👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 19:33

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@up
Racja, nie gryzą. Natomiast dosyć boleśnie żądlą, ale trzeba się o to bardzo postarać.
Racja, nie gryzą. Natomiast dosyć boleśnie żądlą, ale trzeba się o to bardzo postarać.

podpis użytkownika
zrzutka.pl/ffm2du

Rzadko żądlą ale boli jak od 10 os. Nie życzę nikomu spotkania z tym owadem w sytuacji bojowej

kickyourheadoff napisał/a:
Rzadko żądlą ale boli jak od 10 os. Nie życzę nikomu spotkania z tym owadem w sytuacji bojowej
![]()
Boli tak samo - w końcu mają ten sam jad co osy...
U nas na to mówią "bąk" albo "trzmiel". Chyba lepsze to niż szerszeń.
@dionizodros nie mają takiego samego jadu co osy. Mają jad podobny do jadu pszczół, tyle, że w większej ilości
wyczuwam śmiech przedstawiciela rasy czarnej (chociaż mnie na studiach już uczyli, że antropolodzy nie uznają już ras... -_- )
nanab napisał/a:
U nas na to mówią "bąk" albo "trzmiel". Chyba lepsze to niż szerszeń.
No właśnie większość mówi bąk, a to mija się z terminologią. Bąk (Bydlęcy) wygląda tak:

Bąki nazywane są z kolei Muchami Końskimi, co również jest mylne, ponieważ jest to potoczna nazwa Jusznicy Deszczowej, która wygląda tak:

Sincerely,
Buzz Killington
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie