Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:20
Szkoda że tego nie dożyjemy

Cytat:

Badania oparte na danych pochodzących z dziewięciu krajów pokazują, że drastycznie spada liczba wiernych, a religia jest skazana na wymarcie - informuje serwis bbc.co.uk.

Wzrasta za to liczba członków organizacji nie związanych z religią. Bo członkostwo w nich po prostu bardziej się opłaca.

Wyniki badań Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychologów w Dallas (USA) pokazują, że w Australii, Austrii, Kanadzie, Czechach, Finlandii, Irlandii, Holandii, Nowej Zelandii i Szwajcarii religia już wkrótce może przestać istnieć.

Ma na to wpływ bardzo dużo różnych czynników i trudno jednoznacznie określić czym spadek liczby wiernych jest spowodowany.

Ludzie, przyłączając się do grup zwracają dużą uwagę na to, czy członkostwo w nich może im się w czymś przydać. Badają ich użyteczność. Dlatego duże grupy społeczne cieszą się większą popularnością. W zgromadzeniach religijnych liczba wiernych drastycznie spada, dlatego ludzie nie chcą się do nich przyłączać.

Jak pokazują badania ma to też spory związek z demokracją, tam gdzie jest ona dobrze rozwinięta dużo osób deklaruje, że nie przynależy do żadnej grupy religijnej.

Eksperci podkreślają jednak, że do wyników badań należy podchodzić z dużym dystansem, bo są one oparte tylko i wyłącznie na danych matematycznych i wzorach. A jak wiadomo trzeba też brać pod uwagę indywidualne preferencje i predyspozycję jednostek żyjących w społeczeństwie.

Faktem jest jednak, że z roku na rok liczba wiernych drastycznie spada i jeśli ta tendencja zostanie zachowana, to może być tak, że religia całkowicie przestanie istnieć.

wiadomosci.onet.pl/nauka/naukowcy-religia-wkrotce-przestanie-istniec,1...
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2011-04-18, 0:00
Pytanie tylko , czy ludzie odrzucą badziewne historie o jakimś super potężnym bycie , który w 7 dni stworzył świat i przestaną się zabijać w jego imię , a naukę zaakceptują jako jedyną drogę dla ludzkości. Czy w jego miejsce postawią sobie hajs , wódę i jakieś gówno z telezakupów...
Zgłoś
konto usunięte 2011-04-18, 0:15 7
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Satan 2011-04-18, 0:25
i bardzo dobrze, w końcu się mózg na tyle człowiekowi rozwinął, żeby nie musiał żyć z wyimaginowanym przyjacielem, to normalny bieg ewolucji, szkoda tylko że wszystkie brudasy są w tyle i zanim przestaną czcić allaha minie kilka pokoleń.
Zgłoś
Abhorsen 2011-04-18, 0:28 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
neoneron 2011-04-18, 1:09 2
Zgłoś
vass 2011-04-18, 4:58
Jak już w jakimś kraju zamkną wszystkie kościoły (nie tylko katolickie), to powiadomcie mnie o tym, chętnie się tam wyprowadzę
A w szczególności jak żaden klecha nie będzie w pływał na prawo w świeckim państwie, dotyczy in vitro, aborcji, refundacji antykoncepcji itp wyłudzania kasy z budżetu.
Zgłoś
pancerek 2011-04-18, 7:01
Akurat badanie przeprowadzono w dość specyficznych krajach. Nie od dziś Czechy to laickie państwo bez religii. Tak tam po prostu od ładnych paru lat jest. Irlandia, Anglia to protestantyzm. Tam od lat ludziom nie chce się chodzić do kościołów i nie jest to jakiś nowy trend.
Żeby takie badanie miało jakikolwiek sens powinno odbyć się też w takich państwach jak Hiszpania, Włochy, Francja
Zgłoś
konto usunięte 2011-04-18, 11:53
Raczej zapomnieli o muzułmanach...
Zgłoś
Shadow 2011-04-18, 15:02 3
Zgłoś
konto usunięte 2011-04-18, 15:12
Abhorsen napisał/a:

ch, i innych pierdołach. Może z raz czy dwa mi się obiło coś o uszy o jakimś księdzu-pedofilu, a pedofili są tysiące, to chociażby ze statystyki wynika, że jeden na kilku tysięcy księży pewnie się zdarzy, tak, jak i w każdym innym zawodzie.

Ale w przypadku księży jest to legalne. Nie będę wrzucał na portal bo nie ma to sensu, polecam wszystkie 4 części
www.youtube. com/watch?v=73WzpdwKhhk
Zgłoś
konto usunięte 2011-04-18, 15:48
Prostowoczy napisał/a:

@ up, up, up...
Czyli, że co? Nie ma Boga? A to wszystko to tylko następstwo wielkiego wybuchu?
To żyjemy tylko po to aby umrzeć? Ale jak to mówią : "jak trwogo to do Boga"

A co? Żyjemy po to, żeby umrzeć i iśc do nieba? No proszę Cię...

Zgadzam się równeiż z Shadowem:

Co się dzieje w Afryce? Cześć, jesteśmy chrześcijaninami. Wasz Bóg nie jest prawdziwy, musicie się go wyzbyć i uwierzyć w naszego Boga. Bo nasz Bóg jest tym jedynym i prawdziwym.

Wyleczymy Twoje dziecko ale musisz uwierzyć w naszego Boga.

Inkwizycja - tylko sie już teraz ludzi nie zabija...
Zgłoś
konto usunięte 2011-04-21, 2:01 1
@Miranda
Tak z ciekawosci. W co wierzysz? Znaczy jaka masz koncepcje powstania wszechswiata, istnienia czy moze nie istnienia poza zyciem? To ze chrzescijanstwo jest narzedziem, nie oznacza ze Bog w jakiejkolwiek formie nie istnieje. A dowodow na jakiekolwiek inny sposob powstania tego wszystkiego tez nie ma;)
Zgłoś
konto usunięte 2011-05-04, 16:04
Będąc szczerą dobrze mi z faktem, że nie wierzę w boga i zaświaty. Jakoś trudno mi zaakceptować wszystko co oferuje biblia, która notabene była przetwarzana nieskończoną ilość razy, podlegająca wpływom histerycznych psycholi, jak np pana Pawła. Dodatkowo religia, która wymaga ode mnie całkowitego posłuszeństwa i ślepej wiary w to co mówi jedna książeczka, a nie używania mojego osobistego mózgu uwłacza mi jako człowiekowi.
Zgłoś
konto usunięte 2011-05-06, 9:19 2
Eh.. ciekawi ludzie.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem