@Ork.Fajny
89% dorosłych polaków chce religii w szkole- potrzebne źródło!
Myślisz, że ludzie nie woleliby nauczania w salkach katechetycznych przy kościołach?? Tam chodziłyby tylko te dzieci, które realnie chcą, bez zajmowania cennego czasu w szkole. I dlaczego sługa boży ma mieć płacone za nauczanie religii, w biblii jest jasno, że mają robić to " za darmochę"
Przejrzyj budżety miast, a zobaczysz dotacje do różnych katolickich obchodów. Ostatnio było o tym nawet całkiem głośno (Zielona Góra i orszak trzech króli- wprost, Droga krzyżowa w Solkwinie- www.mmszczecin.pl) dopłacanie nawet do lekcji religii w przedszkolach-
tygodnikpodhalanski.pl, to jest tylko kilka przykładów z calej masy.
Ja nie mówię, a raczej nie piszę, że za 1,5 mld zbuduję wam USA, ale twierdzę, że Polska nie może sobie pozwolić na wypierniczanie takiej kasy w błoto.
Przepraszam, w takim razie z tym 7.30 gr, nie doczytałem, za późno się dołączyłem przeleciałem pobieżnie.
Ależ ja właśnie tego chcę i pragnę!! Państwo nie powinno zabierać obywatelom tyle ile zabiera teraz! Ale by obniżać podatki, trzeba ciąć wydatki, spłacić zadłużenie inaczej nic się nie zmieni. Skoro dla was 1,5 mld zł to drobne, to jak na boga chcecie doprowadzić do obniżenia opodatkowania. Właśnie takie niepoważne i nieodpowiedzialne zachowanie jak wasze doprowadziło do tego, że teraz mamy tak gigantyczne opodatkowanie.
@meterix
"i to ich pieniądze idą na Kościół, nie ateistów którzy są w mniejszości"
Właśnie, że nasze idą w tym samym stopniu co wasze!! Ba obecny odpis 0,5% Podatku na kościół powoduje, że wasze obciążenia podatkowe mogą być o 0,5% mniejsze niż osób niewierzących.
Podsumowując: nasze podatki idą na wasze kościoły, a wy w zamian macie prawo przeznaczyć 0,5 % swojego podatku na kościół, podczas gdy my nie możemy zdecydować nad przekazaniem swojej części podatku na np. organizacje humanistyczne, cele naukowe, czy inne stowarzyszenia??
Nikt wam nie zabrania wierzyć w co chcecie, ja domagam się racjonalizowania wydatków, ograniczenia zbędnych przywilejów, bo nigdy nie wyjdziemy ze spirali nadmiernych obciążeń budżetowych, a jednym z wymaganych ku temu kroków, jest skończenie z finansowanie kleru. Tak samo jak likwidacja przywilejów emerytalnych, szybsze zrównanie wieku emerytalnego, odchudzenie administracji, liberalizacja prawa gospodarczego, zmiana zasady funkcjonowania aparatu skarbowego, itd, itp.
Jesteśmy w takiej sytuacji gospodarczo- budżetowej, że szczytem nieodpowiedzialności jest twierdzenie, jakoby 1,5mld zł nikomu nie robiło różnicy.
Nikt wam nie zabrania wierzyć w co chcecie, ja domagam się racjonalizowania wydatków, ograniczenia zbędnych przywilejów, bo nigdy nie wyjdziemy ze spirali nadmiernych obciążeń budżetowych, a jednym z wymaganych ku temu kroków, jest skończenie z finansowanie kleru. Tak samo jak likwidacja przywilejów emerytalnych, szybsze zrównanie wieku emerytalnego, odchudzenie administracji, liberalizacja prawa gospodarczego, zmiana zasady funkcjonowania aparatu skarbowego, itd, itp.
Jesteśmy w takiej sytuacji gospodarczo- budżetowej, że szczytem nieodpowiedzialności jest twierdzenie, jakoby 1,5mld zł nikomu nie robiło różnicy.