Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
Raj podatkowy?
melemele89 • 2013-01-25, 18:15
Przyszła mi w tym momencie do głowy prosta symulacja pokazująca jak mógłby wyglądać racjonalny, zdroworozsądkowy, pozbawiony wszelkich naleciałość ideologicznych system podatkowy: Załóżmy, że likwidujemy WSZYSTKIE podatki, a na ich miejsce zostawiamy tylko ten najefektywniejszy i najprostszy w poborze (czyli najwygodniejszy zarówno dla państwa, jak i obywateli) - podatek VAT. Oczywiście z JEDNĄ STAWKĄ (NA WSZYSTKO) - obecnie 23%; nie ma oczywiście żadnych racjonalnych powodów, żeby różnicować stawki VAT; takie różnicowanie wynika wyłącznie z czystej ideologii i sprzyjająca jedynie nadużyciom podatkowym.

VAT jest podatkiem od konsumpcji - jego ciężar ponoszą obywatele kupując dobra i usługi (często nawet nie wiedząc o tym, że płacą w cenie podatek). Wg oficjalnych danych GUS Polacy konsumują - tj. kupują dobra i usługi - o wartości ok. 60% PKB (lub, jak kto woli, 60% naszego rocznego PKB tworzy konsumpcja - czyli zakupy dóbr i usług właśnie). W tej chwili nasze roczne PKB wynosi ok. 1 bilion 600 miliardów złotych.

A zatem 60% tej wartości to 960 miliardów złotych - taka jest wartość rocznych zakupów - dóbr i usług - dokonywanych przez Polaków. 23% od tej kwoty to 220 miliardów złotych (dla porównania w 2012 roku państwo uzyskało ze WSZYSTKICH PODATKÓW POŚREDNICH - CZYLI Z VAT, AKCYZY I PODATKU OD GIER ŁĄCZNIE - tylko 195 miliardów złotych, w tym z VAT-u tylko 132 miliardy złotych).

W 2012 roku WSZYSTKIE dochody budżetu państwa wyniosły ok. 293 miliardy. A wiec: 293 - 220 miliardów - w nowym systemie mamy o 73 miliardy mniej. No ale w nowym systemie ludzie i firmy nie płacą podatków dochodowych (ani żadnych innych) więc konsumpcja może wzrosnąć od razu o CO NAMNIEJ ok. 70 miliardów (PIT i CIT łącznie w 2012ym), a tym samym będzie dodatkowe ok. 16 miliardów z nowego VAT.

No ale zostaje mam nadal do "uzupełnienia" 57 miliardów...

Dochody niepodatkowe państwa (dywidendy, grzywny, wpłaty z zysku NBP itd.) to w roku 2012 ok. 23 miliardy. No to zostaje nam jeszcze 34 miliardy do "zrównania" ze stanem obecnym.

No ale przecież zlikwidujemy w tym systemie ogromna część administracji podatkowej - tej która zbiera teraz podatki dochodowe, akcyzę, podatki od nieruchomości i inne badziewie, no to na skutek zmniejszenia tych kosztów biurokratycznych ww. niedobór zmniejszy się jeszcze o co najmniej połowę; dodatkowy efekt będzie polegal na ogromnym zmniejszeniu kosztów działalnosci przedsiębiorstw (mniej księgowych i pracowników kadrowych, o wiele mniejsze koszty sprawozdawcze i związane z kontrolami itd), co wpłynie na podniesienie wynagrodzeń, a tym samym wpływy z VAT będą jeszcze rosly.

No a przy okazji zlikwidujemy tez ogromną część szarej strefy (w zatrudnieniu "na czarno", "lewych" dochodach itd.), która obecnie - wg oficjalnych danych GUS - wynosi aż ok. 30% PKB), a co za tym idzie konsumpcja w "białej strefie" skoczy o kilkadziesiąt miliardów rocznie, a tym samym wpływy z VAT jeszcze wzrosną i bez problemu wyjdziemy "na swoje"…

I tym sposobem - zastępując WSZYSTKIE dotychczasowe podatki podatkiem JEDYNYM wychodzimy jako państwo "dochodowo" dokładnie na to samo (tak naprawdę zwiększymy dochody państwa - bo szara strefa będzie stopniowo, bardzo wyraźnie zanikać, a zarobki, a tym samym konsumpcja skoczy gw🤬townie), a o ile mniej urzędasów (kilkadziesiąt tysięcy mniej), kontroli, mitręgi i udręki podatkowej; będziemy państwem bez PIT-ów, zeznań, tłumaczenia się z dochodów itd…

Oczywiście dodatkowym GIGANTYCZNYM plusem będzie lawionowy napływ do Polski zagranicznych inwestycji bezpośrednich i pośrednich - bo staniemy sie rajem podatkowym (w zakresie podatku dochodowego) na skalę światową.

Ale obecnie nam panująca czerwona hołota nigdy na to nie pozwoli - bo dla nich ideologia jest ważniejsza niż zdrowy rozsądek… No i możliwość stałej inwigilacji obywateli…

Czekam na wasze opinie, bo niby ładnie pięknie, ale no właśnie ALE...
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
KuroNoTenshi92 2013-01-25, 22:59 1
@up
Poniekąd masz racje, ale gospodarka wolnorynkowa poniekąd opiera się na spekulacjach i wymyślaniu towarów i usług, które mogą dosłownie nic nie robić.

Problemem tak naprawdę jest Polska mentalność.
Ilu Polaków wsiada w samochód aby jechać 2 km do sklepu? Większość
Ilu Niemców? Niewielu bo oni powiedzą, że to głupota i niepotrzebne wydawanie pieniędzy.
Niemiec wie, że jak zaoszczędzi sobie trochę kasy tu, trochę tam, samochód dłużej posłuży też oszczędność.
No to co zrobi z tą kasą?
Kupi nowy samochód niemiecki wyprodukowany w jego ojczystym kraju.
Polak kupi używkę od tego Niemca i pieniążki z PL lecą do Niemiec.
Zgłoś
KasHer 2013-01-25, 23:09
Ani ty ani ja nie jestesmy osobami ktore moga stwierdzic to jest a to nie jest uzyteczne w momencie gdy ktos sam wydaje swoje pieniadze.Mam skrecona noge w kolanie. Aby przemiescic sie teraz o 200metrow bralbym taksowke. Ja nie widze sensu w wydawaniu 11 zl na kawe w barze gdy piwo kosztuje 7 ale dosc spora osob ta kawe pije. W stanach do sklepu za rogiem ktos podjedzie samochodem. I tak bardziej dla niego uzyteczne widac niz zatrudnianie kogos od liczenia lisci.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-25, 23:12
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-25, 23:18
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
KuroNoTenshi92 2013-01-25, 23:22
KasHer napisał/a:

Ani ty ani ja nie jestesmy osobami ktore moga stwierdzic to jest a to nie jest uzyteczne w momencie gdy ktos sam wydaje swoje pieniadze.Mam skrecona noge w kolanie. Aby przemiescic sie teraz o 200metrow bralbym taksowke. Ja nie widze sensu w wydawaniu 11 zl na kawe w barze gdy piwo kosztuje 7 ale dosc spora osob ta kawe pije. W stanach do sklepu za rogiem ktos podjedzie samochodem. I tak bardziej dla niego uzyteczne widac niz zatrudnianie kogos od liczenia lisci.

No i popełniasz błąd
Bo ja widzę i jestem wstanie stwierdzić co jest nie użyteczne.
Dobro lub usługa jest nie użyteczna gdy nie przynosi ZYSKU.

Jaki jest sens w wydawaniu 11 zł na kawę? WYJAŚNIAM
Przyjeżdża sobie grupa niemieckich emerytów do Krakowa podziwiać zamek na Wawelu. Po zwiedzaniu czuje się zmęczona i zechce im się napić kawki do towarzystwa
To powiem ci szczerze, że chciałbym aby kupili tą kawę za 11 zł do tego ciastko za 10 zł + cukier i śmietankę za 3 zł, pucharek lodów za 20 zł i najlepiej jakby zostawili jeszcze napiwek z 5zł.
Ktoś ma pracę i niezły utarg
Zgłoś
KasHer 2013-01-25, 23:29
To nie sa wpompowane puste pieniadze. One zwyczajnie sa przeniesione. Zreszta sam sobie przeczysz - jesli mialaby byc inflacja to roznica budzetowa zostalaby zniesiona. Ale nikt nie bral pod uwage oszczednosci budzetowych na razie a te na pewno by byly. Pierwszy raz slysze aby zwiekszanie biurokracji i komplikowanie prawa mialo byc skutecznym narzedziem walki z inflacja;) Sprzedaj pomysl na nazwe PRowca jakiejs partii politycznej "my nie utrudniamy zycia obywatelom - my walczymy z inflacja!"

Niezwykla zagadka uzytecznosci krancowej Jazda 200 m dla kogos tez moze stanowic zysk...
Zgłoś
!Timon 2013-01-25, 23:32
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 1:13 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 1:40
"W 2012 roku WSZYSTKIE dochody budżetu państwa wyniosły ok. 293 miliardy. A wiec: 293 - 220 miliardów - w nowym systemie mamy o 73 miliardy mniej. No ale w nowym systemie ludzie i firmy nie płacą podatków dochodowych (ani żadnych innych) więc konsumpcja może wzrosnąć od razu o CO NAMNIEJ ok. 70 miliardów (PIT i CIT łącznie w 2012ym), a tym samym będzie dodatkowe ok. 16 miliardów z nowego VAT. "

skoro liczysz juz 16 mld z tych 70 które przyrosło ( zakładasz, ze wzrosło) to 70+16 daje 86, 86+220 daje 306, a co dalej liczysz to nie wiem,
Zgłoś
miedziak 2013-01-26, 1:45
Zgłoś
KasHer 2013-01-26, 2:26
Necro to kolejny fan pseudonauki. Najpierw pieprzenie o miejscach pracy (wracamy do pomyslu liczycieli lisci?). A przestalem czytac gdy byla mowa o ocleniu. Bastiat wiecznie zywy (wygugluj). Rozumiem ze kobieta ktora sprxedaje ci taniej piwo dziala na twoja niekorzysc bo przeciez jakbys zaplacil wiecej to ona by pozniej od ciebie mogla kupic taczki. Nie mam nic przeciwko jak ktos zgodzi sie przyjac moje 50 gr i dac mi w zamian nowego laptopa. Moga nawet doplacac i odzukiwac aby tylko zanizyc cene po ktorej mi to sprzedadza. Ostatecznie jak zloty poleci na leb na szyje to oni beda mieli walute a ja laptopa. Moge im nawet go odsprzedac z 5000 przebitka. Zwlaszcza jak oni nadal beda perfidnie zanizac swoje ceny i sprzedadza mi kolejnego za 1 zl
Zgłoś
mjr 2013-01-26, 9:46
Zgłoś
thoruus 2013-01-26, 10:14
Nie czytałem wszystkich komentów ale to jest oddanie władzy w ręce obywateli. Teraz musisz płacić podatki, uchylanie się od tego obowiązku jest karalne. Za to nie masz obowiązku kupowania produktów (poza żywnością), tym samym władza nie ma nad Tobą żadnej kontroli! ŻADNA władza nie zgodzi się na coś takiego.
Zgłoś
Donpedro91 2013-01-26, 11:11
Wiem, że raczej tego już nikt nie przeczyta ale dorzucę swoje 3 grosze. Ładnie rozpisałeś jak wyglądałby budżet państwa gdyby zlikwidować podatki i zastąpić je tylko Vatem. I tu rodzi się problem może tego nie wiesz ale ponad połowa dochodów( może jest to akurat złe określenie) państwa jest ulokowana poza budżetem w różnego rodzaju Agencjach i Funduszach. Tak sam FUS (Fundusz ubezpieczeń społecznych) jest dysponentem około 140 mld zł, co oczywiście nie mieści się w budżecie.
I tu moje pytanie: Jak likwidując wszystkie podatki i o ile dobrze zrozumiałem związane z tym składki np. na ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne itp. pokryć tylko i wyłącznie z Vatu?
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 11:17
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem