Obwód kaliningradzki (ros. Калининградская область, Kaliningradskaja obłast´) – jednostka administracyjna Federacji Rosyjskiej, rosyjska eksklawa w Europie Środkowej, nad Morzem Bałtyckim.
Obwód zajmuje obszar 15 096 km² (ok. 13 300 km² bez powierzchni zatok morskich) i położony jest nad Bałtykiem. Obwód kaliningradzki jest najdalej na zachód wysuniętym regionem Rosji. Teren obwodu oddzielony jest od reszty kraju obszarami niepodległych państw i pozbawiony łączności lądowej z główną częścią państwa rosyjskiego, i jako taki jest półenklawą.
Obwód graniczy z Litwą i Polską.
Największa rozciągłość obwodu z północy na południe to 108 km, a ze wschodu na zachód – 205 km.
Obwód kaliningradzki obejmuje historyczne krainy: Sambię, Natangię, Barcję oraz Litwę Mniejszą zwaną Małą Litwą lub Pruską Litwą.
Największym miastem obwodu jest jego ośrodek administracyjny – Kaliningrad, skupiający ok. 45% całej populacji regionu. W sumie na terenie obwodu znajduje się 21 miast i 3 osiedla typu miejskiego
Może by tak przygarnąć sobie przecież tam chcą referendum przyłączenia do Polski i w ogóle Polacy są tam gnębieni nie to że sobie coś wymyśliłem klnę się na Janukowycza że to prawda
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
Powiem tak, z ruskimi to mozemy sobie miec tą współpracę gospodarczą, rynki zbytu itp itd, byle tylko rosja nas od siebie nie uzależniła tak bardzo ja Ukraine czy Białoruś.
Obwód kaliningradzki jest im potrzebny bo jest tam ropa i gaz. W okolicach Braniewa i Bartoszyc można by wydobywać te surowce ale sowieci powiedzieli, że to są ich złoża.
konto usunięte
2014-03-12, 13:41
Przejmijmy go ! Podwoi nam się liczba km autostrad !
konto usunięte
2014-03-12, 14:36
konto usunięte
2014-03-12, 14:49
konto usunięte
2014-03-12, 15:02
konto usunięte
2014-03-12, 15:07
konto usunięte
2014-03-12, 15:57
konto usunięte
2014-03-12, 16:09
@NieWiemZeWiem Chłopie,ty jesteś serio tępy
konto usunięte
2014-03-12, 16:35
@zincum masz racje rosja to duzy partner handlowy szczegolnie jesli chodzi o rolnictwo , niby nic jeszcze sie nie zaczeło ale malo kto wie ze eksport polskich jablek zostal zablokowany , a 80 % polskich jablke bylo tam eksportowanych teraz 0 i co z tym zrobic ? nasi przyjaciele z uni maja gdzies polske tylko popychaja ja do przodu by glosno krzyczala i w tym jestesmy naprawde dobrzy no ale coz narod cierpi ale przeciez pana Tuska to nie obchodzi przeciez dla niego nie licza sie ludzie
konto usunięte
2014-03-12, 17:00
1. Jeśli jakiś kraj powinien go optrzymać zamiast Rosji to tylko i wyłącznie Niemcy (dawniej Prusy). Czemu? Bo nikt tam oprócz rusków nie mieszka, a Niemcy mieliby prawo rościć sobie prawo do tego terenu tylko i wyłącznie ze względu, że to keidyś do nich należało.
2. Powodzenia z tym podbijaniem Obwodu. Więcej mają tam woja, niż my w całym kraju.
konto usunięte
2014-03-12, 18:17
@kuslaw
Wiedza zawsze jest wybiórcza. Bo na tym świecie nie ma omnibusów.
Języki mówisz płytki? Języka to ja używam polskiego, dla ciebie to płytki język? Czy chodzi o język prosty, z dużą ilością wulgaryzmów?
Specjalnie żłobie tak piszę, żeby taki debil jak ty mógł coś zrozumieć. Naucz się z🤬bie budować zdania, toż ślepy widzi że NieWiemZeWiem znowu...
Swoją drogą, tak kretyński "nick" już powinien sugerować trola zwykłego z kompleksami. Dałem się nabrać.
konto usunięte
2014-03-12, 18:59