👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:05

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Gorgor napisał/a:
Patrząc po wieku wypowiadających się negatywnie na temat realiów II RP nie trudno dojść do wniosku, że udało się styropianowym solidaruchom wyprać wam mózgi. Popytajcie ludzi którzy żyli wtedy i muszą żyć teraz, jak to z tą wolnością i obiecywanym dobrobytem jest. Sprawdźcie statystyki które mówią o sile nabywczej pieniądza wtedy i teraz albo jaki był poziom rachunków za prąd i gaz w stosunku do płac. Najlepiej zacznijcie sami zarabiać i opłacać wszystko bo póki mamusia z tatusiem to robią to gówno wiecie o życiu leszcze. Gdyby nie komuna to mieszkalibyście w lepiankach i srali pod siebie.
Twoja świadomość historyczno-polityczna mnie przeraża. Mylisz państwo będące chyba najbardziej antykomunistycznym krajem w Europie z państwem założonym przez komunistów będących na smyczy ZSRR. IIRP zwalczała czynnie komunizm. Przykłady? Bereza Kartuska, więzienia polityczne, wojna z Rosją Bolszewicką. PRL to nie II RP.
Przechodząc do sytuacji gospodarczej, tutaj to już w ogólę gadasz głupoty. Siła nabywcza pieniądza była tak niska, że nie mogliśmy sprowadzać towarów z poza żelaznej kurtyny (pod koniec komunizmu pieniądz miał niskie znaczenie). Doszło do tego, że dobra musiały być racjonowane bo brakowało ich na rodzimym rynku. Ludzie zarabiali kilkadziesiąt dolarów miesięcznie. O towarach luksusowych można było pomarzyć. Gaz i prąd były sprzedawane dla ludzi po kosztach, centralizacja gospodarki powodowała, że była ona niewydolna. Właśnie z tego powodu doszło do poważnego kryzysu gospodarczego w latach 80'tych, kryzys ten ZNISZCZYŁ CAŁY SYSTEM BLOKU WSCHODNIEGO! Ciężko to zauważyć co? Niezłym ignorantem trzeba być.
Gdyby nie komuna to przyjelibyśmy Plan Marshalla (Stalin w swym dobrotliwym postępowaniu zabronił nam tego) i bylibyśmy obecnie na poziomie rozwoju państw zachodnich. Znowu ciężko Tobie zauważyć, że to właśnie byłe kraje komunistyczne w Europie mają najmniejsze PKB i najniższą stopę życia? Gdyby nie komuna to dużo szybciej byśmy się wylizali z powojennych ran. Tylko ignoranci tego nie zrozumieją, będą zawdzięczać wszystko komunistom, cóż z tego, że kapitaliści zrobiliby to dużo szybciej...
Ale w jednym gość miał rację - wyśmiewając się z gości - "Warcholstwu dać demokrację..."
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie