Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:25
Radziecka myśl techniczna
guan0 • 2010-03-11, 16:59
Projekt 903 Łuń - radziecki wojskowy ekranoplan uderzeniowy

mały prezent dla amatorów maszyn pochodzących ze wschodu
informacje techniczne znajdują się tutaj

a więcej fotografii tutaj
Nie miałem pojęcia, że takie coś w ogóle istnieje. Z tego co wyczytałem, sprzęt ten szybko zakończył swoją karierę, ponieważ po upadku ZSRR drastycznie zmniejszono wydatki na wojsko. Obecnie funkcjonuje tylko jeden taki ekranoplan, do tego używa się go w celach ratunkowych.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ingles 2010-03-11, 17:27 50
Tutaj to cudo w akcji:

a tutaj na Google Maps.

btw
Ruscy mają naprawdę zmyślnych naukowców. Taka historyjka z czasów jeszcze zimnej wojny i wyścigu kosmicznego:

Zwykły długopis działa w ten sposób, że na końcu, czubeczku, znajduje się metalowa kulka, którą przyciska się do papieru. Pod wpływem grawitacji tusz/atrament znajdujący się we wkładzie opada na kulkę i rozsmarowywuje go ona po papierze tworząc linię. Tak w wielkim skrócie.
Podczas pierwszych prób kosmicznych napotkano na problemy z używaniem długopisów w przestrzeni kosmicznej gdzie niemal nie ma grawitacji. Amerykanie po wydaniu kilkuset tysięcy dolarów opracowali długopisy piszące w nieważkości, Rosjanie wzięli ołówki.
Zgłoś
joszko 2010-03-11, 18:59 7
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 19:01
Wiedziałem że ruskie potrafią wszystko spiepszyć,ale żeby taką pokrakę odpierdzielić......
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 19:16 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 19:35
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 19:45 4
Noo... to nie oglądaj.
Zgłoś
XMATE 2010-03-11, 20:11 1
Toszto Orzeł 1 Kapitana Bomby
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 20:14 9
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 20:18
Nie jedynym, ale jednym z wielu. Rozumiem, że może kogoś to pasjonować, ba, nawet sam lubię historię II WŚ i różne jej ciekawostki. Ale podejrzewam, że są inne strony do zgłębiania tej pasji. Niekoniecznie sadistic.
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-11, 20:46 1
Rampage_ napisał/a:

, ba, nawet sam lubię historię II WŚ i różne jej ciekawostki. Ale podejrzewam, że są inne strony do zgłębiania tej pasji. Niekoniecznie sadistic.

Tylko, tak się składa, że to monstrum ma tyle wspólnego z historią II WŚ co F16.

A klikać na linka i się mazać nikt ci nie kazał
Zgłoś
Byczarz 2010-03-11, 23:58 1
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-12, 1:04 1
Dla mnie te rakiety na grzbiecie "Łunia" są wystarczająco sadystyczne
Zgłoś
konto usunięte 2010-03-12, 8:35
Zgłoś
lysy_83 2010-03-12, 8:45
#galo11 "Podczas pierwszych prób kosmicznych napotkano na problemy z używaniem długopisów w przestrzeni kosmicznej gdzie niemal nie ma grawitacji. Amerykanie po wydaniu kilkuset tysięcy dolarów opracowali długopisy piszące w nieważkości, Rosjanie wzięli ołówki." - a zastanawiałeś się dlaczego amerykanie nie wzięli ołówków ?? - ponieważ mikro opiłki grafitu w kosmosie mogły uszkodzić bardzo poważnie sprzęt elektroniczny w pojeździe - najważniejszy powód, a drugi taki, że kupujesz sobie długopisik żelowy (bo właśnie wtedy je wymyślili), a ktoś wcześniej zapłacił za patent grube miliony, które pewnie pokryły tamte koszty.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem