Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:50
🔥 Drift bmw po polsku - teraz popularne
thqpo 2014-02-02, 7:29
Jak w family guy'u
Zgłoś
Rejtan 2014-02-02, 9:36 4
Ateizm to nie religia, ale swoich fanatycznych, wojujących wyznawców ma.
Taki paradoks
Zgłoś
!Timon 2014-02-02, 10:27 2
Cytat:

Żeby można coś (filozofię) nazwać religią musi/muszą być:
- zinstytucjonalizowane
- posiadać dogmaty, zawarte najczęściej w jakiejś świętej księdze
- zwykle posiadać bóstwo (wyjątek np. buddyzm)
- obchodzone święta
- odmawiane modlitwy/mantry
- czerpanie korzyści finansowych z wiernych na rzecz kapłanów
- świątynie / miejsca spotkań

Jeśli pominąć punkt z modlitwą i mantrą [chociaż i tutaj coś by się znalazło] to opisałeś socjalizm.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-02, 10:38 16
Zgłoś
milosciprzyjazn 2014-02-02, 10:59 6
napisał/a:

Religia tak działa? Oczywiście, że tak. Najbardziej intensywnie kiedy tą religią jest ateizm.

Jesteś po prostu idiotą czy próbujesz sprowokować ludzi do wytykania ci twojej głupoty? Jeśli to drugie to już ci się udało, mam nadzieję że czegoś się dzisiaj nauczyłeś na sadolu.
Największymi źródłami zbrodni w historii ludzkości zawsze cieszyły się zrzeszenia, w których praktykowany był kult jednostki czy to w postaci jakiegoś wyimaginowanego bóstwa czy wyniesionego ponad piedestał ludzki człowieka, który był z takim bogiem uosabiany. W każdym razie, z ateizmem miało to niewiele wspólnego.

Rejtan napisał/a:

Ateizm to nie religia, ale swoich fanatycznych, wojujących wyznawców ma.
Taki paradoks

Nikt w imię ateizmu jeszcze nie zabijał, a przynajmniej nie wszczynał wojen i szerszych konfliktów. W przeciwieństwie do fanatyków religijnych, przez których ciągle mamy nowe konflikty na świecie. Więc jeżeli mam wybierać pomiędzy tymi fanatykami, to chętniej wybiorę ateistycznych
Zgłoś
1701 2014-02-02, 11:06
Ludzie potrafią sie nienawidzi i zarzynać za kluby piłkarskie czy narodowości, czy jest religia czy nie to nie ma większego znaczenia bo taką mamy nature.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-02, 11:42 3
Każdy fanatyzm jest zły.
Zgłoś
Rejtan 2014-02-02, 11:54
milosciprzyjazn napisał/a:

Więc jeżeli mam wybierać pomiędzy tymi fanatykami, to chętniej wybiorę ateistycznych

Jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-02, 13:58
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-02, 14:50
Cytat:

Nikt w imię ateizmu jeszcze nie zabijał, a przynajmniej nie wszczynał wojen i szerszych konfliktów. W przeciwieństwie do fanatyków religijnych, przez których ciągle mamy nowe konflikty na świecie. Więc jeżeli mam wybierać pomiędzy tymi fanatykami, to chętniej wybiorę ateistycznych

Ermm, to że krucjaty były zwoływane przez papieżą nie znaczy, że nie były organizowane dla zysku.
Inna sprawa, że gdyby nie religia rozwój cywilizacji nastąpiłby znacznie wolniej.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-02, 14:56 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
milosciprzyjazn 2014-02-02, 16:35 3
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-02, 18:56
Zgłoś
milosciprzyjazn 2014-02-02, 19:34 3
Zgłoś
dram09 2014-02-02, 23:29
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem