Ostatnio doszedłem do wniosku że co by nie robić i ile pieniędzy nie pakować w akcje humanitarne to i tak najlepszą formą walki z głodem w Afryce jest AIDS.
szkoda komarów
podpis użytkownika
"Z prawdą jak z dupą - każdy ma swoją."
Ja tam tego całego fenomenu głodu w Afryce nigdy nie zrozumiałem. Kontynent otoczony wodą, jak wszystkie inne. Mają rzeki i jeziora. Wystarczy wykminić jakiś najprostszy system irygacyjny i sadzić, k🤬a, ziemniaki, kukurydzę czy nawet j🤬ą bawełnę. Nie trzeba całego kraju od razu w pole przerobić, tylko te rejony gdzie się da. To wszystko oczywiście pomijając fakt, że wc🤬j tam ptaków lata, są ryby, słonie, żyrwafy, hieny...Rzuciłby dzidom bambus jeden w którąkolwiek stronę świata i miałby obiad. Potem móglby wykminić, że zwierzęta można hodować.
Albo poprostu są tak przec🤬jowi, że do tej pory tego nie wykmnili. Wtedy należy im się głód i śmierć.
H................R
2014-07-14, 22:48
UP@
Wszystkie murzyńskie wynalazki zostały odkryte na śmietnikach białych ludzi. Oprócz much w oczach i AIDS.
j................r
2014-07-14, 23:36
cys23, to ja ci to wytłumaczę. Europa uniemożliwiła im rozwój, zniszczyła ich miasta, wykorzystała do własnych celów, zrobiła z nich tanią siłę roboczą, ograniczyła swobodny handel. ziemia w przeważającej części nie jest ich własnością, więc nie mogą jej po prostu uprawiać i sobie spokojnie żyć. konflikty spowodowane nieprzemyślanym wytyczeniem granic też mają w tym swój udział. powodów jest mnóstwo, jeśli interesuje cię ten temat to poczytaj sobie trochę historii
n................c
2014-07-14, 23:40
sugerowałbym Atomowy program do walki z głodem i chorobami, ale szkoda mi niewinnej reszty żyjących tam zwierząt i roslin
s................9
2014-07-15, 1:08
Cytat:
cys23, to ja ci to wytłumaczę. Europa uniemożliwiła im rozwój, zniszczyła ich miasta, wykorzystała do własnych celów, zrobiła z nich tanią siłę roboczą, ograniczyła swobodny handel. ziemia w przeważającej części nie jest ich własnością, więc nie mogą jej po prostu uprawiać i sobie spokojnie żyć. konflikty spowodowane nieprzemyślanym wytyczeniem granic też mają w tym swój udział. powodów jest mnóstwo, jeśli interesuje cię ten temat to poczytaj sobie trochę historii
Jakie miasta? Co Europa zniszczyła? Gdy Europejczycy stamtąd się zawijali po wojnie, zostawiali za sobą państwa nierzadko bogatsze, niż czerwone kołchozy pokroju tak zwanej "Polski Ludowej". Gdy tam przyjeżdżali kilkaset lat wcześniej, widzieli głównie szałasy z gówna, prawdopodobnie takie same, jak 40 tysięcy lat temu. Gdzie jest ten rozwój, który im Europa uniemożliwiła?
k................j
2014-07-15, 1:22
Żeby dzieci w Afryce nie biegały głodne, to wystarczy im nogi uciąć
@johnkramer, z nimi nie da się normalnie rozmawiać. Ich głupota jest nieuleczalna, szkoda strzępić klawiaturę.
podpis użytkownika
Pedicabo ego vos et irrumabo
P................k
2014-07-15, 14:05
Afryka jest zbyt przyzwyczajona do paczek z ONZ żeby samemu ruszyć dupsko i coś zrobić. Po po co? Przyjdzie biały da papu
1................t
2014-07-15, 15:45
Wszyscy źle myślicie. Afryka od wieków była wykorzystywana kolejno przez europejczyków, amerykanów. Za wszystkich czarnoskórych powinniście dziękować, wykonują na tych kontynentach często prace której europejczycy nie chcą robić. Afryka a zwłaszcza najbiedniejsze ich kraje powinny dostawać pomoc od europy i ameryki permanentnie, po prostu się należy i koniec. Tak samo kwestia ma się u cyganów i romów, są dręczeni i nękani przez wszystkie narody nie mogąc w spokoju żyć. Wszystkich tych ludzi powinniście wspierać i im pomagać, nigdy nie wiadomo co was czeka.
K................z
2014-07-15, 16:07
Ostatnio 1000 osób nie jest już głodnych dzięki akcji EBOLA.
123qweert czarni wykonują prace ? Hahahahahah. Cyganie są dręczeni ? Ja do nich nie podchodze - to oni nie dają nam żyć.
h................o
2014-07-15, 16:52
Cytat:
Tak samo kwestia ma się u cyganów i romów, są dręczeni i nękani przez wszystkie narody nie mogąc w spokoju żyć. Wszystkich tych ludzi powinniście wspierać i im pomagać, nigdy nie wiadomo co was czeka.
Wyjdź. Po prostu wyjdź i nie wracaj.
F................E
2014-07-15, 16:53
123qweert napisał/a:
Wszyscy źle myślicie. Afryka od wieków była wykorzystywana kolejno przez europejczyków, amerykanów. Za wszystkich czarnoskórych powinniście dziękować, wykonują na tych kontynentach często prace której europejczycy nie chcą robić. Afryka a zwłaszcza najbiedniejsze ich kraje powinny dostawać pomoc od europy i ameryki permanentnie, po prostu się należy i koniec. Tak samo kwestia ma się u cyganów i romów, są dręczeni i nękani przez wszystkie narody nie mogąc w spokoju żyć. Wszystkich tych ludzi powinniście wspierać i im pomagać, nigdy nie wiadomo co was czeka.
3/10 bo chociaż się starałeś xD
@123qweert
Ty zdajesz sobie sprawę, na jakim portalu się znajdujesz, co nie? Takie miłosierne p🤬lenie względem murzynów i cyganów tu nie przejdzie. Co, może powiesz jeszcze, że ciapaci i żydzi też są nękani i powinno im się 'dać spokój'? Człowieku, k🤬a, ogarnij się.