Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 6:05
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
TEERRAZ 2017-09-08, 17:57
b0r000 napisał/a:

Jak ja to widzę? A no tak że przecież to para wodna porusza turbiny w elektrowniach. Więc szybsze wrzenie powinno poskutkować większą wydajnością. Ale jak wspomniałem wcześniej fizyk ze mnie żaden więc jeśli się mylę to chętnie wysłucham gdzie jest dziura w mojej logice.

Z tego co wiem to w elektrowniach uzywa sie przegrzanej pary oktora ma inne wlaściwosci fizyczne niż "zwykla para" więc raczej tutaj tkwi problem. Ale co ja tam wiem z fizyki mialem 3 na koniec technikum
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-08, 18:34 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
diablo5257 2017-09-08, 19:09
to juz tu kiedys było w postaci gifa
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-08, 19:39 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
lalak 2017-09-08, 20:01
TAK jeste eksperte
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-08, 20:06
Zgłoś
botcislaw 2017-09-08, 21:37 1
@ BenderXXX
Możliwe że Hespe użył zbyt trudnych słów. Nie zrozumiałeś to nie powód by wyzywać. Spokojnie jest jeszcze miejsca w klasach specjalnych. Wrócisz tam to przypomnisz jak było miło z kolegami, znów będziesz najlepszy w zbijaka.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-08, 22:27 1
Zgłoś
michixinq 2017-09-08, 22:50 1
@up

Od filmiku pokazującego nietypowy sposób gotowania hindusa do obrażania siebie w komentarzach.

Ladies and gentelman - Welcome to the Internet!
Zgłoś
jerryQ 2017-09-09, 0:28
@b0r000
No niestety to tak nie działa jak sobie wyobraziłeś. Do ruszenia turbiny parowej potrzeba nie tylko temperatury ale tak że wysokiego ciśnienia. W związku z tym że potrzebujesz wysokiego ciśnienia na wejściu turbiny parowej to temperatura wrzenia kondensatu jest wyższa. Przykład przy 40 atm masz punkt wrznia wody około 250 stopni C. 40 atmosfer to jest raczej niskie ciśnienie stosowane bardziej w elektrociepłowniach, duże bloki energetyczne pracują nawet 200 atmosferach. Jak ktoś wyżej napisał turbiny parowe pracują tylko i wyłącznie na parze przegrzanej(suchej), raz że zwiększa to sprawność układu, dwa eleminuje ryzyko erozji wodnej na wirniku turbiny. Przykładowo turbina z którą ja pracowałem miała optymalną temperaturę pary na wejściu 425 stopni C i ciśnienie 35 atmosfer. Podsumowując nie da się wytwarzać energi nie dostarczając energii do układu.
Zgłoś
aaaaaaaaaaaaaa 2017-09-09, 8:34
Stary go za małego uczył pływać w gorącym oleju i tak mu zostało.
Żadna sztuczka.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-09, 13:52
Jakbyście czytali sagę wiedźmińską to byście wiedzieli, że to na pewno jest wampir. Tam Regis wyciągał rozżarzoną podkowę w ognia ręką i nie miał śladu poparzenia.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem