📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 6:58

Pies nie wie że jest psem. Nie wie że jego właściciel wygląda inaczej. Nie rozumie tej różnicy. Nie pozna się w lustrze. Słonie, delfiny, naczelne i kilka gatunków papug wykazuje się niemal ludzką samoświadomością i powinno się je otoczyć ochroną prawną większą niż dotychczas. Zwierzęta wykazujące się świadomością powinny otrzymać... prawa człowieka.
Za zabicie słonia - długoletnia odsiadka. Za bestialskie zabijanie delfinów w Japonii - kara jak za ludobójstwo. Przemyt papużek Żako - kara jak za handel ludźmi. Nie ukróci to oczywiście procederu kłusownictwa ale co poniektórych do niego zniechęci i wyeliminuje na długie lata z obiegu ludzi za to skazanych.
Obawiam się że się obudzimy z ręką w nocniku jak po wytępieniu Wilków Tasmańskich i jedyne co pozostanie po słoniach to takie filmiki..
Za zabicie słonia - długoletnia odsiadka. Za bestialskie zabijanie delfinów w Japonii - kara jak za ludobójstwo. Przemyt papużek Żako - kara jak za handel ludźmi. Nie ukróci to oczywiście procederu kłusownictwa ale co poniektórych do niego zniechęci i wyeliminuje na długie lata z obiegu ludzi za to skazanych.

Obawiam się że się obudzimy z ręką w nocniku jak po wytępieniu Wilków Tasmańskich i jedyne co pozostanie po słoniach to takie filmiki..
Ech, znowu wałkujemy. Od początku: one tworzą z pamięci, nie tak jak ludzie dlatego, że abstrakcyjnie myślą.

Browaryt napisał/a:
@byt on sra czy maluje fiutem?
Zapytaj tego pana niżej, nie jestem ekspertem

pylaochos napisał/a:
Ech, znowu wałkujemy. Od początku: one tworzą z pamięci, nie tak jak ludzie dlatego, że abstrakcyjnie myślą.
Tworzenie z pamięci = zdolność abstrakcyjnego myślenia.

Widziałem już kiedyś ten filmik i to niestety nie jest tak, że słoń rysuje sam. Te słonie są nauczone odtwarzać trąbą bardzo precyzyjne ruchy, które wykonuje treser ciągnąc słonia za ucho. To nie są rysunki z pamięci, ani tym bardziej abstrakcyjne myślenie. Sorry.
snopes.com/photos/animals/elephantpainting.asp
snopes.com/photos/animals/elephantpainting.asp

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie