Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:44
przejście dla pieszych
hierek18 • 2013-11-17, 13:22
Przejście dla pieszych na głównej ulicy miasta.
Sygnalizacja świetlna, sterowana przyciskami przez chętnych do przechodzenia.
Godziny szczytu.
Po obu stronach jezdni kilkadziesiąt osób oczekujących na "zielone".
Do słupa sygnalizacji podchodzi blondynka i naciska przycisk.
W tej samej sekundzie następuje zmiana świateł.
Dziewczyna z triumfem mamrocze pod nosem:
- No i stały by barany dalej!
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-18, 17:33
A łyżka na to NIEMOŻLIWE!
Zgłoś
Wikmndfm 2013-11-18, 17:43
@qwachu Jeżeli jest skrzyżowanie bez dodatkowych pasów do skręcania i bez sygnalizacji dla tramwaju, to może i ma sens. W reszcie wypadków powoduje to tylko większe korki i taka jest prawda.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-18, 18:19
@wszyscy up

To zależy od skrzyżowania, są takie w których wciśnięcie przycisku ABSOLUTNIE nic nie daje, a są takie na których bez wciśnięcia nie przejdziesz.
Zgłoś
ellsworth 2013-11-18, 22:55 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Małolata 2013-11-19, 17:06
ellsworth, To ja mam pytanie, skoro już zgłosiłeś chęć odpowiadania. Po co, dlaczego jest tak, że wszystkim, dosłownie wszystkim włączają się czerwone i wszyscy stoją tyle czasu, co staliby, gdyby ktoś zdążył wcisnąć przycisk, zamiast przeskoczyć cykl, albo włączyć zielone pieszym bez wciskania guziczka, skoro czas cykli (cyklów?) się nie zmienia? To już nie lepiej jest ustawić "samo włączające się" zielone światło?
Pytam znawcę i fachowca, to może przestanę myśleć źle o tamtych światłach, lub projektantach ich.
I drugie pytanie, czy bardziej opłaca się zlikwidować nieużywaną sygnalizację świetlną, czy bardziej opłaca się ją zostawić, ale żeby od kilku lat światło dla pieszych było wyłączone, a dla samochodów cały czas migało pomarańczowe? (kwestia ekonomiczna) Dodam, że ten drugi przypadek to przy rondzie i jest tam kilka takich sygnalizatorów, więc zawsze zastanawiało mnie, czy nie taniej byłoby to zdjąć (założone było tylko na początku, po zbudowaniu ronda i po krótkim czasie wyłączone).
Zgłoś
ellsworth 2013-11-19, 20:48
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Małolata 2013-11-19, 21:59
ellsworth,

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Co do tej drugiej sytuacji, to sygnalizacja została założona przy zbudowaniu ronda i po niedługim czasie (rok, dwa, maksymalnie trzy - nie jestem pewna) została wyłączona. Słyszałam opinie (nie wiem czy prawdziwe), że sygnalizacja ta miała nauczyć kierowców jak jeździć po tym rondzie i później nie była już potrzebna. Dlaczego mruga, to ja doskonale rozumiem, tylko czasem zastanawiam się, czy nie taniej jest ją rozmontować, skoro ona cały czas pochłania prąd (na pewno dłużej jest wyłączona niż była włączona), temu pytam człowieka, który ma z sygnalizacjami do czynienia, bo może coś i o finansach wie.

Pierwsza sytuacja, tak prostszym niż Twój językiem przedstawia się w mojej pamięci tak, że wszyscy mają czerwone i wszyscy czekają. Nie ma pustego pasa, na który mógłby ktoś nagle nadjechać, a pieszy jak nie wcisnął guzika, to też ma czerwone. Ale z ciekawości się tam jeszcze przejdę za niedługo i sprawdzę to (będę stała i mierzyła czas z zielonym dla pieszych i bez zielonego dla pieszych, czy rzeczywiście nie ma różnicy ) I nie ma potem zielonego dłużej niż samochody, bo ma czas na dojście wyłącznie do wyspy.

Pozdrawiam
M

Czuję się jak na jakimś normalnym forum
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem