylisz kąt prosty z gotującą się wodą.
Na dzień dzisiejszy rowerzysta może:
a) jechać tak daleko od krawędzi jezdni by zapewnić sobie bezpieczeństwo
b) jechać innym pasem niż prawy jeśli skręca w lewo (do tej pory było to nieuregulowane i trzeba było do ostatniej chwili jechać z prawej, później zatrzymać się, rozejrzeć, przeciąć wszystkie pasy i skręcić. Teraz można jechać prawą stroną lewego pasa).
Sam sporo jeździłem na rowerze, a teraz dużo jeżdżę samochodem. Nigdy nie przeprowadzałem roweru przez pasy, ale ZAWSZE! rozglądałem się czy jakiś samochód nie skręca w prawo i nie wpadałem na ulicę jak szalony. Jako kierowca przed skrętem w prawo śledzę ścieżkę rowerową i rozglądam się czy nie ma tam jakiegoś samobójcy.
Osobiście uważam przymus jazdy po ścieżce rowerowej za idiotyczny. Bardziej bezpieczne byłyby osobne, wąskie pasy na dla rowerzystów .
nie wiem skąd wziąłeś ten przepis o możliwości jazdy środkiem pasa. Mylisz kąt prosty z gotującą się wodą.
Na dzień dzisiejszy rowerzysta może:
a) jechać tak daleko od krawędzi jezdni by zapewnić sobie bezpieczeństwo
b) jechać innym pasem niż prawy jeśli skręca w lewo (do tej pory było to nieuregulowane i trzeba było do ostatniej chwili jechać z prawej, później zatrzymać się, rozejrzeć, przeciąć wszystkie pasy i skręcić. Teraz można jechać prawą stroną lewego pasa).
Sam sporo jeździłem na rowerze, a teraz dużo jeżdżę samochodem. Nigdy nie przeprowadzałem roweru przez pasy, ale ZAWSZE! rozglądałem się czy jakiś samochód nie skręca w prawo i nie wpadałem na ulicę jak szalony. Jako kierowca przed skrętem w prawo śledzę ścieżkę rowerową i rozglądam się czy nie ma tam jakiegoś samobójcy.
Osobiście uważam przymus jazdy po ścieżce rowerowej za idiotyczny. Bardziej bezpieczne byłyby osobne, wąskie pasy na dla rowerzystów .
@SGT - ty widać nie masz, a robisz z siebie znawce. Zablokowane tylne koło mało co daje, w porównaniu z przednim - pohamuj sobie ręcznym w samochodzie i pedałem przy tej samej prędkości. Tak, wiem, że pedałem to wszystkie 4 koła, ale zobaczysz sobie jak hamuje się wyłącznie kołami tylnymi - tak samo jest w rowerze.
pisage napisał/a:
@SQT
wybacz, może nie dokładnie się wyraziłem. Wprowadzili teraz przepis że przy dojeździe do skrzyżowania rowerzysta może jechać środkiem pasa.
M1n1s7eR napisał/a:
pohamuj sobie ręcznym w samochodzie i pedałem przy tej samej prędkości.
Ale dobra rada, szczególnie że np. w BMW e36 tarcze masz na czterech kołach, bęben z malutkim tłoczkiem w środku tylnej tarczy to ręczny (hamulec tarczowo-bębnowy) więc powodzenia przy hamowaniu taką słabizną

widze ze z Bialegostoku jest jakis filmik
na miejscu rowerzysty p🤬de z astry bym rozjechal !

na miejscu rowerzysty p🤬de z astry bym rozjechal !

Czytam komentarze i mnie żal ogarnia. Mam nadzieje że nie macie prawa jazdy. GWARANTUJE wam że gdyby uderzył rowerem w samochód dostałby mandat ! Jak można wogle inaczej myśleć ? Gdzie wy prawo jazdy zdawaliście ? Rowerzysta ma pierwszeństwo zgadza sie. Ale nie wtedy gdy samochód jest już na przejściu !. Rower wjechał dla baby w bok i tyle, dziekuję. Ogarnijta sie ludzie ;]
@spiepszaj_dzbanie - właśnie o to mi chodziło - jaki hamulec by z tyłu nie był, hamowanie ze znikomym skutkiem poza ewentualnym piskiem - podobnie w rowerze.
@szwagier9 - no, na pewno patrol drogówki który przyjechał i wlepił mandat dla kobiety w samochodzie też nie miał prawa jazdy - a co jeszcze - nie znali się w ogóle na przepisach ruchu drogowego.
@szwagier9 - no, na pewno patrol drogówki który przyjechał i wlepił mandat dla kobiety w samochodzie też nie miał prawa jazdy - a co jeszcze - nie znali się w ogóle na przepisach ruchu drogowego.

W ogóle to tutaj mamy jeszcze sytuację lajkową.
Coby było, gdyby była górka i rowerzysta pędził 30km/h? To ponad 8m/s... Albo jakaś grupa ludzi na chodniku by stała. Uważaj bo ktoś tego rowerzystę zauważy...
Ten przepis jest idiotyczny pod każdym względem.
Coby było, gdyby była górka i rowerzysta pędził 30km/h? To ponad 8m/s... Albo jakaś grupa ludzi na chodniku by stała. Uważaj bo ktoś tego rowerzystę zauważy...
Ten przepis jest idiotyczny pod każdym względem.
No wiadomo, że trzeba troche rozwagi, ale przepis w cale taki zły nie jest - po prostu mentalność większości kierowców nie pokrywa się z prawem. Rozwiń myśl z tą grupką ludzi na chodniku - przecież rowerem nie wolno jeździć po chodniku, chyba, że zachodzą pewne rzeczy jak np. deszcz czy droga dla rowerów. Jeśli już ktoś jeździ po chodniku, to raczej nie 30km/h.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie