Główna Poczekalnia (2) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 8:55
Rekordowe odszkodowanie
konto usunięte • 2013-12-16, 13:50
Mój kraj, taki piękny...

Cytat:

Szpital zaproponował rodzicom 1 zł odszkodowania za śmierć dziecka

Szpital zaproponował rodzicom 1 zł za śmierć dziecka. Inne za trwały uszczerbek na zdrowiu oferują po 1 tys. zł. Wszystko zgodnie z prawem, bo przepisy nie określają minimalnej kwoty odszkodowań
- Poczułam, jakby roześmiali mi się w twarz - mówiła dziennikarzom Maria Świrk, kiedy wiosną Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu zaproponował jej 500 zł odszkodowania za śmierć męża.

Komisja przy wojewodzie orzekła, że lekarze w USK nie wykonali koniecznych dla niego badań. Przez to nie wykryli tętniaka. Kilka dni później zmarł w innym szpitalu.

Ta sprawa stała się głośna, ale o innych, podobnych, jest cicho. Pacjenci i ich rodziny upokorzeni propozycjami rażąco niskich odszkodowań wolą milczeć.

Z danych zebranych przez biuro Rzecznika Praw Pacjenta wynika, że takich przypadków jest wiele. Pacjent z Małopolski (RPP nie podaje nazw szpitali, tylko województwa) z powodu złego leczenia zachorował na zakrzepowe zapalenie żył. Pojawiły się skrzepliny, które mogą doprowadzić do zatoru i śmierci. Szpital zaproponował mu 7,5 tys. zł. Chory się nie zgodził. Podobnie jak pacjenci ze Śląska: jednemu szpital zaproponował za trwałe uszkodzenie ciała 3 tys. zł, drugiemu zaledwie połowę tej kwoty. W województwach lubelskim i świętokrzyskim szpitale proponowały za uszkodzenie ciała po 1 tys. zł, a jeden ze szpitali w podkarpackim - tylko 1 zł.

źródło
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-12-17, 7:55
szpitale muszą być w pełni prywatne, trzeba zlikwidować to gówno

przecież osoba która jest chora jest tylko petentem, a nie klientem szpitala,

wszystkie szpitale są prywatne i mamy najlepszą służbę zdrowia na świecie
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-17, 9:55 3
BongMan sprzedałeś mózg na targu człowieku. Gadanie o pijanych lekarzach, partaczch i łagrach jest żałośnie zabawne. To co piszesz to puste frazesy. Nie wiesz nie pisz, przeczytaj, dowiedz się i dopiero wtedy się pień. Tymczasem dobranoc, właśnie wróciłam z dyżuru do 3 walczyłam non stop, piłam tylko herbatę, jestem całkiem trzeźwa a za tę noc dostanę 200 zł.
Zgłoś
BongMan 2013-12-17, 10:47 2
Zgłoś
Thorax 2013-12-17, 11:17 1
Cytat:

Mają w tym cel: po pierwsze, rozstrzygnięcie zostanie odłożone w czasie, może nawet na lata. Po drugie, kiedy sprawa toczy się przed sądem cywilnym, odszkodowanie zostanie zapłacone z obowiązkowej polisy OC. Nie obciąży więc budżetu szpitala.

Czytaliście u źródła tę wiadomość? Czy daliście się zmanipulować?
Te zdanie i w oryginalnym newsie powinno być wytłuszczone, powiększone itp., ale wtedy nie byłoby taniej sensacji. Nawet nie sądzę, żeby celem szpitali było wydłużenie procedury odszkodowania, tylko wiadomo, że ubepieczyciel będzie zapierał się rekami, nogami byle nie wypłacić choćby tej złotówki, stąd długi proces.
Ale pewnie, lepiej niech szpital płaci mega wysokie odszkodowania, żeby nie było go stać na zwykłe leczenie pacjentów, a ta obowiązkowa polisa niech tylko ciągle ciągnie dodatkowy, zapewnie niemały hajs - podejrzewam wtedy też byłaby afera - szpital nie leczy ludzi bo musi płacić za błędy w sztuce!
Zgłoś
wujek1 2013-12-17, 12:30
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-17, 13:45
@Bongus
1. Lekarz bezpośrednio odpowiedzialny za śmierć pacjenta - kara śmierci. Jeśli ktoś z rodziny zmarłego by chciał, może brać czynny udział w egzekucji jako kat lub jego pomocnik.
2. Ordynator szpitala - dożywocie w łagrze, nie w więzieniu w telewizją, ciepłymi obiadkami, siłownią i pingpongiem.
3. Lekarze i personel pośrednio odpowiedzialny - dożywocie lub 25 lat (w łagrze oczywiście), w zależności od stopnia w którym się do śmierci pacjenta przyczynili.
4. Cały majątek wyżej wymienionych skonfiskowany, połowa na odszkodowanie dla rodziny zmarłego, druga połowa na sprzęt dla szpitali.

ja bym jeszcze sciagal haracz na rzecz rozwoju polskiej mysli technicznej od pokolen zstepnych do 4tego stopnia wlacznie
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-17, 14:11 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
rksrobert 2013-12-17, 15:47
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-17, 16:58 2
BongMan, jestes idiotą i ignorantem który nikt nie widział na oczy nawet jednego akapitu z jakiegokolwiek podrecznika medycyny czy chociaz jego spisu tresci. Nie masz pojecia o tysiacach odrębnosci i łudząco podobnych objawach, o tysiacach wskazań i przeciwskazań do jakiegokolwiek leku, nawet do k*wa aspiryny. Wlasciwie to czego sie spodziewac po kims, kto najwiekszego wysilku intelektualnego w zyciu doswiadcza piszac pińćsetny dowcpi o r🤬aniu starej czy jedzeniu g*wna.
Ale smiało, lecz sie sam wodą z kranu i diagnozami z googla.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-17, 18:19 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-17, 22:35 2
Zgłoś
BongMan 2014-01-14, 14:45
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem