Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:15
🔥 Gdzie mnie z tymi palcami?! - teraz popularne
darayavahus 2025-09-11, 11:53 28
To nie przypadkiem gal jest?
Zgłoś
kamilja 2025-09-11, 12:00 3
Potem zrobią z tego drinki
Zgłoś
Rotary 2025-09-11, 12:00 42
darayavahus napisał/a:

To nie przypadkiem gal jest?

Może być, jeśli jest tam cieplej, niż 30 stopni. Ale miejmy nadzieję, że to rtęć
Zgłoś
voodoo_16 2025-09-11, 12:02 4
szkoła podstawowa to za wysokie progi
Zgłoś
WKND 2025-09-11, 12:30 2
Rotary napisał/a:

Może być, jeśli jest tam cieplej, niż 30 stopni. Ale miejmy nadzieję, że to rtęć

To Kirgistan, więc i może być 30° i może też nie być. Ja, tak czy inaczej obstawiam rtęć. Najlepsze to, że pan komentujący sam też pcha tam łapę
Zgłoś
pazuzu 2025-09-11, 12:34 80
W opisie niby napisane że to rtęć. Ale możliwe że to galinstan czyli stop galu, indu i cyny i też jest płynny w temp pokojowej.
A po drugie zwykła rtęć nie jest szkodliwa w kontakcie ze skórą o ile nie ma się otwartych ran, zadrapań. Co innego związki rtęci np metylorteć albo dimetylortęć
Zgłoś
smc 2025-09-11, 12:48 32
Starożytni mieli swoje jeziorka rtęci i w nich sobie pływali. W średniowieczu odkażali nią rany. Uważana była ona za cudowny, leczniczy metal.

I co? I wszyscy oni teraz nie żyją!
Zgłoś
corpo_kills_me 2025-09-11, 12:55 7
pazuzu napisał/a:

W opisie niby napisane że to rtęć. Ale możliwe że to galinstan czyli stop galu, indu i cyny i też jest płynny w temp pokojowej.
A po drugie zwykła rtęć nie jest szkodliwa w kontakcie ze skórą o ile nie ma się otwartych ran, zadrapań. Co innego związki rtęci np metylorteć albo dimetylortęć

A to nie jest tak, że najgorsza i najbardziej toksyczna jest para z rtęci? ona bardzo szybko paruje więc jak inni uważają wyżej, że może być 30 stopni to to raczej nie jest rtęć.
Zgłoś
Artanis02 2025-09-11, 13:39 9
Jak byłem mały to podobno przegryzłem taki tradycyjny termometr rtęciowy... przeżyłem.

Zgłoś
soten86 2025-09-11, 13:40 25
Niedouczki z was to jest T1000 forma płynna

Zgłoś
pazuzu 2025-09-11, 13:55 15
corpo_kills_me napisał/a:

A to nie jest tak, że najgorsza i najbardziej toksyczna jest para z rtęci? ona bardzo szybko paruje więc jak inni uważają wyżej, że może być 30 stopni to to raczej nie jest rtęć.

Opary rtęci są szkodliwe ale... Rtęć paruje baaaardzo wolno, kilka set a nawet kilka tysięcy razy wolniej niż woda więc przebywając parę sekund nad takim pojemnikiem na otwartej przestrzeni nie stanowi żadnego zagrożenia

Edit, znalazlem info mądrzejszych ode mnie, potwierdza to moje słowa

facebook.com/share/p/19nu1e6144/
Zgłoś
lajka 2025-09-11, 14:08
a nie są tylko opary szkodliwe ?
Zgłoś
kuzano 2025-09-11, 14:18 1
pazuzu napisał/a:

Wdychanie oparów rtęci jest bardzo szkodliwe, i o ile stoją na otwartej przestrzeni wydaje się że są w miarę bezpieczni, o tyle trzymanie łba nad pojemnikiem w połączeniu z dużym tłumem wokół, może być tragiczne w skutkach zwłaszcza dla dzieci.
Do tego trzeba pamiętać że rtęć metaliczna zostaje w organizmie na bardzo długo zwłaszcza w połączeniach nerwowych, a do wchłaniania przez skórę jednak w małym stopniu zachodzi. Podejrzewam, iż sprzedawca nie podumał że, ciągła ekspozycja poprzez moczenie rączki w pojemniku ku uciesze gawiedzi, na dłuższą metę przysłuży mu trwałymi uszkodzeniami układu nerwowego.
Zgłoś
Alosza 2025-09-11, 14:18
Cokolwiek by to nie było to przylepia się do cygańskich łapek.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem