Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Riposta Dla Putina
Konto usunięte • 2014-03-11, 13:36

Obwód kaliningradzki (ros. Калининградская область, Kaliningradskaja obłast´) – jednostka administracyjna Federacji Rosyjskiej, rosyjska eksklawa w Europie Środkowej, nad Morzem Bałtyckim.
Obwód zajmuje obszar 15 096 km² (ok. 13 300 km² bez powierzchni zatok morskich) i położony jest nad Bałtykiem. Obwód kaliningradzki jest najdalej na zachód wysuniętym regionem Rosji. Teren obwodu oddzielony jest od reszty kraju obszarami niepodległych państw i pozbawiony łączności lądowej z główną częścią państwa rosyjskiego, i jako taki jest półenklawą.

Obwód graniczy z Litwą i Polską.

Największa rozciągłość obwodu z północy na południe to 108 km, a ze wschodu na zachód – 205 km.

Obwód kaliningradzki obejmuje historyczne krainy: Sambię, Natangię, Barcję oraz Litwę Mniejszą zwaną Małą Litwą lub Pruską Litwą.

Największym miastem obwodu jest jego ośrodek administracyjny – Kaliningrad, skupiający ok. 45% całej populacji regionu. W sumie na terenie obwodu znajduje się 21 miast i 3 osiedla typu miejskiego

Może by tak przygarnąć sobie przecież tam chcą referendum przyłączenia do Polski i w ogóle Polacy są tam gnębieni nie to że sobie coś wymyśliłem klnę się na Janukowycza że to prawda
Zgłoś
pepik20 2014-03-12, 9:44 1
Powiem tak, z ruskimi to mozemy sobie miec tą współpracę gospodarczą, rynki zbytu itp itd, byle tylko rosja nas od siebie nie uzależniła tak bardzo ja Ukraine czy Białoruś.
Zgłoś
Sielik 2014-03-12, 12:30
Obwód kaliningradzki jest im potrzebny bo jest tam ropa i gaz. W okolicach Braniewa i Bartoszyc można by wydobywać te surowce ale sowieci powiedzieli, że to są ich złoża.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 13:41
Przejmijmy go ! Podwoi nam się liczba km autostrad !
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 14:36
NieWiemZeWiem napisał/a:

o k🤬a ale ból dupy i na dodatek u pana wszystkiego wiedzacego, pan encyklopedia k🤬a. Generale to jak jest w ojsku pewnie juz jestes po 2 misjach w iraku. K🤬a napinacz internetowy, rakiety to byl sarkazm bo nie mamy rakiet przeciw lotniczych ale chodzilo mi o rakiety kolokwialnie czyli wszystko od pocisków z f-16 po wyrzutnie rakiet. nawet nie odpisuj bo nie chce mi sie twojej sraczki czytać

Naucz się złamasie języka ojczystego. Bo k🤬a oczy bolą od takich wypocin. Poczytaj co to sarkazm, ironia. No nie używaj słów, których nie rozumiesz. Nie wp🤬laj się w tematy których twój mały mózg nie ogarnia. Jakie k🤬a wyrzutnie rakiet my mamy? Wiesz coś o zakłócaniu? Nie tobie debilu odpisuję. Tak sobie piszę żeby uświadomić innym jakim jesteś kretynem.

Sielik napisał/a:

Obwód kaliningradzki jest im potrzebny bo jest tam ropa i gaz. W okolicach Braniewa i Bartoszyc można by wydobywać te surowce ale sowieci powiedzieli, że to są ich złoża.

Kolejny debil, w Bartoszycach ma ropę i gaz tylko Sowieci zabronili wydobycia. Skąd wy się k🤬a bierzecie? A w Kruklankach od zaj🤬ia złota jest. W lasach, pod korzeniami samorodki k🤬a po 2 kilo. Na geografię też się nie chciało chodzić, co?
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 14:49 1
zincum napisał/a:

Obwód Kaliningradzki jest potrzebny Federacji Rosyjskiej tylko w jednym celu. Nie jest "bogaty" w nic co obecnie może stanowić konkretną wartość. Jak ktoś nie wie to niech nie p🤬li. A jak ktoś chce to niech zajmuje, oczywiście przez klawiaturę i internet. W swoim imieniu, ja jako Polak mam to w dupie.

Jesteście pop🤬leni a wasze gimbazo pomysły prędzej czy później sprowadzą na ten kraj nieszczęście. Sowieci na dzień dzisiejszy nie są dla nas żadnym zagrożeniem. Ale drążycie, wp🤬lacie się tam gdzie was nie potrzeba. Nakręcacie się rusofobią bo k🤬a nie macie nic innego do roboty. A Polak bez wroga się nudzi, w nostalgię popada, na łeb mu odp🤬la...

"Rosja" jest dla nas bardzo ważnym partnerem handlowym. Tylko wiecznie jakaś p🤬da musi to sp🤬olić, udając jacy to niezależni jesteśmy, jakie to nas wielkie mocarstwo. Wp🤬lać się w nieswoje sprawy, na arenie międzynarodowej prawić swoje dyrdymały. W Gruzję, Ukrainę, kombinować z gazem.

Tylko k🤬a co my z tego mamy?

Jak ci ruskie wejdą do domu i będą cię ładować w cztery litery pod pretekstem gnębionej mniejszości to nie miej do nas wątów potem.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 15:02
Do was? Czyli k🤬a do kogo? Za kogo ty się uważasz? Kogo ty k🤬a mać reprezentujesz? Ciebie to ja nie potrzebuję do niczego. Chyba, że jak się zestarzeję, wtedy na takich pacanów można liczyć. Op🤬lić dziadka, kupić zgrzewkę piwa i w internecie zgrywać wielkiego patriotę. 11 minut temu rejestracja i wlazłeś akurat na ten post? Czyli zaczynasz od tyłu tak?

K🤬a, zróbcie coś w końcu z tymi klonami bo to już nawet nie jest zabawne.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 15:07
zincum napisał/a:

Naucz się złamasie języka ojczystego. Bo k🤬a oczy bolą od takich wypocin. Poczytaj co to sarkazm, ironia. No nie używaj słów, których nie rozumiesz. Nie wp🤬laj się w tematy których twój mały mózg nie ogarnia. Jakie k🤬a wyrzutnie rakiet my mamy? Wiesz coś o zakłócaniu? Nie tobie debilu odpisuję. Tak sobie piszę żeby uświadomić innym jakim jesteś kretynem.

Kolejny debil, w Bartoszycach ma ropę i gaz tylko Sowieci zabronili wydobycia. Skąd wy się k🤬a bierzecie? A w Kruklankach od zaj🤬ia złota jest. W lasach, pod korzeniami samorodki k🤬a po 2 kilo. Na geografię też się nie chciało chodzić, co?

ojejku jejku jaki pan jest straszny, usuwam konto, boję się.
C🤬j mnie obchodzi twoje obeznanie, wyrzutnie rakiet nie wiesz co to złamasie? to sobie wpisz w gogle.
Czy ja mówie, że rosja chce na nas napaść? Cały czas piszę że jest zagrożeniem i że gdyby chciała pokonałaby nas z trudem ale by pokonała biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie zasoby militarne i surowce bez żadnej pomocy zewnątrz.
Ale nieee ty musisz się tutaj wymądrzać i udawać, że wszystko wiesz a może gówno wiesz i p🤬lisz głupoty myśląc że wszystko wiesz.
Babci też p🤬lili, że ruscy nie groźni a po drodze do szkoł wyr🤬ane ukrainki leżały w rowie.

Przypominaja mi się napinacze z napletkiem gdy był najazd na gruzję. K🤬a identyczni jak ty. P🤬lili, że to nie możliwe, że pewnie gruzja sama ich zaatakowała, że teraz w tym świecie nikt nie najedzie kraji itp. A co mamy k🤬a? zbombardowana gruzja, czeczenia a teraz ukraina.
Co masz zamiar mi powiedzieć, że ruscy tak dla jaj sobie wjechali na krym?
Tu chodzi o to z🤬bie że był podpisywane umowy,deklaracje itp. i co? gówno! Wielka brytania nawet palcem nie kiwneła a obiecała interwencje w przypadku najazdu na urainie gdy odda broń nuklearną wieć to pokazuje, że papier i podpis to tylko papierek z podpisem nic więcej. C🤬j mnie obcodzi, że bolą cie oczy od czytania będę jeszcze gorzej pisał aby ci oczy z dupy wyj🤬y napinaczu internetowy k🤬a tfu
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 15:57
Ty, ale tego że jesteś debilem nie musisz już nikomu dodatkowo udowadniać. Zrozum człowieku, ty już się tak tu skompromitowałeś, że teraz słowotokiem tego nie zmienisz. Jak się ktoś głupim c🤬jem urodził to nie umrze jako skowronek.

Przyjmij z łaski swojej do wiadomości, żeś jest niedouczony, poziomem inteligencji możesz się równać z królikiem. Jesteś niereformowalny, no ale zaryzykuję, może coś zrozumiesz...

"Nie ma na świecie z kim się sprzymierzyć, chociaż są tysiące ludzi podobnie myślących i ciągle się ich spotyka. Ale organizują się tylko kanalie."
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 16:09
@NieWiemZeWiem Chłopie,ty jesteś serio tępy
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 16:35
@zincum masz racje rosja to duzy partner handlowy szczegolnie jesli chodzi o rolnictwo , niby nic jeszcze sie nie zaczeło ale malo kto wie ze eksport polskich jablek zostal zablokowany , a 80 % polskich jablke bylo tam eksportowanych teraz 0 i co z tym zrobic ? nasi przyjaciele z uni maja gdzies polske tylko popychaja ja do przodu by glosno krzyczala i w tym jestesmy naprawde dobrzy no ale coz narod cierpi ale przeciez pana Tuska to nie obchodzi przeciez dla niego nie licza sie ludzie
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 17:00 1
zincum napisał/a:

"Rosja" jest dla nas bardzo ważnym partnerem handlowym. Tylko wiecznie jakaś p🤬da musi to sp🤬olić, udając jacy to niezależni jesteśmy, jakie to nas wielkie mocarstwo. Wp🤬lać się w nieswoje sprawy, na arenie międzynarodowej prawić swoje dyrdymały. W Gruzję, Ukrainę, kombinować z gazem.

ty k🤬a lepiej już nie myśl albo jedź do rosji pewno przygarną cie chetnie. Biedna pokojowa k🤬a rosja tylko zla Gruzja i wstrętna Ukraina rzucają kłody pod nogi.
Zgłoś
kuslaw 2014-03-12, 17:20 1
Cytat:

Obwód Kaliningradzki jest potrzebny Federacji Rosyjskiej tylko w jednym celu. Nie jest "bogaty" w nic co obecnie może stanowić konkretną wartość. Jak ktoś nie wie to niech nie p🤬li. A jak ktoś chce to niech zajmuje, oczywiście przez klawiaturę i internet. W swoim imieniu, ja jako Polak mam to w dupie.

Jesteście pop🤬leni a wasze gimbazo pomysły prędzej czy później sprowadzą na ten kraj nieszczęście. Sowieci na dzień dzisiejszy nie są dla nas żadnym zagrożeniem. Ale drążycie, wp🤬lacie się tam gdzie was nie potrzeba. Nakręcacie się rusofobią bo k🤬a nie macie nic innego do roboty. A Polak bez wroga się nudzi, w nostalgię popada, na łeb mu odp🤬la...

No proszę, jaki wyszczekany. Widzę, że co najmniej doktor honoris causa europejskiej uczelni dyplomacji... Szkoda, ze te bełkot ma niewiele wspólnego z opisywaniem rzeczywistości i faktami, a więcej
z próbami kreacji rzeczywistości i przeinaczaniem faktów. Coś tam sobie przeczytąłes kiedyś, jaka to rosja potężna, a teraz zaczynasz imputować każdemu swoje zdanie. Szkoda, że wiedza wybiórcza i język taki płytki...
Zgłoś
Tajulek 2014-03-12, 17:52
1. Jeśli jakiś kraj powinien go optrzymać zamiast Rosji to tylko i wyłącznie Niemcy (dawniej Prusy). Czemu? Bo nikt tam oprócz rusków nie mieszka, a Niemcy mieliby prawo rościć sobie prawo do tego terenu tylko i wyłącznie ze względu, że to keidyś do nich należało.
2. Powodzenia z tym podbijaniem Obwodu. Więcej mają tam woja, niż my w całym kraju.

podpis użytkownika

Najwyżej wyjebię
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 18:17
@kuslaw

Wiedza zawsze jest wybiórcza. Bo na tym świecie nie ma omnibusów.
Języki mówisz płytki? Języka to ja używam polskiego, dla ciebie to płytki język? Czy chodzi o język prosty, z dużą ilością wulgaryzmów?

Specjalnie żłobie tak piszę, żeby taki debil jak ty mógł coś zrozumieć. Naucz się z🤬bie budować zdania, toż ślepy widzi że NieWiemZeWiem znowu...

Swoją drogą, tak kretyński "nick" już powinien sugerować trola zwykłego z kompleksami. Dałem się nabrać.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 18:59
Mieszkam ok 40 km od granicy z obwodem kalingradzkim, z własnego doświadczenia wiem że ruscy wydaja u nas w c🤬j kasy, sczegółnie w marketach ale i nie tylko, gminy buduja dla nich baseny i rózne rzeczy bo wiedzą że ruscy zostawiaja tam kase, dzieki jednorazowo wykupionej wizie mamy wolny ruch graniczny oni i my. My mamy za to tańsze paliwo, na mecie u przemytnika po 4.20 za litr, albo jak ktos ma wize i mieszka w tym rejonie to tam kupi litr paliwa za 3 zł. Ruskim sie podoba taka opcja bo moga korzystac z czegos czego tam nie maja i kupować taniej jedzenie, my za to mamy tańsze paliwo (w tym momencie patrze pod swoim wzgledem), otworzenie tych granic w jakis sposób wspomogło ten biedny, ale jakże piekny region
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie