Zauważyliście, że most nie jest poziomo? Pod jednym dźwigarem przepłynęli, a o drugi zahaczyli.
Czyli, że jest w pionie?
Czyli, że jest w pionie?
Czyli, że jeden dźwigar jest niżej od drugiego.
Czyli, że jeden dźwigar jest niżej od drugiego.
Dwa dżwigary-znaczy-dwa pasy ruchu,na moście?I może ten drugi pas ruchu miał "na sobie" więcej samochodów w ruchu i się "ugiął";przez to był niższy..Elementy mostu są ruchome,przecież;cała konstrukcja "pracuje"-w zależności od ilości obciążenia i od...wiatru!
Zauważyliście, że most nie jest poziomo? Pod jednym dźwigarem przepłynęli, a o drugi zahaczyli.
Napisane jest że podczas przypływu
Przy tak dużych konstrukcja nikt się nie przejmuję 20cm😉
Doświadczyłeś zjawiska rezonansu. Raczej wątpię że wywołał je twój marsz, prędzej wiatr, ale mogę się mylić. Ogólnie taki rezonans to bardzo skomplikowany temat i żeby mu przeciwdziałać stosuje się różne techniki (tłumiki, elastyczne materiały itp). Takie coś dzieje się gdy siła zewnętrzna działa z taką samą częstotliwością z jaką naturalnie pracuje dana budowla (każda konstrukcja ma jakąś tam częstotliwość z jaką najmocniej sobie pracuje). Ja pamiętam że pierwszy raz zaobserwowałem to zjawisko jako dzieciak trzęsąc masztem z zamontowanym koszem do koszykówki kiedy to wcale nie trzeba było trząść nim jak najmocniej żeby go rozbujać tylko wystarczyło robić to z odpowiednią częstotliwością. Niejedna budowla w historii runęła właśnie dlatego że pechowo wiatr zaczął wiać akurat tak że w taki sposób coś sobie rozbujał.
Jesli zatrzymam sie na tym moście na jakiś czas i ruszę to w odczuciu jest 'normalny', ale po kilkudziesięciu metrach znów 'miękki'
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie