👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:36

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

W Polskim wojsku tez tego uczyli. Moj ojciec byl w komandosach w Lublińcu i uczyli go rzucania saperka do celu,samoobrony i teoretycznie sposobu sciacia glowy:D Do teraz wozi w aucie i ciale umie trafic w drzewo:P

Myślałem że jeszcze to drzewo się rozpołowi jak przeczytałem że to ruskacz
Mam taką saperkę, tylko że chińską. A właściwie jest to saperka, toporek, nóż i piła w jednym

@BongMan Tylko nie probuj tym czyms robic cokolwiek, bo sie polamie, a napewno sie polamie, i nie bedziesz mial sie czym chwalic
.

No właśnie nie, bo kopałem nią stanowiska wędkarskie i się nie połamała. Mimo że chińska, wydaje się solidna.

Smutas napisał/a:
I co, mam się bać? Saperkami nas podbiją, czy jak?
Powinieneś się bać, taka saperka do walki w okopach czy innej walki wręcz jest groźniejsza niż nóż. Bo działa praktycznie jakby ktoś się rzucił na Ciebie z siekierą. A niedocenianie pewnych elementów szkolenia, jak np walka na bagnety może skutkować potem nieprzyjemnym zaskoczeniem jeśli dochodzi do takiej konfrontacji. Rzadkiej bo rzadkiej, ale zdarzało się nie raz.
Specnaz szkoli się w używaniu WSZYSTKIEGO co znajdą po drodze jako broni, nawet saperek czy struny.
W którymś z odcinków "Historii oręża" jeden żołnierz specnazu pokazywał jak rzuca saperkami do celu.
W którymś z odcinków "Historii oręża" jeden żołnierz specnazu pokazywał jak rzuca saperkami do celu.
mam saperkę polska ale miałem okazje bawić sie Austryjacką bardzo starą i jak sie odpowiednio daleko stanie od drzewa to pięknie sie wbijają
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie