Najważniejsza jest dobra zabawa.
Najważniejsza jest dobra zabawa.
To nie przypadkiem gal jest?
Może być, jeśli jest tam cieplej, niż 30 stopni. Ale miejmy nadzieję, że to rtęć
Może być, jeśli jest tam cieplej, niż 30 stopni. Ale miejmy nadzieję, że to rtęć
To Kirgistan, więc i może być 30° i może też nie być. Ja, tak czy inaczej obstawiam rtęć. Najlepsze to, że pan komentujący sam też pcha tam łapę
A po drugie zwykła rtęć nie jest szkodliwa w kontakcie ze skórą o ile nie ma się otwartych ran, zadrapań. Co innego związki rtęci np metylorteć albo dimetylortęć
I co? I wszyscy oni teraz nie żyją!
W opisie niby napisane że to rtęć. Ale możliwe że to galinstan czyli stop galu, indu i cyny i też jest płynny w temp pokojowej.
A po drugie zwykła rtęć nie jest szkodliwa w kontakcie ze skórą o ile nie ma się otwartych ran, zadrapań. Co innego związki rtęci np metylorteć albo dimetylortęć
A to nie jest tak, że najgorsza i najbardziej toksyczna jest para z rtęci? ona bardzo szybko paruje więc jak inni uważają wyżej, że może być 30 stopni to to raczej nie jest rtęć.
A to nie jest tak, że najgorsza i najbardziej toksyczna jest para z rtęci? ona bardzo szybko paruje więc jak inni uważają wyżej, że może być 30 stopni to to raczej nie jest rtęć.
Opary rtęci są szkodliwe ale... Rtęć paruje baaaardzo wolno, kilka set a nawet kilka tysięcy razy wolniej niż woda więc przebywając parę sekund nad takim pojemnikiem na otwartej przestrzeni nie stanowi żadnego zagrożenia
Edit, znalazlem info mądrzejszych ode mnie, potwierdza to moje słowa
facebook.com/share/p/19nu1e6144/
W opisie niby napisane że to rtęć. Ale możliwe że to galinstan czyli stop galu, indu i cyny i też jest płynny w temp pokojowej.
Wdychanie oparów rtęci jest bardzo szkodliwe, i o ile stoją na otwartej przestrzeni wydaje się że są w miarę bezpieczni, o tyle trzymanie łba nad pojemnikiem w połączeniu z dużym tłumem wokół, może być tragiczne w skutkach zwłaszcza dla dzieci.
Do tego trzeba pamiętać że rtęć metaliczna zostaje w organizmie na bardzo długo zwłaszcza w połączeniach nerwowych, a do wchłaniania przez skórę jednak w małym stopniu zachodzi. Podejrzewam, iż sprzedawca nie podumał że, ciągła ekspozycja poprzez moczenie rączki w pojemniku ku uciesze gawiedzi, na dłuższą metę przysłuży mu trwałymi uszkodzeniami układu nerwowego.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie