Główna Poczekalnia (8) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:14
Rozmowa z prywaciarzem
konto usunięte • 2016-05-21, 10:32
-Dzień dobry, kim pan jest z zawodu?
-Jestem właścicielem rafinerii naftowej.
-Czyli co pan robi?
-Przetwarzam ropę naftową na paliwa i inne produkty z które pochodzą z ropy.
-Ale zaraz zaraz... Mówił pan że jest właścicielem rafinerii!
-No tak...
-Czyli u pana w zakładzie to nie pan, tylko ludzie odpowiadają za przetwórstwo i za cały proces techniczny!
-Zgadza się.
-Czyli zatem jaki jest pański zawód?
-Przetwarzam ropę naftową...

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
turek86t 2016-05-22, 0:46 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
yuzik 2016-05-22, 0:56 10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
dalian94 2016-05-22, 2:21 10
Zgłoś
Sonal 2016-05-22, 9:15 10
Zgłoś
zonk 2016-05-22, 9:24
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-22, 9:27 4
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-22, 17:44 4
SQT napisał/a:

W takim razie dlaczego gdy podejmie tą "złą" decyzję to i tak przyznaje sobie wysokie premie kosztem zwykłych pracowników ?

Kolego, temat nosi tytuł "Rozmowa z prywaciarzem". Sytuacja o której piszesz ma miejsce w spółkach państwowych, gdzie prezesem jest człowiek z nadania partyjnego. W firmie prywatnej na złych decyzjach prezesa cierpią wszyscy - prezes, firma i pracownicy. Logiczne, że jeżeli prezes popełni błąd i firma straci, to woli przerzucić koszty na pracowników niż samemu sobie odejmować od pyska. Takimi posunięciami ryzykuje, że ludzie nie będą chcieli u niego pracować i zwolnią się przy pierwszej lepszej okazji, ale nie zrobią tego bo:
a) mamy rynek pracodawcy
b) mają rodziny i nie mogą/nie mają jaj zaryzykować zmiany pracy
c) są małymi masochistycznymi kurewkami, które całymi dniami narzekają na kierownictwo, a tak naprawdę lubią być rżnięci w dupala. Lubią swój malutki, bezpieczny pancerz, 8h w robocie i do domu.

Prawda jest taka, że zwykli ludzie cieszą się życiem, mają rodziny i wiodą normalne życie, a chcieli by zarabiać tyle co ludzie, którzy wszystko poświęcili pracy, więzi rodzinnych praktycznie nie mają, a własne dzieci traktują ich jak bankomat. Dialog między dzieckiem a rodzicem wygląda mniej więcej tak:
- Cześć synu, co słychać, co tam w szkole?
- Cześć tato, wszystko spoko. Masz 5 dych na kino? No to cześć, ja lecę na miasto, bo się ustawiłem z kolegami.
- Dobrze, tylko nie zapomnij, że na jutro opłaciłem ci lekcję gry na skrzypcach i korepetycje z matematyki.

Coś za coś, nie ma cudów na świecie.
Zgłoś
zonk 2016-05-22, 18:30 1
@up, chłopie ja podaję prosty przykład z prywatnej firmy. Czemu nadal doszukujesz się czegoś czego nie napisałem.
Zgłoś
paul78 2016-05-22, 18:42
Zgłoś
Sonal 2016-05-22, 19:38 1
SQT napisał/a:

@up, chłopie ja podaję prosty przykład z prywatnej firmy. Czemu nadal doszukujesz się czegoś czego nie napisałem.

Są firmy i firmy. Moi znajomi, którzy pracują w korporacja, czy w znanych mi firmach - prezesi zmieniają się szybciej czasami niż pory roku. Jak się nie sprawdza, nie realizuje celów oczekiwanych przez właścicieli - to bez skrupułów szuka się lepszego.
Nigdzie nie można wykluczyć patologii.
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-22, 19:42 1
Zgłoś
Pitbull91 2016-05-22, 21:07 1
Zgłoś
zonk 2016-05-23, 17:07
Zgłoś
Nizaryta1 2016-05-23, 20:52
Zgłoś
konto usunięte 2016-05-26, 0:09
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem