Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:35
Przeszkoda nie do ominięcia
pikabu • 2025-11-05, 11:01

„Podczas sporządzania raportu administracyjnego okazało się, że 34-letni kierowca nie posiadał prawa jazdy kategorii wymaganej do prowadzenia motocykla i czuć było od niego silną woń alkoholu. Odmówił poddania się testowi na obecność narkotyków”
Zmieniono 1 razy Zgłoś
Noboody 2025-11-05, 11:16
Już któryś raz czytam, że odmówił badania. Co wtedy? Na krew wiozą czy jak?
Zgłoś
pfefe 2025-11-05, 11:27
Noboody napisał/a:

Zależy jakie jest miejscowe prawo. Np w niektórych stanach w USA można odmówić badania alkomatem i wtedy automatycznie traci się prawo jazdy na jakiś czas. Zależy też co brałeś i kiedy. Od momentu zatrzymania do pobrania krwi niektóre rzeczy mogą być już niewykrywalne albo poniżej dopuszczalnego poziomu
Zgłoś
Jaten 2025-11-05, 11:35
Tylko jeden laczek spadł 🤔
Zgłoś
Noboody 2025-11-05, 11:35 1
pfefe napisał/a:

Zależy jakie jest miejscowe prawo. Np w niektórych stanach w USA można odmówić badania alkomatem i wtedy automatycznie traci się prawo jazdy na jakiś czas. Zależy też co brałeś i kiedy. Od momentu zatrzymania do pobrania krwi niektóre rzeczy mogą być już niewykrywalne albo poniżej dopuszczalnego poziomu

Spoko. Ale mnie interesuje kacapstan konkretnie. Wiele razy się tu przebijało info o odmowie właśnie. Jestem ciekaw jak toni nich właśnie jest.
Zgłoś
Nazhir 2025-11-05, 11:45
auto zaparkowane na zakręcie i są takie efekty
Zgłoś
pfefe 2025-11-05, 13:07 4
Noboody napisał/a:

Spoko. Ale mnie interesuje kacapstan konkretnie. Wiele razy się tu przebijało info o odmowie właśnie. Jestem ciekaw jak toni nich właśnie jest.

Artykuł 12.26 Kodeksu Wykroczeń Administracyjnych Federacji Rosyjskiej. Niedopełnienie przez kierowcę pojazdu obowiązku poddania się badaniu lekarskiemu w celu wykrycia nietrzeźwości.

1. Niewykonanie przez kierowcę pojazdu zgodnego z prawem żądania uprawnionego urzędnika poddania się badaniu lekarskiemu na obecność alkoholu we krwi, jeżeli takie działanie (lub zaniechanie) nie stanowi przestępstwa,
-podlega karze grzywny administracyjnej w wysokości czterdziestu pięciu tysięcy rubli oraz pozbawieniu prawa do kierowania pojazdami na okres od półtora do dwóch lat.

Oczywiście nawet w kacapowie jak ktoś spowoduje wypadek i wali od niego wódą obowiązkowo zostanie poddany badaniu alkomatem więc paragraf za odmowę jest po to żeby mieć dodatkowy argument i powiedzieć delikwentowi "albo dmuchasz (albo oddajesz krew) po dobroci albo i tak to zrobimy siłą a ty dostaniesz dodatkowy paragraf". Myślę że to może mieć też zastosowanie w kontrolach "przesiewowych" gdzie cie zatrzymują i każą dmuchać nawet jak nie wyglądasz i nie zachowujesz się jak pijany. Wtedy ktoś trzeźwy mógłby się rzucać że czemu każą mu dmuchać jak nic nie zrobił, siłą by go zabrano na badania a tam przypał bo ma zero promili, a tak cyk, może i zero promili ale była odmowa badania i tak dostajesz paragrafik
Zgłoś
Noboody 2025-11-05, 14:48
pfefe napisał/a:

Artykuł 12.26 Kodeksu Wykroczeń Administracyjnych Federacji Rosyjskiej. Niedopełnienie przez kierowcę pojazdu obowiązku poddania się badaniu lekarskiemu w celu wykrycia nietrzeźwości.
1. Niewykonanie przez kierowcę pojazdu zgodnego z prawem żądania uprawnionego urzędnika poddania się badaniu lekarskiemu na obecność alkoholu we krwi, jeżeli takie działanie (lub zaniechanie) nie stanowi przestępstwa,
-podlega karze grzywny administracyjnej w wysokości czterdziestu pięciu tysięcy rubli oraz pozbawieniu prawa do kierowania pojazdami na okres od półtora do dwóch lat.
Oczywiście nawet w kacapowie jak ktoś spowoduje wypadek i wali od niego wódą obowiązkowo zostanie poddany badaniu alkomatem więc paragraf za odmowę jest po to żeby mieć dodatkowy argument i powiedzieć delikwentowi "albo dmuchasz (albo oddajesz krew) po dobroci albo i tak to zrobimy siłą a ty dostaniesz dodatkowy paragraf". Myślę że to może mieć też zastosowanie w kontrolach "przesiewowych" gdzie cie zatrzymują i każą dmuchać nawet jak nie wyglądasz i nie zachowujesz się jak pijany. Wtedy ktoś trzeźwy mógłby się rzucać że czemu każą mu dmuchać jak nic nie zrobił, siłą by go zabrano na badania a tam przypał bo ma zero promili, a tak cyk, może i zero promili ale była odmowa badania i tak dostajesz paragrafik

Dzięki. O takie info mi właśnie chodziło.
Zgłoś
Smuga50 2025-11-05, 16:49
To znane zjawisko fizyczne, występuje nie tylko w Rosji. To etanowy lej grawitacyjny. Facet nie miał szans...
Zgłoś
legionetrangere94 2025-11-05, 17:02 1
Noboody napisał/a:

Na front
Zgłoś
LPCrooks 2025-11-05, 20:15
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
panar3 2025-11-06, 12:42
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem