📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
33 minuty temu

hedd napisał/a:
Niekoniecznie. Przynajmniej nie w moim przypadku.
Do pracy mam ~3,5km. Mieszkam w Lublinie, zniżek studenckich już nie mam. Cena normalnego biletu to 2,80zł. Więc wypad i powrót z pracy 5,60zł. Razy np. 14 dni pracujących w miesiącu = 78zł.
Auto mam w benzynie. Średnio za 50zł robię 100km po mieście. 100km to 28 podróży, czyli 14 dni pracujących.
Nie dość, że w mojej sytuacji bardziej opłaca mi się dojeżdżać do pracy samochodem w benzynie (sic!), to:
-nie muszę iść i czekać na przystanku
-stać w zatłoczonym autobusie w godzinach porannego i popołudniowego szczytu
-grzać się w tym piekarniku podczas upałów jak np. dziś lub wczoraj
-no i podróż autem do pracy zajmuje mi jakieś 10-12 minut tylko![]()
A szanowny kolega doliczył koszt ubezpieczenia auta

Poza tym kupując bilet 3 miesięczny na jedną linię, zapłacisz za niego 140zł. To daje 46zł miesięcznie za jeźdzenie nawet i co dziennie jedną linie ile chcesz, nawet cały dzień, a jak autem będziesz chciał gdzieś indziej wyskoczyć niż do pracy to już musisz dodatkowo lać wahę. To masz za auto płacisz do pracy za 2tyg. 50zł waha, i 70zł ubezpieczenie, razem 120zł.Już nie doliczam płynów cześci i ewentualnych mandatów, przeglądów. Autobus 46zł. Plus autobusem w tej cenie możesz jeździć codziennie ile chcesz daną linią, a w cenie auta masz tylko koszta do pracy. W ogólnym rozrachunku daleko autom do tego aby były tańsze od komunikacji miejskiej.
kaiel napisał/a:
fajnie o 6 rano wąchać cudze bąki ?
A czy ja gdzieś pisałem że autobus jest lepszy ? Chodziło tylko i wyłącznie o to co jest tańsze, a komfort to zupełnie inny temat.

Świetnie pokazane! Wiadomo, samochód to wygoda ale kosztowna...

Ale do czego ten filmik ma mnie przekonać? Że jak będzie mnie stać na taką zajebistą furę to mam sobie kupić autobus?
Jakby zrobić opel-pas to by kręcili filmiki o przewadze oplów? Głupie socjalisty...

a ja tam lubie od czasu do czasu z plebsaem busem jeździć. nalepiej stanąc nad jakaś staruszką, chrząkać, kichać, kaszlec, drapac się po jajach, puszcac im do nosa kac-bąki i uśmiechać przy tym zalotnie... góra dwa przystanki i mam siedzące miejsce
w polskich miastach mało gdzie są pasy wyłącznie dla autobusów... więc stoisz jak ten cymbał z innymi samochodami wąchając śmierdzących ludzi

Ja tam lubię zbiorkom - dużo taniej niż auto, wygodniej i szybciej. W Wawie mamy klimatyzowane, nowoczesne pociągi i sporo nowoczesnych tramwajów, do busów prawie nie wsiadam.
Najlepsze jest to, że w pociągu idę sobie kulturalnie w kimę a w aucie trzeba być cały czas skupionym - szczególnie w korku, bo jak się zagapisz to cię warszaffscy kulturalni kierowcy zgnoją.
Najlepsze jest to, że w pociągu idę sobie kulturalnie w kimę a w aucie trzeba być cały czas skupionym - szczególnie w korku, bo jak się zagapisz to cię warszaffscy kulturalni kierowcy zgnoją.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie